nlc.hu
Sztárok

Interjú a Jurassic World: Világuralom szereplőivel, Bryce Dallas Howard-dal, DeWanda Wise-zal és Isabella Sermonnal

„Ha kettőnél több női szereplője van, hirtelen feminista film lesz” – A Jurassic World: Világuralom nőivel beszélgettünk

A Jurassic World: Világuralom színésznői, a széria veteránjának számító Bryce Dallas Howard, az újonc akcióhősként bemutatkozó DeWanda Wise, és a második rész után visszatérő kamasz, Isabella Sermon interjú közben jól elszórakoztatták egymást és újságírónkat, és közben azt is elmondták, miért sajnálják a marveles pasikat, és milyen novemberben rövid ujjúban forgatni.

Az új Jurassic World-filmben nem egy, nem két, nem három, hanem egyenesen négy fontos és klassz női karaktert láthatunk. Azért ez elég ritka a nagy franchise-okban, nem?

DeWanda Wise: Őszintén szólva ez fel sem tűnt nekem, mielőtt a Variety meg nem említette egy cikkben. Lehet, csak én vagyok szerencsés, de eddig többnyire a nőkre nagy hangsúlyt fektető projektekben vettem részt, szóval megszoktam, hogy sok jó női karakter szerepel a forgatókönyvekben, és sok szuper színésznő vesz körül a forgatásokon. Colin Trevorrow egyike volt az első férfi rendezőknek, akikkel együtt dolgoztam. Az volt természetes számomra, hogy sok nő van körülöttem. A legfontosabb példaképeim és a mentoraim is nők, és szeretem, ha munka közben kreatív női energiákat érzek. Tisztában vagyok vele, hogy a helyzetem nem egészen rímel a nők helyzetére a filmiparban, szóval szerencsésnek érzem magam. Örülök neki, hogy a Világuralom miatt most erről beszélnek az emberek, jó látni, hogy az ilyen nagy filmekben is figyelnek erre.

Isabella Sermon: A szereplők között nagyjából egyenlő arányban voltak férfiak és nők. Ennek teljesen természetesnek kellene lennie, most hirtelen mégis mindenki azzal jön, hogy „Úristen, milyen sok nő szerepel ebben a filmben!” Ha kettőnél több női szereplő van, hirtelen a film már feminista lesz. (nevet) Pedig ez csak az egyenlőség, aminek alapnak kellene lennie. Örülök, ha majd a fiatal lányok megnézik a filmet, és remélem, azt a következtetést vonják le belőle, hogy a nők is lehetnek egy menő akciófilm főszereplői.

Bryce Dallas Howard: Világéletemben vonzottak az akciófilmek. Talán azért, mert a játékom is nagyon fizikai, a mozgás mindig kiemelt fontossággal bírt számomra. A filmekben imádom, ha egy izgalmas kaszkadőrmutatványt bíznak rám, ellentétben a valódi életemmel, ahol még a legkisebb rizikót is messziről kerülöm. (nevet) DeWanda velem ellentétben az életben is folyton keresi az izgalmakat: én azt szeretem, ha minden izgalmas esemény a forgatáson történik meg velem. Többször szerepeltem már olyan férfiasabbnak tartott projektekben, ahol én voltam a kamerák előtt az egyetlen nő, és sokra közülük máig nagy élményként gondolok vissza, de összességében azt tapasztaltam, hogy ha egy forgatáson sok nő volt körülöttem, akkor egyszerűen boldogabban, egészségesebben teltek a munkanapjaim, és jobban éreztem azt, hogy törődnek velem. Tudtam, hogy vannak körülöttem emberek, akik megértenek. Félreértés ne essék: imádom a pasikat, akikkel dolgozhattam, de tagadhatatlan, hogy jót tesz a női energia egy filmforgatáson. Az pedig különösen rossz érzés, ha egyetlen nő vagy egy forgatáson.

Jurassic World Dominion

Balról: DeWanda Wise, Isabella Sermon és Bryce Dallas Howard (Forrás: Universal Pictures)

Milyen emlékeket őriztek arról, amikor először láttátok a Jurassic Parkot? Milyen érzés, hogy most már ti is részesei vagytok az örökségének?

Bryce Dallas Howard: Tizenkét évesen láttam először, és teljesen lenyűgözött. Ezért is elképesztő, hogy a Világuralomban visszatértek a szereplői, Jeff, Sam és Laura. Csodálatos emberek, hihetetlen, hogy velük forgathatunk.

Isabella Sermon: Ötévesen néztem meg először a szüleimmel, és elég menő dolog azokkal az emberekkel együtt dolgozni, akiket annak idején csodáltam a filmben.

