nlc.hu
Sztárok

Ez a betegség alakult ki Benedek Miklósnál a dohányzás miatt

Hiába szokott le róla, a dohányzás betegítette meg Benedek Miklóst

Bár 68 évesen leszokott a cigiről, 8 évvel később benyújtotta a számlát a káros szenvedély.
Benedek Miklos

A Kossuth-díjas színművész hosszú ideig állt kórházi kezelés alatt, mostanra viszont kezdi visszanyerni az erejét. Ez a hangulatára is pozitívan hát, de mint a Blikknek elmondta, továbbra is tart attól, hogy betegsége súlyosbodik és ismét kórházba kerülhet.

Benedek Miklós egy elég gyakori tüdőbetegséggel, a COPD-vel küzd, ami miatt a szívével is vannak problémák. Egy ideje nagy örömére már a kórház falain kívül, az otthonában lábadozik.

– Szerencsére egyre jobban érzem magam. Azért még nem tért vissza teljesen az erőm, fáradékony vagyok, de már igyekszem tevékenyen tölteni a napjaimat. Sokat olvasok, illetve elkezdtem egy színházzal kapcsolatos munkán dolgozni, de erről még nem szeretnék többet elárulni – mesélte a színészlegenda, aki korábban vizesedéssel és fulladással küzdött.

Benedek Miklós tisztában van azzal is, hogy betegsége egyik fő oka a káros szenvedélye, a dohányzás, aminek évtizedekig a rabja volt.

– A COPD a tüdő és a szív együttes betegsége, amit legtöbbször a dohányzás vált ki. Esetemben is ezt történt, sajnos, a hosszú évtizedeken át tartó dohányzás megtette a hatását. Hiába nem gyújtottam rá már nyolc éve, ezzel nem tudom semmissé tenni az azt megelőző évtizedeket. Ebből a betegségből meggyógyulni nem lehet, csak életmóddal és gyógyszerekkel szinten tartani. Emiatt félek is attól, nehogy visszaessek.

Fotó: Profimedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top