nlc.hu
Sztárok

Bozsik Yvette a visszatérésről

Bozsik Yvette: „Próbák alatt szoptattam a kisfiamat”

Bozsik Yvette számos előadást koreografált élete során.

Az egyik legjelentősebb kortárstánc-koreográfus és -rendező, Bozsik Yvette 2022-ben lett a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Az önmagáról ritkán és keveset beszélő művészről most mégis sok mindent megtudunk. Miért hagyta magát bezárni egy üveg dobozba? Lehet-e valóban a koreográfiát tanítani? Szépnek kell lenni a színpadon? A magánéletéről sosem beszél, Rónai Egonnal mégis megosztott pár részletet.

Bozsik Yvette

Fotó: ATV

Fiatalon folyamatosan a meg nem értettséggel küzdött, 14 évesen a lámpaoltás után a kollégiumi mosdóban Dosztojevszkit és Kafkát olvasott, művészfilmeket nézett, jazzklubba járt. Este még Csipkerózsikát játszott az Operettszínházban, másnap pedig a tévében volt félig meztelenül egy üvegdobozban. Valószínűleg őrültnek nézték – ezt ő maga vallja. A mesterei inkább eltitkolták a színháztól független életét, nehogy negatív példa legyen. Tiltani nem tiltották, mert a rendszerváltás környékén sokkal nagyobb volt a szabadság.

„A mai napig szeretek színpadon lenni. Amikor táncolok, akkor töltődöm, a jelenben vagyok, ez a legfontosabb az életben. Hogy a jelenben legyél, ez nagyon nehéz, de elengedhetetlen. Tánc közben repked az ember, nem gondolkodik” – mondja Yvette a Húzósban.

Csecsemő-előadást is csinált 2003-ban, amikor az első gyermeke, Milán megszületett. Előtte elment ovikba, bölcsikbe, mert tanulmányozni akarta, hogy mit szeretnek a babák, mihez tudnak kötődni és hogyan lehet a tudást átadni nekik.

„A kisfiamat folyamatosan vittem a próbákra, ott is szoptattam őt. Csodálatos lehetőség volt, hogy a színházat és az anyaságot tudtam ötvözni. Amikor iskolába ment, akkor pedig a Pöttyös Panni az iskolában darabot csináltuk meg. Milán tanszereinek listáját is beletettem, a gyerekek és a szülők összes félelmét is belekoreografáltam. A darabban feloldottuk ezeket és a végén mindenki nevetett és megkönnyebbülve ment haza” – részletezi Yvette.

A Húzós podcast Rónai Egonnal péntek estétől látható az ATV Youtube-csatornáján!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top