nlc.hu
Sztárok

Károly király helyettesítése

Ki léphet Károly király helyébe, amíg ő a rákkal küzd?

Amennyiben Károly király rákdiagnózisa – vagy annak kezelése – ellehetetleníti, hogy az uralkodó végezze a dolgát, hét személy is a helyettesítheti őt.

Hétfő este derült ki, hogy III. Károly királynál daganatos megbetegedést találtak. Bár a nyilvános megjelenéseit elhalasztja, ahol a királyi család többi tagja képviseli őt, egyéb uralkodói kötelezettségeit továbbra is teljesíti. És ahogy az a palota közleményéből kiderül, „továbbra is teljes mértékben pozitívan áll a kezeléséhez, és várja, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessen a köz szolgálatába”. 

De mi történik akkor, ha mégis úgy alakulna, hogy a betegsége miatt Károly király nem képes ellátni a feladatait? Ilyenkor jönnek képbe az államtanácsosok: azok a vezető tagjai az uralkodócsaládnak, akik akkor veszik át ideiglenesen a királyi teendőket, ha az uralkodó nem képes rá.

Ilyenre nem egyszer volt már példa, hiszen nem csupán betegségek esetén, de külföldi tartózkodása során is helyettesítették anno Erzsébet királynőt is. Az államtanácsos feladatkörét 1930-ban fektették le, miszerint részt vehet a Királyi Államtanács ülésein, rutin jellegű dokumentumokat is aláírhat, azonban nem oszlathatja fel a parlamentet és nem jelölhet ki miniszterelnököt.

Károly király

III. Károly (Fotó: Jonathan Brady – WPA Pool/Getty Images)

A törvény szerint államtanácsos lehet az uralkodó mindenkori házastársa, illetve az öröklési sorrendben következő, a 21. életévüket már betöltött négy személy. Így Károly király államtanácsosainak listája így festene:

  • Kamilla királyné
  • Vilmos herceg
  • Harry herceg
  • András herceg
  • Beatrix hercegnő

Csakhogy miután kizárólag a család dolgozó tagjai lehetnek államtanácsosok, ezért az apját most meglátogató Harry és András hercegek kikerülnek a képből. Ahogy feltehetőleg a pozíciót újonnan betöltött Beatrix is a Times szerint, hiszen a hercegnőnek civil munkája van. A triót így Vilmos és Katalin gyerekei, György, Sarolta és Lajos fogja idővel leváltani, mikor már elég idősek lesznek hozzá.

Ehhez képest Károly király tavaly novemberben kijelölte a testvéreit, Edward herceget és Anna hercegnőt államtanácsosnak, így ők is bármikor helyettesíthetik az uralkodót, ha arra kerülne a sor.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top