nlc.hu
Sztárok

Interjú Solyom Bernivel az X-Faktor győzelemről

Solyom Berni: „A szüleim jobban elhitték, hogy győzhetek, mint én”

A 2022-es X-Faktor győztese Solyom Berni – vele beszélgettünk.

Solyom Berni nyerte meg a 2022-es X-Faktort, ezzel együtt ByeAlex zsinórban negyedszer is győzedelmeskedett, amivel a saját rekordját döntötte meg. Ahogy arról mindketten beszéltek korábban, nagyon jól ment nekik a közös munka, fokozatosan nyíltak meg egymás előtt és ezzel az összhanggal sikerült felállniuk a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Solyom Bernivel beszélgettünk a műsorról, a győzelemről, a jövőképéről és arról, hogy milyen kapcsolat alakult ki közte és a mentora között. 

Milyen érzés volt, amikor kimondták a nevedet a végén?

Elképesztően éreztem magam, de hirtelen talán fel sem fogtam. Nagyon meglepődtem, sokáig azt gondoltam, hogy nem én fogok nyerni, de tényleg nagyon örültem, amikor végül az én nevemet mondták.

Solyom Berni az X-Faktor döntőjében (Fotó: RTL/Sajtóklub)

Solyom Berni az X-Faktor döntőjében (Fotó: RTL/Sajtóklub)

Egészen korán kiderült, hogy a nézők melletted állnak, ez pedig a szavazatokban is megnyilvánult. Érezted a szeretetüket?

Nem gondoltam, hogy van helyem a szívükben, igazából nem is gondoltam bele egyáltalán. A közösségi oldalaimon viszont rengeteg üzenetet kaptam, nagyon sokan biztattak, ami fantasztikus érzés volt. Mindig, amikor nem volt olyan jó a kedvem, beleolvastam újra ezekbe az üzenetekbe és egyből vidámabb lettem.

Mikor érezted azt, hogy akár a TOP3 is meglehet?

Egészen a finálé előtti adásig nem gondoltam volna, hogy eljutok idáig. Általában úszom az árral, mindig a következő feladatra koncentrálok, azt tökéletesítem. Persze végig reménykedtem a legjobbakban, de sokáig nem hittem el, hogy győzhetek.

Amikor ketten maradtatok Kiss Kevinnel, mennyi esélyt adtál magadnak?

Régóta az volt a megérzésem, hogy Kevin fog nyerni, és nemcsak a végső győzelemre tartottam esélyesnek, hanem a szigetes fellépésre is, hiszen hatalmas tehetség, vannak saját zenéi, ezért gondoltam rá elsősorban. 

Mihályfi Luca, Solyom Berni és Kiss Kevin (Fotó: RTL/Sajtóklub)

Mihályfi Luca, Solyom Berni és Kiss Kevin (Fotó: RTL/Sajtóklub)

Alex egyik specialitása, hogy saját dalokkal lépnek fel a mentoráltjai, te viszont nem adtál elő saját szerzeményt. Miért döntöttetek így?

Az elején megbeszéltük, hogy nincs értelme összedobni valamit azért, hogy elmondhassam, nekem is van saját dalom. Vannak ötleteim, de a dalszerzésben még fejlődnöm kell, és a legjobb tanár van mellettem Alex személyében. Most már dolgozunk egy közös dalon, meglátjuk, mikor készül el. A lényeg, hogy szeretnék maradandót alkotni, olyan számokkal akarok kijönni, amelyekre emlékeznek az emberek.

Hogy tudod elképzelni magad a színpadon? Klubokba járnál vagy inkább az élő zenekaros koncerteket preferálod?

Zenekarral szeretnék dolgozni, ez nem is kérdés. Az X-Faktorban többször volt szerencsém így színpadra állni, ott voltak mögöttem a zenészek, igazi csapatként működtünk és azt gondolom, én egyébként is jó csapatjátékos vagyok. Nincs is annál nagyobb buli, ha olyan emberek vesznek körül, akik kreatívak és ugyanannyira szeretik a zenét, mint te.

Hogy alakult a kapcsolatod a többi élő show-s versenyzővel? Barátok lettetek?

Szerencsére azt mondhatom, hogy igen. Egy percig sem volt köztünk rivalizálás, már az elején nagyon jóban lettünk, barátok vagyunk és szinte mindennap beszélünk. Szurkoltunk egymásnak, támogattuk egymást, ami mindennél többet jelentett nekem.

Fotó: RTL/Szabó Gábor

Fotó: RTL/Szabó Gábor

Hogy telt az első napod a győzelem után?