DeWanda Wise: Ezt még senkinek sem meséltem, mert rám nézve kicsit égő. 2019-ben találkoztam először Colinnal, aki felajánlotta nekem a szerepet, eközben pedig elmesélte, hogy a Világuralomban visszatérnek majd az eredeti szereplők is. Amikor megemlítette, hogy „Visszahozzuk Sam-et”, egyből Samuel L. Jacksonra gondoltam, és csak hónapokkal később, a forgatókönyv első elolvasásakor esett le számomra, hogy nem Samuel L. Jacksonra, hanem Sam Neillre gondolt. Ennyire fekete vagyok. (nevet)

Bryce Dallas Howard: Miért ne jöhetett volna vissza Sam Jackson? Csak a karját veszítette el. (nevet)

DeWanda Wise: Arra gondoltam, hogy majd CGI-al biztosan eltüntetik a karját… (röhög) Az eredeti filmet amúgy nem láttam egészen addig, míg fel nem ajánlották nekem ezt a szerepet. A szüleim kis koromban nem engedték, hogy megnézzem, mert nem akarták, hogy megijedjek, később meg valahogy kimaradt az életemből. Ettől függetlenül nagy megtiszteltetés, hogy én is a részévé válhattam ennek a világnak, ami még ma is hihetetlen népszerű.

Jurassic World Dominion

Bryce Dallas Howard (Forrás: Universal Pictures)

Melyik jelenet forgatására emlékeztek vissza a legszívesebben?

Bryce Dallas Howard: Amikor kúszom-mászom az erdőben, aztán elmerülök a vízben, hogy a dinoszaurusz ne találjon rám.

Isabella Sermon: Az a jelenet olyan izgalmas, hogy alig bírtam odanézni.

Bryce Dallas Howard: Claire a Jurassic World filmekben szinte soha nincs egyedül, és végre ez egy olyan akciójelenet volt, amit egyedül forgathattam. Colin úgy hívta a jelenetet, hogy ez az én dobszólóm a koncerten, és nagyon tetszett ez a hasonlat. Nagyon alaposan átgondoltuk és előkészítettük, mert tudtuk, hogy sokat kell majd víz alatt lennem. Szerencsére júliusban forgattuk, mert ha ezt tavasszal vagy ősszel kellett volna felvennünk, rendesen megszívtam volna.

DeWanda Wise: A film utolsó harmadát bírtam a legjobban, mert ott mind együtt voltunk, ezért igazi közösségi élmény volt. Az a része mondjuk nem volt jó, hogy hideg volt, én meg a saját hülyeségem miatt ujjatlan felsőben voltam novemberben, Angliában, mert úgy gondoltam, hogy az jobban fog kinézni a filmben. (nevet)

Isabella Sermon: Arra máig emlékszem. Rád nézni is rossz volt abban a hidegben.

DeWanda Wise: Ráadásul éjszaka forgattunk, és ha hosszú távon éjszaka forgatsz, bekövetkezik egy másfajta tudatállapot, amire rááll az egész stáb. Kicsit olyan volt az egész, mint egy álom.

Isabella Sermon: Imádtam a nagy találkozás jelenetét. Megható volt látni, ahogy ezek a karakterek először találkoznak egymással. Ez a jelenet a film érzelmi magja, pedig azt gondolnád, hogy a Jurassic World-filmek a dinoszauruszokról szólnak.

Jurassic World Dominion

Bryce Dallas Howard (Forrás: Universal Pictures)

Kellett külön készülnötök az akciójelenetekre?

Bryce Dallas Howard: Forgattam már két Jurassic-filmet, szóval tudtam, nagyjából mire számíthatok: jó korán elkezdtem a futóedzéseket, hogy formába lendüljek. Az első két filmnél túl későn kezdtem bele, ezért a diétám még a forgatás idején is tartott, és hidd el, egyáltalán nem tesz jót egy forgatáson, ha egyfolytában arra gondolsz, hogy ennél valamit, de nem lehet. Azzal, hogy a Világuralom esetében jóval korábban kezdtem el edzeni, a diétám is véget ért, mire a kamerák elé kerültem. Végre ehettem a forgatás idején, és egészen más volt az élmény úgy, hogy volt elég energiám. Jó döntés volt.

DeWanda Wise: A Marvel szuperhősök divatja óta úgy látom, hogy lassan a férfiaknak jobban formába kell lendülniük, mire a kamerák elé állnak, mint a nőknek. Hihetetlen elvárásaink lettek a pasik testével szemben, kicsit sajnálom is őket ezért. Piszkosul nem egészséges, mennyire ki kell gyúrniuk magukat egy-egy film kedvéért.

