nlc.hu
Sztárok

Így lettem: Berg Judit

Berg Judit: „Úgy éreztem, hogy egyedül maradtam a világban egy iszonyúan nehéz hátizsákkal”

Az írónő elmesélte, milyen volt a gyerekkora, milyen könyveket falt és hány éves volt, amikor nagy fordulatot vett az élete.

Egy igazi fiús kislány volt, babázni sosem szeretett, viszont fára mászni annál inkább. A bunyókból sem maradt ki, az óvodában pedig lánybandát toborzott kishúga megvédésére. Igazi kalandornak született, de idővel rájött, hogy lányként nehéz dolga lesz. Más utat választott, de jó történetekből és izgalomból így sincs hiány az életében. Az UNICEF Magyarország Így lettem sorozatának legújabb vendége Berg Judit, író.

A körülöttem lévő világból én azt szűrtem le, hogy egy lánynak majd gyerekei lesznek és otthon marad anyukának, és tulajdonképpen az élet sava-borsa, a kalandok a fiúk számára adottak. Ezért azt éreztem, nagy kitolás az élettől, hogy én nem fiúnak születtem. Ám amíg lehetett, ezt azzal kompenzáltam, hogy csupa fiús dolgot csináltam.”

Kislányként bújta a kalandregényeket, teljesen beleélte magát a történetekbe. Pedagógus édesanyja gyakran ajánlott neki olvasnivalót, édesapja pedig sokszor mesélt fejből izgalmasabbnál-izgalmasabb meséket. Az egyik legemlékezetesebb két elefántról szólt, akiknek volt egy ormánytekercselő-gépük.

Azok a kalandregények, amiket később írtam, nagy részben kivetülései a gyerekkori vágyaimnak.

15 éves korában nagy változás történt Judit életében. Az addig burokban nevelkedett kislány egy cserediák programnak köszönhetően néhány hónapra New Yorkba költözhetett, ahonnan már megkomolyodva, szinte felnőttként tért vissza.

Berg Judit Mészáros Antónia

Berg Judit és Mészáros Antónia

Ártatlan kislányként mentem ki és önálló nőként tértem vissza. Amerikában kinyílt a világ számomra és olyan szabadságot élhettem meg ott, mint addig soha. Érthető, hogy itthon is szabad és önálló akartam lenni, de a szüleim ezt nem fogadták el, ezért rengeteg konfliktusunk volt abban az időszakban és a kapcsolatunk is megváltozott.

Judit fiatalon, még egyetemista évei alatt édesanyává vált. Hamar kiderült, hogy gyermeke édesapjával nem illenek igazán össze, így nem sokkal később válással végződött a kapcsolat.

Úgy éreztem, hogy egyedül maradtam a világban egy iszonyúan nehéz hátizsákkal.

Hogy hogyan lábalt ki Judit ebből a helyzetből, hogyan találta meg végül a boldogságot és a vágyott kalandokat, kiderül az Így lettem legújabb epizódjából.

Én egy olyan kalandornő vagyok, aki nagyon sok mindent szeret kipróbálni, de aki számára mindig, mindennél fontosabb a család. És nekem az is fontos, hogy itt vagyok és ez a központ, ez az ország, minden nehézségével együtt.

Mészáros Antónia visszatérő kérdése, hogy vendégei hogyan látják a most felnövő generáció, vagyis a világ jövőjét. Ha kíváncsi vagy, hogy Berg Judit mit gondol a mai gyerekek jövőjéről, keresd fel a műsor aloldalát az extra tartalomért. 

A teljes beszélgetés ITT visszahallgatható. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top