Kis hercegek: Európa tíz év alatti, koronás ifjai

Baranyai Enikő | 2023. Április 23.
Április 23-án ünnepli ötödik születésnapját a brit királyi család ügyeletes bohóca, vagyis Lajos herceg. Jó alkalom ez arra, hogy kik jelenleg Európa 10 év alatti koronásai.

Akire egy világ figyel

Vilmos és Katalin legidősebb gyermeke immár második a trónöröklési sorban. Ez azt jelenti, hogy amikor apja trónra kerül, György kapja meg a wales-i hercegi rangot. Azonban másik két testvérével ellentétben, György kifejezetten visszahúzódó gyerek, aki még mindig keresi szülei védelmező jelenlétét a nyilvános eseményeken. Mindez teljesen érthető, hiszen amit mi látunk, az egy kedves család, akik sétálnak kifelé a templomból, vagy egy szülinapi parádén. Amit ők látnak, az száz és száz villanó vaku, fotósok és ismeretlen emberek, akik minden pillanatukat lesik. Ez egy felnőttnek is sok lenne, hát még egy gyereknek. Míg Sarolta olykor-olykor már ellöki magától apja kezét, hogy nagylányosan sétáljon be egy rendezvényre, addig Györgynek biztonságot jelent, ha a szülei között sétálva vehet részt a nagyobb eseményeken. Hogy meddig fogja a cserfes Sarolta „irányítani” a Györgyöt, – hiszen erre is láttunk már példát, amikor figyelmeztette, hogy mit kell csinálnia a királynő temetésén – azt majd az idő eldönteni…

Vilmos herceg, Katalin hercegné és György herceg II. Erzsébet temetésén (Fotó: Profimedia)

A gondtalan második

A svéd Oszkár herceg idén márciusban lett hétéves, és Györgyhöz hasonlóan kifejezetten félénk koronás fiúcska. Ő egyébként nem valószínű, hogy valaha király lesz, mivel nagyapját, a jelenlegi XVI. Károly Gusztávot, majd az anyja Viktória koronahercgnő követi, őt pedig Oszkár nővére Esztella hercegnő. Így Oszkár a gondtalan hercegek életét élheti, ha nagyobb lesz. Egyébként igencsak előkelő keresztszülei vannak. Például a dán koronaherceg Frigyes, vagy a jövendő norvég királyné Mette-Marit. Mint a legtöbb korabeli gyereki, nagyon szereti az állatokat, 2020-ban kapott is egy Rió névre hallgató, spániel-uszkár keverék kutyust.  Oszkár valószínűleg kicsit sem unatkozik a népes svéd királyi családban, hiszen nővérén kívül hat unokatesója is van, akikkel kergethetik egymást valamelyik palota kertjében.

Oszkár herceg és Rió (forrás: Kungahuset/ Linda Broström)

9 éves, de már első számú trónörökös

Annyira nem lehet könnyű helyzetben II. Albert monacói herceg, amikor megkérik, hogy mutassa be a gyermekeit. Sokáig ugyanis nem is ismerte el a házasságán kívül született csemetéit, vagyis a ma már 31 éves Jazmin Grace Grimaldit, és a 20 éves Alexandre Grimaldi-Costet. Ma már mindketten hivatalosan is a herceg nevét viselik, és viszonylag jó kapcsolatot is ápolnak apjukkal, ugyanakkor a trónöröklési sorban nem szerepelnek. Ott II. Albert és Charlene hercegné két gyermekének,  a trónörökös Jakabnak, és húgának a vagány, nagyon apás lány hírében álló Gabriella hercegnőnek van csak helye. Jakab idén decemberben lesz csak 9 éves, így igencsak fiatal első számú trónörökös. II. Albert tavaly arról mesélt egy interjúban, hogy gyermekei a régi mesék megszállottjai, nagyon szeretik például a Scooby-Doo-t.

