nlc.hu
Sztárok

Sisi gyerekei

Ő volt Sisi kedvenc gyereke, akit olykor érzelmileg is zsarolt

Sisi osztrák császárné és magyar királyné, mindössze 17 éves volt, amikor életet adott első gyermekének, akit három éven belül további kettő követett. Negyedik gyermeke jóval később született, ez pedig a kapcsolatukat is megpecsételte, jó értelemben véve.

A fiatal Sisi nagyon nehezen viselte azokat a szigorú szabályokat, kötöttségeket és elvárásokat, amelyekkel I. Ferenc József császár feleségeként a bécsi udvarban találkozott. Lelki megpróbáltatásainak hatására rövid időn belül testi panaszok kezdték gyötörni, többek között köhögés, ismeretlen eredetű láz és nyirokbetegségek kínozták. Ezek a szüléseket követően sem enyhültek, sőt bizonyos időszakokban jóval intenzívebben jelentkeztek.

Sissi és I. Ferenc József

Sisi és férje, I. Ferenc József császár gyermekeikkel, Gizellával és Rudolffal (Fotó: Getty Images)

Sisi gyermekei

Első lányát, Zsófia főhercegnőt 1855-ben hozta világra, egy évvel később megérkezett Gizella, majd 1858-ban megszületett Rudolf, a trónörökös. Hogy enyhítse testi bajait, Madeirára és Korfura utazott, gyermekei nélkül. Ezek a kiruccanások segítettek abban, hogy jobban érezze magát, gyermekeit azonban nem vihette magával, és ez rendkívül rosszat tett a családi kapcsolatainak. Negyedszer jóval később, 1868-ban lett anya, ekkor adott életet Mária Valériának, akivel aztán erősebb kötelék alakult ki közöttük.

Sisi anyósa látszólag segítő szándékkal egészen kisajátította a kicsiket, ami tovább mélyítette a királyné amúgy is erőteljes depresszióját. Tetézte a bajt, hogy Zsófia főhercegnő mindössze 2 évesen elhunyt tífuszban, amiért Sisi saját magát hibáztatta. Így lett állapotos Rudolffal, aki nagyon nehéz szülést követően jött világra: az anyuka hosszú hetekig nyomta az ágyat, sem lelkileg, sem testileg nem állt készen arra, hogy gondozza a kisbabáját és életben maradt lányát, Gizellát. 

Amikor fizikailag valamelyest megerősödött, ráébredt arra, hogy Bécstől távol érzi magát legjobban a bőrében, ezért egyre több időt töltött távol a családjától. Sokszor megfordult Gödöllőn és Bad Kissingen fürdővárosában, ezek a látogatások töltötték fel őt igazán. Míg neki egyre jobbat tett a távolság, gyerekei annál inkább megszenvedték édesanyjuk hiányát.

Sissi és I. Ferenc József

Családi portré immár Mária Valériával kiegészülve (Fotó: Getty Images)

A kis kedvenc

Amikor Sisi 31 éves lett, új fejezet kezdődött az életében az akkoriban kései gyermeknek számító Mária Valéria születésével. A kislányt teljes szívével szerette, és esze ágában sem volt másra bízni a gondozását. Mindenhova magával vitte, a köztük lévő kötelék pedig napról-napra erősebbé vált. Nem úgy, mint két idősebb gyermekével: Gizellát és Rudolfot csak akkor látogathatta meg, ha arra az anyósától engedélyt kapott, arról pedig nem is álmodhatott, hogy felügyelet nélkül tölthessen időt velük. Emiatt a vizitek egyre ritkábbá váltak, és Sisi számára egy idő után csak Mária Valéria létezett.

Kedvenc gyermekét meglehetősen túlféltette, és őt tekintette élete egyetlen értelmének. Ez igen komoly teherként nehezedett az időközben felcseperedett lány vállára, akit érzelmileg is zsarolni próbált az anyja, amikor szeretett volna kirepülni a családi fészekből. Mária Valéria házasságát viszont nem vétózta meg, hőn szeretett legkisebb gyermeke így Ferenc Szalvátor főherceg felesége lett, később pedig 10 gyermekük született. A kapcsolatot ezentúl levelezésen keresztül tartott anya és lánya, személyesen csak ritkábban találkoztak, amiben szerepe lehetett annak, hogy Sisiben örökre nyomot hagyott visszafogottnak egyáltalán nem nevezhető anyósa viselkedése.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top