nlc.hu
Sztárok

Interjú Bordán Lilivel, a Hadik színésznőjével

„A menedzserem rám szólt, hogy a várandósságom nem tartozik senkire” – Bordán Lilivel beszélgettünk

Bordán Lili nemcsak azért repülte át az óceánt a családjával, hogy részt vegyen a Hadik díszbemutatóján, hanem azért is, hogy a szülei végre találkozhassanak a három hónapja született második kislányával, Mayával. A tüneményes Maya az interjú közben is végig ott volt, olykor az édesanyja, máskor pedig a nagymamája, az ismert színésznő, Bordán Irén kezében.

Három hónapja megszületett a második babád, most mégis itt vagy Magyarországon és a lányoddal a karodban az új filmedet, a Hadikot népszerűsíted. Milyen időszakot élsz át?

Nehezet, de szerencsére nagyon sok segítséget kapok. A férjem élvezi a gyerekekkel töltött időt, és örömmel támogat mindenben.

A Hadikot annak idején miért vállaltad el?

Mert szerettem volna Magyarországon forgatni. Amikor megtudtam, miről szól és kik szerepelnek benne, beleszerettem a projektbe. Fontosnak tartottam, hogy részt vegyek benne, még úgy is, hogy nagy kihívás volt megoldani, hogy itt legyek a forgatáson. Édesanyám rengeteget vigyázott a kislányomra már a Magyarországon forgatott FBI-sorozat idején is, és akkor is sokat kellett utaznom, amikor jött a Hadik. Többször egyedül repültem a nagyobbik lányommal, Clióval a tengerentúli járaton, és egy ilyen kis babával egy ennyire hosszú utazás komoly kihívást jelent. Szerencsére édesanyám, édesapám és az ő feleségének támogatására végig számíthattam, igazi csapatmunkát igényelt, hogy én forgatni tudjak. Hihetetlenül szerencsés vagyok, hogy van egy ilyen támogató hátterem. Szerencsére most a két kislánnyal úgy utaztunk, hogy a férjem is velünk tudott jönni. A kis Mayát mindenhová cipelem magammal, a tegnapi interjúimon is velem volt, mert még túl pici ahhoz, hogy hosszabb időre otthagyjam valakivel, és etetnem is kell. Folyamatosan egyensúlyozom a kötelezettségeim között. Olykor megy a dolog, máskor meg felborul az egész, és két gyerek üvölt, én meg ott állok köztük idegesen. Valahogy mégis mindig, mindent sikerül megoldani.

Bordán Lili

Bordán Lili a Hadik olvasópróbáján (Fotó: Hadik Projekt)

Van rá valamilyen technikád, hogy amikor eljön az üvöltés és az idegesség, hogy tudod kezelni a helyzetet, ha közben a munkáddal is foglalkoznod kéne?

A légzésgyakorlatok ilyenkor sokat segítenek. Sokat kell másokkal kommunikálnom, és sokszor kérek bocsánatot. Rájöttem, hogy ezt tökéletesen nem lehet csinálni. Kezdem megtanulni, hogy sosem lesz minden tökéletes, el kell engednem az erre való törekvést. Elő fog fordulni, hogy elfelejtek dolgokat, kimarad egy étkezés és mindig lesz egy nehezebb pillanat. Végül azonban mindig visszatalálunk egy nyugalmi pontra. Az utóbbi három hónap szerencsére nagy nyugalomban telt, csak néhány castingom akadt, de ezenfelül minden időmet a kicsivel töltöttem, tudtam figyelni rá. Most, hogy három hónapos, már kibírja, hogy a mami dolgozik is egy kicsit.  

A repülőutat Amerikából hogy viselte?

Nagyon jól, végigaludta az utat. Még a párizsi átszállást is.

És Clio?

Amerikától Párizsig ő is aludt, de Párizsból Budapestre az utunk egy igazi tortúra volt. Ő egy nagyon extrovertált, aktív gyerek, folyamatosan mászkált, mindenkivel játszani akart, mindenkivel szóba állt. Mi semmit nem aludtunk. Már egy hete itthon vagyunk, és még mindig nem sikerült kipihennem az utazást és a jetlaget. Ebben nyilván benne van, hogy éjszaka többször is fel kell kelnem Mayához. Folyamatosan fáradtnak érzem magam, nem vagyok a legjobb formámban. A légzésgyakorlatok mellett a kávé most a másik fontos támaszom. Ezzel együtt nagyon élvezem a szoptatást, rengeteg boldogsághormont kapok általa, ezért se szeretnék hamar lemondani róla.

Az első vagy a második lányoddal volt nehezebb?

Maya nyugodtabb baba. A kihívást most az adja, hogy már ketten vannak. Valamelyikkel mindig foglalkozni kell, nem nagyon akad szünetünk. Ez majd alakul. Még keressük a ritmusunkat.

Bordán Lili

Bordán Lili (Fotó: Christina Saburro)

Amikor belevágtál a családalapításba, felmerült benned, hogy ez milyen hatással lesz a karrieredre, vagy ezen nem is gondolkodtál?

