nlc.hu
Sztárok
Sztárok magyar felmenőkkel

Sztárok, akikről fogalmad sem volt, hogy magyar származásúak

Magyarok. Magyarok mindenhol.

Őszintén szólva már meg sem lepődünk, hogy 2023-ban is fél Hollywood magyar. (Jó, magyar származású, de az lényegében ugyanaz.) Hiszen már 100 évvel ezelőtt az Álomgyár felépítéséért is számtalan magyar felelt – a két legnagyobb stúdiót, a Foxot és a Paramount Picturest is két itthonról emigrált férfi alapította –, George Cukortól Lugosi Béláig. De lássuk, kikből áll most, a 21. századi magyar delegáció!

Robert Downey Jr.

Meg fogod látni, hogy ezen a listán nőuralom van: a legtöbben, Robert Downey Jr.-hoz hasonlóan anyai ágon magyarok. RDJ-nek éppen a nagymamája volt magyar származású, az ő nagyszülei (Stern Jakab és Deutschländer Eleonóra) sírját a mai napig megtalálhatod a tatai zsidó temetőben.

Robert Downey Jr.

Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Rachel Weisz

Anyja, Edith Ruth Teich osztrák tanárnő volt, apja pedig, George Weisz egy magyar feltaláló, aki a zsidóüldözés miatt menekült Angliába.           

Rachel Weisz

Fotó: George Pimentel/WireImage

Kate Hudson

Talán itt most nem is Kate-nek, hanem az anyjának, Goldie Hawnnak kéne állnia, az ő anyukája volt ugyanis magyar bevándorló. Éppen ezért kapta a Goldie nevet is: az Aranka tükörfordításaként. Kate nagymamája, Laura Steinhoff egyébként tánciskolát és ékszerboltot működtetett, mikor kiköltözött az Államokba.

Kate Hudson

Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic

Drew Barrymore

Drew ugyan nem beszél magyarul és nem is járt az országban, az édesanyját Makó Ildikónak hívták – a nő talán azért nem tanította meg a lányát az anyanyelvünkre (akit már babakorától színészetre nevelt), mert egyébként ő sem Magyarországon, hanem Németországban született.

Drew Barrymore

Fotó: Jose Perez/Bauer-Griffin/GC Images

Joaquin Phoenix

Az Oscar-díjas színész és néhai bátyja, River ugyan Puerto Ricóban születtek, de valójában magyar felmenőik vannak. Joaquin anyai nagyszülei ugyanis orosz és magyar zsidók, akik Amerikába emigráltak.

Joaquin Phoenix

Fotó: Steve Granitz/WireImage

Kesha

Az énekesnő anyai ágon magyar származású (dédszülei Szentesről vándoroltak Amerikába), és még a nevét is egy magyar vezetéknév ihlette. Kesha anyja 2021-ben egy TikTok videóban magyarázta el, hogy eredetileg a Kecse nevet (így hívták a magyar dédszülőket: Kecse Nagy Sándor és Kecse Nagy Lídia) adta volna a lányának, de túl nehéz lett volna kiejteni, így lett belőle a Kesha.

Kesha

Fotó: Emma McIntyre/WireImage

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top