Bryce Dallas Howard: Chrisnek is folyton mondogatom, hogy „Chris, úgy szeretünk, ahogy vagy. Chris, te így vagy tökéletes”. (nevet)

DeWanda Wise: Amikor szerepet kaptam a Marvel Kapitányban (végül az utolsó pillanatban egyeztetési problémák miatt ott kellett hagynia a produkciót – a szerző), jöttek a Marvel emberei, és mondták nekem, hogy azt szeretnék, hogy majd úgy nézzek ki a filmben, mint Linda Hamilton a Terminátor 2-ben. Belegondoltam, és mondtam nekik, hogy az én testem erre nemigen lesz képes. Ha egészséges, erős női testre gondolok, nekem mindig Serena Williams jut eszembe először, és ez az, amit a testemmel talán elérhetőnek tartok. Ennél a filmnél az volt a célom, hogy úgy nézzek ki, mint a Williams nővérek. Ehhez rengeteg súlyt kellett emelnem, és sokat kellett ennem. Nagyjából úgy edzettem, ahogy a férfiszínészek szoktak, amikor akciófilmben szerepelnek. Egyfolytában gyúrtam.

Bryce Dallas Howard: Isabella, mondd, neked tizennégy évesen mennyit kellett edzened, hogy formába lendülj? (nevet)

DeWanda Wise: (nagyon nevet)

Isabella Sermon: (nevet)

Bryce Dallas Howard: Felébredtél, és kimentél a forgatásra. (nevet)

Isabella Sermon: Majdnem, de egy kicsit tényleg készültem. Tudtam, hogy a szerep miatt sokat kell majd sikoltoznom, ezért nagyon vigyáztam arra, nehogy megfázzak, mert fontos volt, hogy bírjam tüdővel, és ne menjen el teljesen a hangom.

DeWanda Wise: Ez nagyon okos módszer.

Jurassic World Dominion

DeWanda Wise (Forrás: Universal Pictures)

Bryce, a közösségi médiában azt is megmutattad, mennyire teli van a tested csúnya zúzódásokkal egy-egy nehezebb forgatási nap után.

Bryce Dallas Howard: Hidd el, voltak olyan zúzódásaim, amiket nem mutathattam meg a közösségi médiában.  Vörös hajú vagyok és világos a bőröm, így minden zúzódás sokkal jobban látszik rajtam, mint másokon. Teli vagyok kék-zöld foltokkal. A fotókat a sminkes készítette referenciaként, és Chris Pratt is látta őket, és ő javasolta, hogy osszam meg a fotókat egy posztban.

Mutasd meg nekik, mivel jár egy ilyen szerep!

– kiáltott fel, sőt, még azzal is megfenyegetett, hogy ha nem osztom meg, akkor ő teszi meg. (nevet) Az elvem az, hogy bármi, ami meggyógyul egy hét alatt, elfogadható egy forgatáson. Ez azonban csak rám igaz, mások nevében nem beszélhetek. Félreértés ne essék: nem minden veszélyes jelenetet én csináltam, Sarah Lochlan személyében egy fantasztikus kaszkadőröm volt. Amikor mégis én csináltam valamit, Sarah abban is rengeteget segített.

Ha a dinoszauruszokat nem számoljuk, mitől féltek a leginkább?

Bryce Dallas Howard: Szülő vagyok, és mióta ez tudatosult bennem, sokkal több mindentől félek. Leginkább attól félek, hogy olyan helyzetbe kerülök, amikor meg kell védenem a gyerekeimet, és valamiért nem sikerül.

Isabella Sermon: Az enyém nem ennyire fennkölt. Rettegek a bohócoktól. Messziről elkerülöm őket.

DeWanda Wise: Lehet, hogy ez megváltozik, ha majd anya leszek, de jelenleg nincs sok félelem bennem. Nem félek a haláltól, úgy vélem, hogy ez is a játék része. Ha eljön az időm, akkor eljön az időm. Később ez persze változhat.

Jól tudom, Bryce, hogy a bébi velociraptor a te ötleted volt? És tényleg igaz, hogy Colin azt szeretné, hogy te rendezd a következő Jurassic World filmet?

Bryce Dallas Howard: A bukott birodalomban volt egy dinoszauruszbébi, és láttuk a nézők reakcióin, hogy imádták. Felmerült az ötlet – határozottan nemcsak bennem –, hogy a következő filmbe több bébidinó kellene. Nemcsak nekem jutott eszembe, hanem a stáb több tagjának is, csupán annyi történt, hogy én voltam az, aki lejegyezte, és elküldte Colinnak egy Google Doc formájában. Ami pedig a rendezést illeti: Colinnal bármikor, bármilyen Jurassic-filmen örömmel dolgoznék együtt a jövőben akár színésznőként, akár a kamera túloldalán.

Jurassic World Dominion

DeWanda Wise (Forrás: Universal Pictures)

Az interjú egy nemzetközi Zoom kerekasztal-beszélgetés keretében készült. A Jurassic World: Világuralom csütörtöktől látható a magyar mozik műsorán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top