Így nézett ki 1985-ben, karrierje kezdetén Robert Downey Jr., a kedvenc Vasemberünk

Petrás Gabriella | 2022. Június 15.
Robert Downey Jr. élete legalább annyira színes, mint Tony Starké. A magánéletében többször is tiszteletét tette a pokolban, de végül a világ egyik legsikeresebb színészévé vált.

Zaklatott gyerekkor, függőségek, mélyrepülések, majd feltámadás, amiben egy ponton nem sokan hittek. Robert Downey Jr. mégis megcsinálta, pedig nagyon mélyről kellett indulnia – többször is. A háromgyerekes apa karrierútja tele van gigantikus méretű kráterekkel – mert ezek nem buckák –, de talán, pont ezért vált mostanra Hollywood egyik legsikeresebb és legkedveltebb színészévé.

2020-ban, 55 évesen még mindig nagyon jól fest (Fotó: Tristar Media/WireImage/Getty Images)

Gyermekkori droghasználat

A New York-i születésű, magyar gyökerekkel rendelkező Robert Downey Jr. színész családban nőtt fel: édesapja és édesanyja is színészkedett, apja rendezett is. A gyerekkorára azonban nem illik az idilli jelző, ugyanis a szülei alkohol-és drogproblémákkal küzdöttek, ráadásul 6 éves korában a színész is kipróbálta a marihuánát, és egészen elképesztő módon – az apja társaságában:

„Amikor apám és én együtt drogoztunk, az olyan volt, mintha úgy próbálta volna kifejezni az irántam érzett szeretetét.”

Annak ellenére, hogy a saját apja ismertette meg a drogokkal, Robert Downey Jr. egyértelműen szerette őt. Korábban a Vanity Fairnek adott interjújában az apjáról kérdezték, ezt mondta:

„Emlékszem, hogy apámmal Superman ingben sétálgattam. Volt egy rendezői székünk, egy trónunk is, amibe beleülhetett… nagy fickó volt, magas, sötét, jóképű.”

A színész apja tavaly hunyt el, akkor így emlékezett meg róla a közösségi oldalán:

„Tegnap este apu álmában, békésen hunyt el, miután évekig viselte a Parkinson-kór pusztítását…Valódi független filmes volt, és mindvégig figyelemre méltóan optimista maradt. A mostohaanyám számításai szerint valamivel több, mint 2000 éven át éltek boldog házasságban. Rosemary Rogers-Downey, te egy szent vagy, gondolunk rád és imádkozunk érted.”

Karrier fiatalon

A szülei házassága időközben tönkrement, az apja elköltözött Kaliforniába, és Downey kamaszként sokáig a keleti és a nyugati part között ingázott. Végül 3 évre letelepedett egy jó barátjánál, szobatársánál, Kiefer Sutherlandnél Hollywoodban. 

A Furcsa Jelenet című film főszereplői 1984-ben, balról a 3. Robert Downey Jr. (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Színházi szerepeket vállalt off-Broadway show-kban, majd filmekbe is elkezdték hívni. Mivel tehetséges volt, egyre nagyobb lett az ismeretsége, és egyre többen keresték meg szerepajánlatokkal.

A SATURDAY NIGHT LIVE szereplői között is ott volt 1985-ben, bár akkoriban nem tartották nagyra a teljesítményét (Fotó: Alan Singer/NBCU Photo Bank/Getty Images)

Downey Jr. lehetőséget kapott Charlie Chaplin megformálására is, és nagyon komolyan vette a felkészülést. Bal kézzel tanult hegedülni és teniszezni, edző segítségét kérte, hogy tökéletesítse Chaplin jellegzetes járását és viselkedését. Az alakításért Oscar-díjra jelölték.

Chaplint is eljátszotta, a szakma abszolút elismerte (Fotó: Carolco Pictures/Getty Images)

Sikertelen kapcsolatok és apaság

A színész még egészen fiatalon egy párt alkotott Sarah Jessica Parkerrel. A Howard Stern Show-ban SJP – akivel 8 évig voltak együtt – így nyilatkozott róla:

„Nagyon szép volt az az időszak. Az egész olyan meglepően természetes volt, hogy mi összejöttünk. Annyira fiatalok voltunk, amikor megismerkedtünk, és nagyon sok mindenben hasonlítottunk.”

Downey Jr. is beszélt a kapcsolatukról, pontosabban annak okáról, hogy miért ért véget:

„Annyira önző voltam. Szerettem inni, drogproblémám is voltak. Sarah Jessica megértett, otthont adott nekem, és megpróbált segíteni. Csalódott volt, amikor nem jött össze.”

