nlc.hu
Sztárok

Így lettem podcast: Al Ghaoui Hesna

Al Ghaoui Hesna: „Eldöntöttem, hogy nem megyek többet veszélyes helyekre”

„Pár másodperccel később jött a felismerés: nem, te már nem fogsz oda visszamenni, amíg ilyen körülmények vannak”

Al Ghaoui Hesna félig szír kislányként nőtt fel a vidéki Magyarországon, de gyerekkorában nagyon sokat járt a család Szíriában is. Éppen ezek az utazások ösztönözték arra, hogy tudósítson a két ország között. Amikor gyerekként többször szembejött vele a kérdés, milyen az élet a másik országban, eldöntötte, hogy bemutatja magyar és szír barátainak azt a másik világot. Nem is csoda, hogy később riporterként, műsorvezetőként majd tudósítóként lett ismert

Hesna az UNICEF Magyarország Így lettem című sorozatának vendégeként mesélt gyerekkoráról, gyerekkorából eredő szorongásáról, szír és magyar gyökereiről, anyaságáról és a bátorsághoz való viszonyáról.

„Mindig is foglalkoztatott a bátorság kérdése és azt hiszem, azért is vezethető vissza a gyerekkoromra ez az egész, mert én egy szorongó gyerek voltam. Ha visszamehetnék megfogni a 8 éves önmagam kezét és azt mondhatnám neki, hogy nyugi, nem kell aggódni, az nagyon sokat segített volna az akkori énemnek.

Al Ghaoui Hesna

Al Ghaoui Hesna – Így lettem podcast

Hamar kiderült azonban, hogy az iskolában kialakult szorongása ahelyett, hogy gátolta volna céljai elérésében, inkább hajtóerőként hatott Hesnára. Miközben gyerekként meg volt győződve arról, hogy ő lassú, gyakran elkalandozik verstanulás közben és nem tudja tartani a ritmust az órákon, kiderült, hogy van egy olyan énje, ami bizonyos helyzetekben gyorsan is tud teljesíteni.

Rájöttem, hogy nekem ez igenis megy, csak máshogy. Extrém vagy stresszes körülmények között nagyon gyors, hatékony és precíz tudok lenni. A munkám olyan oldalamat hozta ki, amit én addig nem ismertem. Most már tudom, hogy csak a megfelelő inspirációt és témát kell megtalálnom ahhoz, hogy ez belőlem kijöjjön.

Orvos szülei rendívül támogató hátteret biztosítottak Hesna és húga számára. Talán nem véletlen, hogy mindkettőjüknek egészen kicsi koruktól kezdve határozott elképzelésük volt céljaikról. Mindketten a világ legveszélyesebb válságövezeteibe kerültek, Hesna haditudósítóként, húga Naima pedig humanitárius szakemberként.

Hiszem, hogy egy gyerek számára a szülő az első tükör: ha ő hisz benned, akkor te is elhiszed magadról, hogy képes vagy rá. Szerintem ez a kulcsa, hogy igazán bátor gyereket neveljünk és hogy a félelem se tartsa őt vissza, sőt, egyfajta üzemanyagként tudja használni.

Hesna életének nagyon sokáig része volt a veszély, de első kislánya születése után azonban végleg lemondott a haditudósításról.

Minden megváltozott, miközben a belső lényem ugyanolyan maradt. Eldöntöttem, hogy nem megyek többet veszélyes helyekre. Akkor azt gondoltam, nem fog hiányozni. Tévedtem. Fél éves volt a kislányom, amikor ismét háborús konfliktus robbant ki és zsigerből az volt az első gondolatom, hogy ott a helyem. Aztán pár másodperccel később jött a felismerés: nem, te már nem fogsz oda visszamenni, amíg ilyen körülmények vannak. Emlékszem, hogy egyfajta belső szomorúságot éreztem, hogy ez a korszak lezárult.

Hogy milyennek látta Szíriát gyerekkorában, miért éppen a félelem és a trauma pszichológiájával kezdett foglalkozni és milyen kétségei vannak anyaságával kapcsolatban, kiderül a beszélgetésből, ami ITT visszahallgatható. 

Mészáros Antónia visszatérő kérdése, hogy vendégei hogyan látják a most felnövő generáció, vagyis a világ jövőjét. Ha kíváncsi vagy, hogy Hesna mit gondol a mai gyerekek jövőjéről, keresd fel a műsor aloldalát az extra tartalomért. Így lettem – UNICEF

Az Így lettem sorozat további epizódjai is megtalálhatók a műsor aloldalán, az UNICEF Magyarország YouTube-csatornáján és Spotify-on.

Eszedbe jutottak a szüleid, a testvéreid, egy régi tanárod, edződ, barátod, szomszédod, vagy más kedves ismerősöd, aki sokat tett érted vagy fontos volt neked gyerekkorában? Valaki, aki hatással volt az életedre? Üzend meg neki, hogy gondolsz rá – egy virtuális UNICEF képeslappal! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top