Próbáltam egy kicsit pihenni, elmentünk a családommal enni, és azon voltam, hogy felfogjam, mi is történt az azt megelőző napon. Visszanéztem a produkciókat és az eredményhirdetést, még most is elmosolyodok, amikor meghallom a nevem.

Mit szóltak a szüleid a győzelemhez?

Szerintem sokáig ők sem gondolták volna, hogy meg fogom nyerni, de végig támogattak, és elsősorban ők látták meg bennem azt, ami szükséges volt a győzelemhez. Látták és érezték, hogy van keresnivalóm a zenében, és akár valami nagynak is a része lehetek.

Mik a terveid a továbbiakban? Szeretnél Budapestre költözni?

Egyelőre annyi biztos, hogy hazamegyek pár hétre, hiszen nagyon el vagyok maradva az iskolával, ezt kell bepótolnom. Először ezt szeretném rendezni, de gondolkozom azon is, hogy Budapestre költözöm, amit nyilván jó alaposan át kell beszélni a szüleimmel. Szeretnék tanulni a zenéről és minél többet fejlődni.

Mennyire érzed komfortosan magad a közösségi médiában?

Abszolút élvezem csinálni, de inkább a szakmai életemet szeretném előtérbe helyezni. Sosem leszek az a típus, aki posztolja, hogy milyen állapotban ébredt fel, vagy hogy megy lefeküdni. Szeretnék egy kis betekintést engedni az életembe, de csak a határokon belül. Ja, és szeretnék nagyon vagány TikTok-videókat csinálni.

Solyom Berni az X-Faktor döntőjében (Fotó: RTL/Sajtóklub)

Solyom Berni az X-Faktor döntőjében (Fotó: RTL/Sajtóklub)

Most már sokkal magabiztosabbnak tűnsz, mint a műsor elején. Érzed, hogy fejlődtél ezen a téren?

Rengeteget változtam és nem is gondoltam volna, hogy ennyit lehet fejlődni e téren ilyen rövid idő alatt. Tényleg sokáig zavarban voltam, de aztán kinyíltam valamelyest, lett egy kis önbizalmam és sikerült levetkőznöm az izgalmat.

Mi az, amiben úgy érzed, hogy még sokat kell fejlődnöd?

A dalírásban mindenképp, de még a karrierem elején vagyok, így szinte mindenben előre kell lépnem. Az X-Faktor egy nagyon jó alap volt, de szeretnék még nagyon sokat tanulni. Nyitott vagyok, kipróbálnék minél több stílust, akár olyanokat is, amik nem feltétlenül állnak közel hozzám.

Folytatod a közös munkát Alexszel?

Örülnék, ha folytatnánk. Beszélgettünk erről, azt mondta, szívesen segít, én pedig remélem, hogy hosszú távon is mellettem lesz.

Alex nagyon sokszor elmondta, hogy imádja a közös munkát. Hogy érzed, a kapcsolatotok megmaradt mentor-versenyző viszonynak, vagy barátok lettetek az elmúlt hónapokban?

Azt gondolom, hogy barátok lettünk, de erről őt is meg kellene kérdezni. (nevet)

ByeAlex és Solyom Berni (Fotó: RTL)

ByeAlex és Solyom Berni (Fotó: RTL)

Alex zsinórban negyedszer lett győztes mentor, a minap pedig megosztott egy bejegyzést, amelyben hosszan ír erről és az elmúlt hat év tapasztalatairól. A kommentekből kiindulva sokan azt gondolják, hogy ez egy búcsúposzt, hiszen nagyon részletesen beszámolt az eddigi történésekről és több olyan sora van a vallomásnak, amelyből arra következtethetünk, hogy ez volt az utolsó x-faktoros éve. 

„6 év. Ez már egy párkapcsolatban is hosszabb időintervallumnak számít. Ennyi idő alatt el lehet végezni egy egyetemet. Fel lehet építeni egy karriert. Sőt, le is lehet azt rombolni. Ha egy gyermek életét nézzük, az 0-6 éves kora között óriási változásokon megy keresztül, hiszen először még járni sem tud, aztán meg már kifejezetten értelmes kommunikációig jut el, mire az általános iskolát megkezdi. 6 év hosszú idő az ember életében. Nem mindegy, hogy harmincéves vagy éppen, vagy harminchat. Ugye? Nem mindegy, hogy a harminchoz vagy-e közelebb, vagy a negyvenhez… Hosszú idő a hat év, de mégis irgalmatlan tempóval és gyorsan tud eltelni.