SJP-rel 8 évig voltak együtt (Fotó: Jean -Paul Aussenard/WireImage/Getty Images)

A kapcsolat után mindkét sztár továbblépett, Downey Jr. 42 napos ismeretség után, 1992-ben feleségül vette Deborah Falconer énekesnőt, színésznőt, majd 2 évvel később megszületett Indio Falconer Downey. A frigynek nem lett jó vége: a színész gyakran megfordult a rehabokon, börtönben is volt, és mindez felőrölte a házasságot, aminek 2004-ben lett vége.

Az 1996-2001 időszak kifejezetten húzós volt: marihuána, kokain, heroin és még egy pisztoly birtoklása miatt is perbe fogták. 1999-ben ezt mondta egy bírónak:

„Olyan, mintha puska lenne a számban, és az ujjam a ravasznál lenne, és én szeretem a fegyver fémízét.”

Függőség vs. karrier

Végül 3 év próbaidőre bocsájtották, és rendszeres drogteszteket kellett végeznie, amit azonban nem teljesített, így került 2006-ban a Los Angeles megyei börtönbe. De nem ez volt a gödör alja, hanem az, amikor újabb drogteszt kihagyása után 3 év börtönre ítélték kábítószerrel való visszaélés vádjával. Végül csak 1 évet kellett börtönben tölteni, és 5000 dollár óvadék fejében hazamehetett.

A karrierjében az Ally McBeal sorozat hozott igazán nagy fordulópontot, Emmy-díjra jelölték érte, és elnyerte a Golden Globe-díjat a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Downey Jr. méltatlannak érezte a dicséretet:

„Ekkor voltam a legmélyebben, ami a függőséget illeti.”

Annak ellenére, hogy ismét letartóztatták kábítószer birtoklása miatt, az Ally McBeal producerei azt tervezték, hogy meghosszabbítják a szerződését. A szereplése miatt megugrott a nézettsége a sorozatnak, de végül a függősége miatt ki kellett írni a sorozatból.

Végül sok év rehab után Downey Jr. karrierje tényleg elkezdett beindulni. Amikor úgy látta, hogy az élete összeomlott, a magánélete romokban hevert, nem különben a karrierje, összeszedte magát. Eleinte ugyan óvatosan, de újra elkezdték szerepekre hívni. A Gothica, a Kiss Kiss Bang Bang és a Goodnight and Good Luck című filmekben is láthattuk.

Második esély a szerelemre

Ahogy karrierje kezdett fellendülni, Robert Downey Jr. újra rátalált a szerelemre. A színész 2003-ban, a Gothica forgatásán ismerkedett meg Susan Levin producerrel, és 2005-ben összeházasodtak. A párnak 2012-ben született egy fia, Exton, majd 2014-ben egy lánya, Avri.

Robert Downey Jr., vasember, színész, drog

Feleségével, Susannal 2 közös gyermekük van (Fotó: Jason LaVeris/FilmMagic/Getty Images)

Robert Downey Jr., vasember, színész, drog

A kedvenc Vasemberünk! (Fotó: Sean Gallup/Getty Images)

Robert Downey Jr., vasember, színész, drog

Mélyről küzdötte fel magát (Fotó: Paul Drinkwater/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images)

Robert Downey Jr., vasember, színész, drog

Susan Downey és Robert Downey Jr. között nagy az összhang (Fotó: Karwai Tang/WireImage/Getty Images)

Habár a Vasember szerepét nem kapta meg egykönnyen, a rendezőnek harcolnia kellett azért, hogy Downey Jr. legyen Tony Stark, ami, mint kiderült, nagyon jó döntés volt. Ezt követően az azóta ikonikussá vált Trópusi viharban és a Sherlock Holmes-ban is óriási sikert aratott, és sorra kapta a komikus szerepeket, amik nagyon jól álltak neki.

Habár a színész már évek óta tiszta, a sors ismétli magát: fiát, Indiót 20 évesen kokain birtoklása miatt vádolták. Akkor apaként így nyilatkozott:

„Sajnos a függőségnek van egy genetikai összetevője, és Indio valószínűleg örökölte. A család támogatja, és mindannyian segíteni szeretnénk neki, hogy olyan emberré váljon, amilyen tudjuk, hogy valójában.”

Tudj meg még többet kedvenc sztárjaidról!

Exit mobile version