Nagyon sokáig mérlegeltem, hogy legyen-e gyerekem vagy sem, de valahol mindig éreztem, hogy lesz. Nem voltak terveim arra vonatkozóan, hogy mit és hogyan fogok csinálni, egyszerűen csak bíztam abban, hogy valahogy működni fog. Majd megoldom. De én mindennel így vagyok. Nem ijedek meg a lehetőségektől, inkább élni szoktam velük.

A szakmádban amúgy is nehéz hosszú távra előre tervezni.

Ritkán fordul elő, hogy előre látom, mit fogok csinálni mondjuk a következő fél évben. Előfordul, hogy valamit jó előre be tudok táblázni, például a Hadikról is pontosan tudtam, hogy majd hat hónap múlva kezdődik a forgatás, de nem ez a jellemző. Kint általában gyorsabban mennek a dolgok, főképp a tévésorozatok világában. Van olyan, hogy megkapok egy szerepet, másnap már ruhapróbán vagyok, pár napra rá pedig forgatok. Az ügynökeim mindig tudják, hol vagyok, és azt is, hogy casting anyagokat Magyarországról is fel tudok venni. Szerencsére az utóbbi pár évben a legtöbb személyes casting megszűnt, minden online történik, szóval bárhol lehet az ember.

A személyes castingok nem hiányoznak?

Nekem ez jó, mert nem kell annyit utazni, és ott tudok lenni a babáimmal. De nemcsak ezért jó, hanem azért is, mert több lehetőséggel jár. Több embert néznek meg a rendezők és a casting direktorok, mert online sokkal több színész elérhető, többen tudnak küldeni anyagot. Emiatt mostanában többet castingolok, ami jó, ugyanakkor a verseny is nagyobb. Több casting direktort ismerhettem meg a szakmában, viszont ők is nagyobb merítésből válogathatnak. Szerencsére sokszor hívnak, nem panaszkodhatok. Viszont ahhoz képest, hogy mennyit castingolok, viszonylag kevés szerepet kapok meg, mert olyan nagy a verseny. Rengeteg munkát kell beletenni, hogy egy szerep összejöjjön. Egy-egy casting nagy munka. Beállítod otthon a lámpákat, a hátteret, a mikrofont, a technikát: egy komolyabb szerepnél ez néha félnapos elfoglaltsággal jár.

Ha hirtelen úgy alakul, hogy kapsz egy szerepet, és pár nap múlva menni kell, most meg tudnád oldani?

Alakul a dolog. Minél nagyobb lesz Maya, annál könnyebb dolgom lesz, annál egyszerűbb lesz kezelni. Akkor már rá merem bízni másra is hosszabb időre. Majd megoldódik. Amikor Clio mellett kaptam egy szerepet egy Netflix-sorozatban, a forgatásra vittem magammal a mellpumpámat is.

Ez volt az Inventing Anna?

Igen. Kiderült, hogy a Netflix és a showrunner, Shonda Rhymes nagyon mamipárti, és amikor valaki megtudta, hogy megjött a tejem, akkor nem volt ebből gond, mondták, hogy nyugodtan menjek és fejjem le. Ledöbbentem, milyen jó fejek voltak. Amikor a szerepet megkaptam, még csak várandós voltam. Elmondtam nekik, merthogy kérték a méreteimet: felhívtam a figyelmüket, hogy a derekam most picit nagyobb. Nem csináltak gondot belőle, mondták, hogy tök klassz, és átírták a karakteremet terhesre. Utána viszont pont jöttek a lezárások, így fél év késéssel tudtuk csak leforgatni a jelenetet, én meg addigra már megszültem Cliót. Ebből se volt probléma, otthon meg a férjem és az anyukája vigyázott a babára, néha az apósom is beszállt.

Bordán Lili

Bordán Lili a Hadik[sc_cts_position slug="roadblock040" clear="1"] forgatásán (Fotó: Takács Gergely)

Más produkciókban is ennyire rugalmasak és jó fejek az anyákkal, mint az Inventing Annában?

Ez erősen produkciófüggő. Általában a női producerek, showrunnerek vagy rendezők mellett jobban működik. Szerencsére én még nem éltem át ilyet, de azért lehet hallani a szakmában kevésbé pozitív történeteket. Vannak produkciók, akik kevésbé tudnak vagy akarnak ebben segíteni.

Szerencsére az irány inkább támogató, egyre jobb a helyzet, és az anyáknak megadják a lehetőséget, hogy anyák maradhassanak. Lehet, hogy kicsit lassabban haladnak, de belefér, hogy leálljunk tíz percre.

Amikor Mayával voltam várandós, elkezdtem olyan casting videókat készíteni, amikben elmondtam, hogy babát várok. A menedzserem rám szólt, hogy ne csináljam ezt, a várandósságom nem tartozik senkire. Ha kellek nekik, megoldják. Ne rontsam ezzel az esélyeimet. Ha egy férfi színész mondjuk egy műtét előtt áll, azt is meg szokták oldani. Ne mondj le azért a karrierről és kilenc hónapnyi munkáról, mert várandós vagy. Ez nem betegség, lehet mellette dolgozni. Amikor A néma tanú című angol sorozatot forgattam, a főszereplő az egész évad alatt terhes volt. Megoldották.