6 év. Ennyi időt töltöttem mentorkodással az X-Faktornak köszönhetően. Sok fiatal tehetséget láttam kibontakozni. Láttam többeket győzni, de elesni is. Olyanok is voltak, akik nem éltek aztán jól a lehetőségeikkel, és olyanok is, akik nagyon jól használták ennek a kalandnak az előnyeit. Mert az X-Faktor egy nagy kaland. Én legalábbis annak éltem meg minden fontos pillanatát. Annyi minden történt velem ebben a 6 évben, hogy könyvet tudnék belőle írni. Az X-Faktor alatt véget ért egy fontos szerelmi kapcsolatom. Közben megjelent a második nagylemezem a zenekarommal. Aztán jött egy új szerelem, ami 2019-re véget ért, és beköszönt két magányos, de elképesztően izgalmas-kalandos időszak, aminek a végén megjelent a harmadik nagylemezünk, a R E H A B, amiből 4x platina lett!

Tavaly pedig megismertem Jamust, és az X-Faktor alatt már velem drukkolt Aleenak, most pedig a nézők között szorított Berninek.
Az X-Faktor előtt már elkezdődött, hogy picike vidéki klubokat megtöltögetünk a sleppel, de ezalatt a hat év alatt olyan bandává váltunk, akik nem csak Youtube-megtekintéseket tudnak felmutatni, de jeles fesztiválokon, nagyszínpadokon, és a Budapest Parkban is telt házas közönséget kovácsolnak össze. A Faktor csapata bízott bennem: engedte, hogy producer legyek. Hogy új színt vihessek a műsorba. Ez a stáb és a mentorok támogatása nélkül nem lehetett volna. Mindig is érdekelt az, hogy tehetségekkel foglalkozzak. Imádok tehetséges fiatalok között pörögni, átadni nekik valamit az eszemből, amit gondolok a zenéről, és látni, ahogy kiteljesednek… Serena Rigacci, Búzás Bence, a USNK, Tóth Betti, Ruszó Tibi, Vanek Andor, Mehringer Marci, Alee, Isky és Szkim; MANUEL (aki már a testvérem, a barátom); és most Solyom Berni…

Elképesztő, mennyi, mennyi tehetséges fiatalt láthattam elindulni; és persze nem csak a saját mentoráltjaim között. Jónak vélt sakklépések sora, rengeteg beszélgetés, eszmecserék, próbák, sírások, nevetések, és történetek elmesélése az X-Faktor. Egyvalaki közülünk besétál egy castingra munka vagy iskola után, nem is gondol lehet sokat az egészről, aztán egyszer csak ott áll a konfettik kereszttüzében és megnyeri az egészet. A jövő győztesei is lehet épp ott ülnek melletted a metrón, az iskolapadban, de az is lehet, hogy vele voltál tegnap moziban, vagy épp te magad vagy az… Berni se gondolta szerintem, hogy meg is nyerheti ezt a műsort, amikor pár hónapja elment egy meghallgatásra a tv stáb elé. Én viszont éreztem már a válogatók alatt, hogy meg kell fejtenem ezt a lányt. De most következetesen máshogy akartam játszani a játékot. és sokkal többet válogattam Berni eszköztárából a fegyverek közül, mint sem, hogy hirtelen saját dalokkal és egyéb olyan ötletekkel bombázzam őt, ami szerintem nem lett volna hiteles.

Azt mondtam neki: figyelj, ezt meg kellene nyernünk, hogy azzal sok időt, lehetőségeket és pénzt kaphass a fejlődéshez. Mert igen, én alap vagyok így is, úgy is, de azt szeretném, hogy győzzünk. Végighallgatott és figyelt rám. Sokszor azt gondoltam, hogy a gondolkodását illetően olyan, mint én, csak lányban. Megköszönném rengeteg embernek a stábban, hogy 4xes győztes mentor vagyok… De név szerint ez lehetetlen volna… ők tudják, hogy tisztelem őket. Most főleg Berninek és nektek köszönöm… Szinte meg sem érdemlem én ezt a sok jót… És köszönöm a szerelmemnek, a családomnak és a csodálatos zenekaromnak, akik a legjobb barátaim… A faktor stábjának, a mentoroknak… akikhez már hazajártam az elmúlt hat év alatt…

De most végül egy embernek üzennék még külön… Aki nélkül ez a hat év soha nem lett volna ilyen. Aki mindig a háttérben van.
Drága barátom, Verebély Marci! Te ennek a show-nak nemcsak a producere vagy, hanem a szíve, a lelke, az agytekervényei is. Köszönök neked mindent. Köszönöm, hogy ugyanúgy szereted a tv-t, ahogyan én a zenét. Megtisztelő a barátodnak lennem.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top