nlc.hu
Sztárok

Rejtett részletek III. Károly portréján

5 rejtett, de sokatmondó részlet III. Károly első hivatalos királyi portréján

Segítünk értelmezni III. Károly királyi portréjának izgalmas részleteit.

III. Károly első hivatalos uralkodói portréját a koronázás napján, május 6-án készítette el Hugo Burnand királyi fotográfus. A kép a királyt teljes koronázási díszben ábrázolja, és öt olyan sokatmondó részletet is rejt, melyeket első pillantásra talán nem vennél észre. 

III. Károly királyi portréja

III. Károly király (Fotó: Hugo Burnand/Buckingham Palace via Getty Images)

1. A helyszín

A felvétel nem egy fotóműteremben, hanem történelmi helyszínen, egészen pontosan a Buckingham-palota tróntermében készült.

2. A trónszék

III. Károly azon trónszékek egyikében foglal helyet, melyeket a későbbi V. György király és neje, Teck Mária királyné készítettek VII. Eduárd király 1902-es megkoronázására. Ugyanezek a trónszékek VI. György király és Erzsébet királyné 1937-es koronázási portréján is láthatók.

3. A jogar és az országalma

Az uralkodó jobb kezében jogart, bal kezében pedig az országalmát tartja. A jogar 1611-ből származik és a Cullinan I. gyémánt, azaz a világ legnagyobb színtelen csiszolt gyémántja ragyog benne. Az Afrika Nagy Csillagaként is ismert kő a legnagyobb, amelyet a Frederick G.S. Wells által 1905-ben Dél-Afrikában talált, eredeti Cullinan-gyémántból csiszoltak. A gyémántot 1907-ben ajándékozták VII. Eduárdnak, és 1910-ben egészítették ki vele a jogart.

Az országalma egy földgömb tetején lévő keresztet ábrázol, amely az uralkodó hatalmát és a keresztény világban elfoglalt helyét szimbolizálja. Smaragdokkal, rubinokkal és zafírokkal, illetve gyémántokkal, és többsornyi gyönggyel van kirakva. Az országalma 1661-ből származik.

4. A korona

III. Károly a birodalmi állami koronát viseli, mely VI. György király számára készült 1937-ben. A koronát 2868 darab gyémánt, a Szent Edward-zafír és a Cullinan II, vagyis az eredeti Cullinan-gyémántból csiszolt második legnagyobb kő díszíti. 

5. Az öltözék

Bár az uralkodók a koronázáskor hagyományosan vadonatúj öltözéket viselnek, III. Károly a Buckingham-palota közlése szerint a fenntarthatóság és a hatékonyság érdekében korábbi uralkodóktól származó viseletet öltött magára. A portrén Károly azt az arannyal hímzett, lila selyembársony öltözéket viseli, amelyet nagyapja, VI. György is viselt 1937-ben a koronázásakor.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top