nlc.hu
Sztárok

Beatrix hercegnő, mint államtanácsos

Így változik meg Beatrix hercegnő élete Károly király államtanácsosaként

Beatrix hercegnő előkelő helyen szerepel a brit trónutódlási listán, ugyanakkor eddig civil munkát végzett, sosem dolgozott a királyi család hivatásosaként.

Alig néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy III. Károly királyt rákkal diagnosztizálták, máris megkezdődtek a találgatások, hogy ki veheti át a helyét, amíg ő gyengélkedik. Persze ez nem puszta intuícióra alapozott döntés, szigorú protokoll alapján választják ki azokat a személyeket, aki államtanácsosként helyettesíthetik a mindenkori uralkodót.

Ennek alapján a lista így festene: Kamilla hercegné, Vilmos herceg, Harry herceg, András herceg és Beatrix hercegnő – ugyanis az államtanácsos személyének kitétele, hogy a 21. életévét be kell töltenie. Mivel Harry herceg már nem a királyi család dolgozó tagja, és András herceget sem szívesen látják a korona közelében, így Kamilla és Vilmos után a következő ember Beatrix hercegnő, András herceg nagyobbik lánya. (A szóbeszéd szerint a sorban ott van Károly másik két testvére: Eduárd és Anna is – a szerk.)

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy Károly egyelőre csak a hivatalos látogatásainak nem tud eleget tenni, ezeket mondta vissza, államfői munkáját a kezelései alatt is elvégzi, így a jogkört ő gyakorolja. Csak abban az esetben lép életbe az államtanácsosok szerepe, ha ő az államfői feladatait is szünetelteti vagy végleg lemond róluk.

Hivatalosan Beatrix a kilencedik az utódlási sorrendben, így valószínűleg sosem fog a monarchia uralkodójává előlépni, ám most kiderült, hogy fontosabb tagja a királyi családnak, mint azt bárki feltételezte eddig. Úgyhogy mondjuk is, mit érdemes tudni róla.

Helló, a nevem Bea!

Beatrix 1988. augusztus 8-án látta meg a napvilágot Londonban, II. Erzsébet és Fülöp herceg ötödik unokájaként. Szülei András herceg, valamint Sarah Ferguson, akit nemrégiben szintén rákkal diagnosztizáltak. Gyerekként diszlexiát állapítottak meg nála, ami miatt az érettségijét egy évvel elhalasztotta, ugyanakkor tanulmányi eredményeire sosem volt panasz, sőt. Utolsó középiskolás éveit évfolyamelsőként zárta, majd történelem szakon szerzett diplomát.

Ami a civil munkáját illeti, kutató elemzőként kezdte pályafutását egy magánvagyoncégnél, ezt követően üzletfejlesztési munkatársként dolgozott a Sony Pictures TV-nél, majd a Sandbridge Capitalhez igazolt, ami egy kis magántőke-társaság. Jelenleg a A TechCrunch szerint alelnöki pozíciót tölt be az Afinitinél, egy olyan startup cégnél, amely mesterséges intelligenciát használ az ügyfelek és az ügyfélszolgálati ügynökök közötti jobb kapcsolat megteremtésére. A cég weboldala szerint ő felelős „a stratégiai Afiniti partnerségek irányításáért, valamint a vállalat növekedéséért egyedi kezdeményezések és ügyfélfejlesztés révén”.

Beatrix sosem dolgozott a királyi család tagjaként, ennek ellenére nem teljesen ismeretlen, hiszen a királynő felkérésére többször képviselte a családot, illetve jótékonysági munkát is végez azokban az intézményekben, aminek ő a patrónája. 

A legnagyobb kérdés az életében pont ebből adódik, ugyanis amennyiben államtanácsosi jogköre hivatalossá válik (értsd, Károly király nem tudja ellátni a feladatát), akkor civil munkájával vélhetően fel kell hagynia. Mindez azért is érdekes, mert Beatrix és a húga, Eugénia kicsit partvonalra kerültek, miután András herceg botránya az ő renoméjukat is megtépázta.

A magánember

Beatrixra – vagy ahogyan a családja hívja, Beára – az elmúlt években igencsak rájárt a rúd. 2020-ban a pandémia miatt el kellett halasztani az esküvőjét párjával, Edoardo Mapelli Mozzival, szembe kellett nézni az apját ért vádakkal, nemrég meghalt szeretett nagymamája – akivel nagyon közel álltak egymáshoz –, most pedig édesanyjáról is kiderült, hogy daganatos megbetegedéssel küzd.

Beatrix hercegnő és Edoardo Mapelli Mozzi

Férje, Edoardo Mapelli Mozzi oldalán (Fotó: Getty Images/Samir Hussein)

Hogy valami jóról is beszámoljunk, Beatrix végül 2020. július 17-én mondta ki az igent Edoardónak szűk családi körben. Azóta kislányuk, Sienna is megszületett, noha a hercegnőnek volt már lehetősége gyakorolni az anyaszerepet, hiszen férjének született egy kisfia előző kapcsolatából. Christopher Woolffal nagyon jó viszonyt ápol, a kisfiú egyre többször tűnik fel az oldalán különböző rendezvényeken.

Beatrix a húgához is közel áll, édesanyjuk elmondása szerint szerint igazi lelki társak, ugyanakkor Katalinnal már közel sincsenek ennyire jóban, aminek az az oka, hogy Beatrix és Harry mindig össze voltak nőve. A hercegnő szíve inkább az ifjabbik fivérhez húz, ha családi dinamikáról van szó.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top