Amúgy rá mernek kérdezni egyáltalán?

Még nem kerültem ilyen helyzetbe. A legtöbb videón takargattam, szóval szerintem nem látták. Nem akartam, hogy befolyásolja a döntésüket és a lehetőségeimet. Érdekes módon – így működik az univerzum – a kilenc hónap alatt szinte semmit nem dolgoztam. Megkaptam azt a lehetőséget az élettől, hogy végig csak magammal és a babámmal foglalkozzak, erre tudtam figyelni.

Nem frusztrál, ha egy ilyen hosszabb időszakra kiesel a munkából?

Máskor igen, most azonban tökéletes volt így. Volt más dolgom, készültem arra, hogy még egy gyerekkel bővül a családunk. A terhesség már önmagában is nagy munka, borzasztóan igénybe veszi a testet, hogy egy másik ember fejlődik benned. Nagy szükségem volt a pihenésre és arra, hogy odafigyelhessek a megfelelő táplálkozásra és a pihenésre. Persze az agyam hátsó részében mindig ott motoszkál, hogy milyen lenne egy filmben szerepelni, szóval hazudnék, ha azt mondanám, hogy a kilenc hónap alatt egyszer sem volt FOMO-m. De azzal nyugtattam magamat, és próbálom azt a képességemet fejleszteni, hogy bízzam az univerzumban, hiszen minden úgy történik, ahogy történnie kell.

A Hadik forgatására kivitted Cliót?

Nem, de velem volt Magyarországon. Próbákkal, ruhapróbával, sminkpróbával együtt számomra ez egy kéthetes elfoglaltság volt. Ebből maga a forgatás négy napot jelentett. Egy kosztümös produkciónál az előkészületek mindig egy kicsit hosszadalmasabbak. Egy olyan korszakot idéztünk meg, amiben az úrinők nagyon adtak magukra: ezt nem volt egyszerű kitalálni és elkészíteni.

Élvezted, hogy ilyen ruhákat ölthetsz magadra?

Most először játszottam olyan produkcióban, ami ezt a korszakot idézte meg. Izgalmas volt, szeretem a történelmi filmeket, de eddig – egy-két kivétellel – inkább a mában vagy a XX. században játszódó filmekhez volt szerencsém. Nagyon büszke vagyok a Hadikra, fantasztikusan látványos mozi. Ilyen színészgárdával nem lehet mellélőni, a karakterek tökéletesen passzolnak a színészekhez.

Bordán Lili

Bordán Lili a Hadik című filmben (Fotó: Takács Gergely)

Jól láttam, hogy a karaktered, a királynő flörtöl Hadikkal?

Ez nem volt beleírva a forgatókönyvbe, a rendező ötlete volt, hogy próbáljuk meg így. Próbáltuk érdekesebbé tenni, finomítani a szerepet. Szerencsére ez a nő egy összetett karakter. Teljesen más volt az élete, mint Mária Teréziáé, aki szerelemből ment férjhez és kilenc gyereket szült. Az ő szerelmi élete elég sivár volt, nem szerelemből házasodott, és a férje nem igazán foglalkozott vele. Egy osztrák nő volt, aki a házasság révén a poroszokhoz került. Mélyen hitt Istenben, könyveket fordított franciáról, sőt maga is írt. Ebbe a képbe számomra belefért, hogy ha megtetszik neki egy férfi, akkor flörtöljön vele. Ettől csak érdekesebb lett a szerep, Trill Zsolttal játszani pedig fantasztikus élmény volt. Sokszor próbált megnevettetni, egy igazi zsivány. Nyugalmat és jókedvet áraszt magából, ami az egész produkcióra kihatott. Világszínvonalú az alakítása.

A pandémia alatt kipróbáltad a rendezést is, és készítettél egy kisfilmet. Hosszú távú terveid vannak a rendezéssel?

Inkább csak ebben is kipróbáltam magam. Vannak ilyen álmaim, de most a család az első. A jelenlegi élethelyzetembe a színészet jobban beilleszthető, ez egy bejártabb út, ugyanakkor nem tettem még le róla, hogy egyszer rendezzek egy nagyjátékfilmet.

Tudom, a lányaid még nagyon kicsik, de ha egyszer majd azzal mennek oda hozzád, hogy színészek szeretnének lenni, támogatnád őket?

Clión látom, hogy szereti a figyelmet. Egy nagy bohóc, komika. Anyummal ők nagyon jól elvannak, hasonló természetűek, sőt külsőre is hasonlítanak egymásra. Clio nagyon szórakoztató, karakán személyiség. Nem fogom erőltetni, hogy ebbe az irányba induljon el, de látok rá esélyt, hogy magától is ezt akarja majd. Próbálom figyelni, mi az, ami érdekli őt, mi az, amiben tehetséges, és támogatni, hogy abban az irányban menjen tovább.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top