nlc.hu
Sztárok

Horányi Juli a magyar énekesnők helyzetéről beszélt

Horányi Juli: „Fájdalmas, ahogy tehetségek tűnnek el, mert nem tudnak érvényesülni”

Horányi Juli egy éve folyamatosan beszél a saját csatornáin arról, milyen nehéz énekesnőként helytállni a magyar zeneiparban. Többször is markáns véleményt fogalmazott meg a szerinte áldatlan állapotokról, felszólalt például akkor is, amikor Tóth Andi a visszavonulás mellett döntött. Megkérdeztük, miben változott a helyzet azóta, hogy először beszélt az ügyről.

2023 őszén a Madách Színház színpadán láthatunk a Six című musicalben, méghozzá VIII. Henrik egyik feleségeként. Hogyan talált meg ez a szerep?

Nikától (Veres Mónika, aki szintén szerepel a darabban – szerk.) szereztem tudomást a castingról, ő szólt, hogy tegyek egy próbát. Meghallgattam a darabot, nagyon tetszett, szóval jelentkeztem. Két napom volt, hogy felkészüljek. A meghallgatáson azt éreztem, hogy ez most jól sikerült. Mindig érzem, ha egy casting az enyém volt, vagy sem. Közel áll hozzám ez a fajta zenei világ, stílus, szóval nagyon bíztam a pozitív válaszban. Amikor felhívtak és elmondták, hogy enyém a szerep, őrjöngeni kezdtem. Önkívületi állapotomban úgy elkezdtem csapkodni a combomat, hogy a kezem feldagadt, vörös lett, mintha kalapáccsal verték volna szét. Hatalmas boldogságot éreztem! A színház szinte az otthonom: díszlet-jelmeztervezőként diplomáztam, emellett a családom, a férjem (Dénes Viktor színész-rendező, akivel 2020-ban kötött házasságot – szerk.) is ebben a világban dolgozik. Bár imádom a koncerteket, régóta vágytam már egy olyan szerepre, melyben a színház és a zene egyaránt feladatot ad számomra.

Horányi Juli

Horányi Juli (Fotó: Trenka Attila)

Tudsz azonosulni az általad alakított karakterrel?

Aragóniai Katalint játszom, VIII. Henrik legendás első feleségét. Szerénynek, engedelmesnek nevelték, mégis megvan benne az a fajta keménység, amire szüksége van az életben. Magaménak érzem ezt a szerepet, szeretem. Nekem is megvannak azok a férfiak az életemben, akik hasonlítanak Henrikre. Ezek a férfiak próbáltak keresztbe tenni, elnyomni, szóval akad itt bőven olyan személyes élmény, melyből táplálkozni tudok. Örülök, hogy ilyenformán átadhatom ezeket a történeteket a közönségnek.

Ha kell, az asztalra csapsz az igazadért?

Finom léleknek tűnők, ami így is van, de a kedvesség és a szerénység mellett van bennem egy adag keménység is. Ha a személyiségem jobb tulajdonságait kell megemlítenem, akkor elmondanám, hogy van bennem egy olyasfajta munkabírás és kitartás, ami nélkül nagyon nehéz fennmaradni ebben a szakmában. Ha az ember „túl akar élni”, sokáig a színpadon akar maradni, emellett pedig jól is akarja érezni magát, akkor fontos, hogy erős legyél. Bár sokat erősödtem az elmúlt években, van még hova fejlődnöm. Ezek a szerepek sokat segítenek abban, hogy megmutassam, mire is vagyok képes.

Az utóbbi egy évben többször is felemelted a hangod a női előadóművészekért. Érzed már a lavina erejét, amit elindítottál?

Magyarországon nem könnyű nőként a zeneiparban érvényesülni, ezt kár tagadni. Milliószor akartam már feladni, amit mások sajnos megtettek. Fájdalmas, ahogy tehetségek tűnnek el, mert nem tudnak érvényesülni. Egy szólóénekesnek, pláne nőként sokkal nehezebb kivívni az elismerést, mint például egy fiúegyüttesnek. Büszke vagyok, hogy beszéltem erről és folytatni is fogom, mert szívügyemnek tekintem, hogy kiálljak a női jogokért a nyilvánosság előtt. Pozitív példaként említeném Gubik Petra győzelmét a Sztárban Sztár idei évadában. Mielőtt kifejtem a véleményem, leszögezném, hogy Petra egy csodálatos előadóművész, aki nem véletlenül nyerte meg ezt a műsort. Tehát: kilenc évadon keresztül sosem diadalmaskodott nő, idén viszont nemcsak megnyerte, de három női előadó is szerepelt a döntőben. Szeretném azt gondolni, hogy ez kicsit lehet annak a hatása is, hogy egy éve elkezdtem intenzíven kommunikálni a problémákról. Úgy érzem, a sok videó és poszt megtérül, egyre többen figyelnek fel a hangomra. A közönség is érzi, hogy változás kell.

A jövőben is az ügy élharcosa maradsz?

Abszolút! Folytatom ezt a fajta tevékenységet, nem hagyhatom abba, főleg most. Vannak terveim, ötleteim azzal kapcsolatban, hova fejleszthetem még a dolgot. Nem nyugszom, míg más számokat nem látok, emellett több női előadót, akik a megfelelő bánásmódot kapják. Nem szabad félni, hallgatni.

Horányi Juli

Fotó: Trenka Attila

Gondolod, hogy vannak olyan női előadók, akik féltik a munkájukat, így inkább hallgatnak?

Nem gondolom, hanem tudom, hogy így van. Amióta elkezdtem kommunikálni erről, sok énekesnő, akivel találkoztam, odajött, és megköszönte, hogy felszólaltam a témában. Több üzenetet is kaptam, melyben elmondták, hogy ők biztosan nem álltak volna ki ezzel az üggyel, szóval hálásak a bátorságomért.

Úgy gondolom, hogy nincs vesztenivalóm, viszont van egy probléma, ami már égető, sokunkat érint, szóval nem hallgathatok.

Felvállaltam, beszélek, és beszélni is fogok erről. Ha kell, addig beszélek, amíg nem lesznek valódi eredmények.

Elszántnak tűnsz, jól látom?

Motivált vagyok, szóval nem fogok leállni. Olyan elképesztő energiákat és erőt szereztem az elmúlt évek tapasztalataiból, amellyel már támogathatok pályatársakat is. Szeretek motiválni másokat és fontos, hogy jó példát mutassak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top