nlc.hu
Sztárok

Horváth Charlie barátként tekintett Török Ádámra

„A magyar underground rockzene hiteles alakja volt” – így búcsúznak a hírességek Török Ádámtól

Zenésztársai személyes történetekkel emlékeztek meg szeretett barátjukról.

A Máté Péter-díjas, Fonogram-életműdíjas énekes, fuvolista, dalszerző, Török Ádám januárban ünnepelte 75. születésnapját, május 8-án az Erkel Színházban adott volna születésnapi koncertet. Halála az egész művészvilágot megrengette, sokak szerint a zeneipar egy emblematikus tagját veszítettük el.  

Szigeti Ferenc: „Mindig a saját útját járta”

A Karthago együttes vezetője a közösségi oldalán búcsúzott a zenésztől.

„Istenem. Most szombaton még felköszöntött a születésnapomon, ahogy szokott, figyelmesen és kedvesen. Felfoghatatlan. “Török bácsi”, ahogyan Ő hívta magát az utóbbi években, nekünk meg Gyugyó. A magyar underground rockzene igazi, hiteles alakja, hőse volt. Mindig a saját útját járta, utánozhatatlan, egyedi stílusa és a remek fuvolázása, énektudása emelte magasba és tartotta Őt a hazai zenei élet meghatározó alakjai között. Zenéje, emléke örökre itt marad velünk. Elment a gőzhajó. Nyugodj békében, Ádám.”

 Zalatnay Sarolta: „Remek ember volt és családfő, sokszor összejártunk”

Az énekesnő, akinek az életéről hamarosan életrajzi filmet forgatnak, egészen fiatal kora óta ismerte Török Ádámot.

„Egy osztályba jártunk a Toldi Gimnáziumban, sőt, volt idő, mikor egy padban ültünk. Később, mikor már a zene töltötte ki az életünket, sokszor koncerteztem Ádámmal és a Minivel. Emlékszem, úgy hirdették a plakátokon, hogy Cini Mini. Remek ember volt és családfő, sokszor összejártunk és miután beteg lett, sokszor beszéltünk telefonon. Legutóbb vidám volt, azt mondta, jól érzi magát és mindenképpen menjek el a májusi bulijára. Sajnos, már nem tehetem… A nagy zenészgeneráció egyik emblematikus alakját gyászolom” – nyilatkozta a Mandinernekaz énekesnő.

Schuster Lóránt: „Meghatározó alakja volt a magyar zenének”

A P. Mobil frontemberét hideg zuhanyként érte a zenész halálhíre, szintén a Mandinernek beszélt.

„A fia nagyon szépen búcsúzott tőle a közösségi médiában. Egy dalszövegrészlettel, amelyben benne van: »az út királya voltam, s maradok én!« Igen, Török Ádám az út királya volt. Az úté, az életé, amely sokszor keresztezte az enyémet. Hosszú évtizedeken át az Ifi Parkban a Mini után lépett fel a P. Mobil, s minden kedden három-négyezer ember előtt játszottunk, utána pedig együtt eresztettük ki a gőzt. Ha valahol netán kevesen voltak a koncerten, akkor is úgy játszott, mintha telt házas lenne a buli, mert nagyon komolyan vette a koncerteket és az élete volt a zene. Mielőtt hívott telefonon, pont azon gondolkoztam, hogy egy ilyen ember elvesztését, aki ennyire meghatározó alakja volt a magyar zenének, hogyan lehet feldolgozni. Nem túlzás, ha azt mondom, a halálával egy darabot törtek le a szívemből.”

Schuster Lóránt, Török Ádám

Schuster Lóránt és Török Ádám (Fotó: Nagy Zoltán)

Horváth Charlie: „Jó ember és jó zenész volt”

Az énekes egy közeli barátját veszítette el.

„Nagyon sajnálom, szerettem, szerettük. Jó ember és jó zenész volt, még abból az időből, amikor leraktuk a könnyűzene alapjait. Sokat voltunk együtt a bulik után, nagyon fog hiányozni.”

Németh Alajos: „Ő az az ember, akit tényleg mindenki szeret”

A Bikini együttes alapítója a Borsnak elmondta, hogy nagyon hálás Török Ádámnak, hiszen ő fedezte fel. 

„Megrendültem, nagyon fog hiányozni, mert azon kívül, hogy zseniális zenész volt, ő az az ember, akit tényleg mindenki szeret. Olyan volt az egész ember, ez a szerethetőség benne volt a dalaiban, az egész lényében, a jóképű külsejében. És mindenkinek az Apja volt, ő adott kenyeret a Miniben vagy 30-40 zenésznek, billentyűsöknek, basszgitárosoknak! Óriási figura volt, engem, ezt sokan nem tudják, ő fedezett fel. Hallott játszani valahol, elkérte a címemet és egyszer csak megjelent az újpesti lakásunknál és becsöngetett. Én még szinte kölyök voltam, majd elájultam, amikor megkérdezte: Te, Lojzika, nem akarsz jönni velem zenélni? Az vigasztal, hogy a halál minősíti az életet és ő úgy halt meg, ahogy élt, szépen… Én még sok évet adtam volna neki, de ő csak lefeküdt aludni és nem kelt fel, álmában érte a halál, lehet, furcsán hangzik, de ennél szebb halál nem létezik. Ijesztő is Ádám halála, annyian elmentek már a korosztályunkból.”

Köves Miklós „Pinyó”: „Nem is a barátom, inkább a testvérem volt”

A Piramis dobosát szíven ütötték a történtek, érzéseiről a Blikknek vallott

„Fél nyolckor Dóri (az énekes párja – szerk.) hívott telefonon zokogva. Igazán fel sem fogtam a mondatait, hogy Ádám örökre elaludt az éjjel. Szíven ütött, keményen odavert ez az egész. Nem is a barátom, inkább a testvérem volt. Hosszú évekig játszottunk együtt, nála jobb embert keveset ismertem. Élmény volt a közelében lenni. Hihetetlen életszeretet és jókedv sugárzott belőle.”

Köves Pinyó

Köves Miklós „Pinyó” Fotó: Korponai Tamás

Török Ádám felesége, Dóri is nyilatkozott a lapnak: 

„Odaugrottam Ádámhoz, szólítgattam, simogattam, csókolgattam, és szinte kiabáltam, hogy kelj fel, ébredj fel! De már nem mozdult. Hívtam a mentőt, akik mondták, mit kell csinálnom, amíg kiérkezik a kocsi. Húsz percig próbáltam újraéleszteni azt az embert, akit a világon a legjobban szerettem.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top