Jakab herceg és Gabriella hercegnő (fotó: Profimedia)

A család bohóca

A brit György herceg öccse, az idén április 23-án lett ötéves. Bátran kijelenthetjük, hogy ő a család bohóca, akinek viselkedésén, már most érezhető, hogy kevésbé nyomasztják a koronás feladatok. Lajos kifejezetten élvezi a szereplést, és koránál fogva, kicsit sem érdeklik még a szabályok. Ezért egy világ mosolygott azon, hogy grimaszolt dédnagyanyja mellett a platina jubileumi ünnepségek, vagy hogyan csintalankodott anyja mellett az ünnepi felvonulás alatt. Úgy hírlik, hogy Lajos egyébként Károly nagypapa kedvenc unokája, ám valószínű, hogy mire eléri a kamaszkort, sok borsot tör majd a király és az apja orra alá.

Nagy kérdés egyelőre, hogy Lajos herceg ott lesz-e III. Károly koronázásán májusban. Az már biztos, hogy György apródként fog vonulni nagyapjuk mellett a ceremónián, és az is, hogy Sarolta a karzatról, anyja mellett foglal majd helyett. Bár Lajos még kifejezetten fiatal egy ilyen hosszú és fárasztó eseményhez, volt már hasonló esetre példa. Amikor II. Erzsébetet megkoronázták, Károly mindössze ötéves volt és a teljes háromórás procedúrán jelen kellett lennie. Bár látványosan unta magát, mint trónörökös, nem kapott felmentést. Húga, az akkor hároméves Anna viszont csak a palotai erkélyen volt a családja mellett. Így hát továbbra is kérdőjeles Lajos szerepe III. Károly koronázásán, az biztos, hogyha Katalin Saroltára bízza az izgő-mozgó Lajos megfigyelését, akkor nem lehet nagy baj.

Lajos herceg és Károly király

A nagypapa kedvence (fotó: Profimedia)

Lajos herceg és Katalin hercegné

Még nehezen viseli a hosszú programokat (fotó: Profimedia)

Lajos herceg és Katalin hercegné, II. Erzsébet

A pillanat, amit soha nem felejtünk el (Fotó: Profimedia)

Lajos herceg

Nem lehet kinézni az ablakon? Lajost az nem érdekli. (Fotó: Profimedia)

Lajos herceg és Sarolta hercegnő

Sarolta gondoskodó tesóként figyel az öccsére (Fotó: Profimedia)

A svéd Károly Fülöp herceg szintén három tíz év alatti fiú gyermeke van. Sándor 2016-ban, Gábor 2017-ben, a legfiatalabb fiú Julian pedig 2021-ben született. A bhuátni uralkodónak is alig 7 éves a fia, aki egyben a trón első számú várományosa. Ő nem más, mint Dzsigme Namgyel herceg.

Két fiú 3 év alatt

Vilmos luxemburgi trónörökösnek két tíz év alatti fia is van. Az idősebb az immár hároméves Károly herceg, a pandémia alatt 2020 májusában született. Emiatt pedig, hosszú ideig a büszke nagyszülők is csak videóhívásokon keresztül találkozhattak a kisfiúval. „Károly születése nagyon érzelmes, és a járvány miatt nagyon stresszes időszakra is esett. De amint megérkezett közénk, semmi nem számított, csak ő”– nyilatkozták akkor a szülők. Azóta azonban Károly rendszeresen részt vesz különböző eseményeken. Gyakran elviszik szülei idősek otthonában, ahol mindig mosolyt csal az idős lakók arcára. De ültetett már fát egy parkban az anyukájával, és egy játszótér felavatásán is „letesztelte” az átadott játékokat.

Károly herceg Luxembourg

Károly a keresztelőjén (Fotó: Profimedia)

Károly herceg Luxembourg

Számos programon ott van (Fotó: Maison du Grand-Duc/Kary Barthelmey)

Károly herceg Luxembourg

Imádják az idősek is. (Fotó: Maison du Grand-Duc/Kary Barthelmey)

Károly 2023-ban kistesót is kapott, aki szintén fiú, és akinek a François (magyar megfelelője a Ferenc) nevet adták a szülei.

Exit mobile version