nlc.hu
Sztárok

Johnny Depp 60 éves - születésnapi portré

A 60 éves Johnny Depp színészként lett szupersztár, pedig valójában rocksztár akart lenni

Az elmúlt években épp eleget beszéltünk Johnny Depp botrányokban gazdag magánéletéről, a filmekben pedig már hosszú évek óta nem csinál semmi érdekeset. A születésnapján így inkább arról mesélnénk, ami iránt máig ég benne a szenvedély: első és soha nem múló szívszerelméről, a zenélésről. Johnny Depp rocksztárnak indult, csak közben eltévedt.

Johnny Depp még csak tizenkét éves volt, amikor megkapta élete első gitárját az édesanyjától, és ez egy életre megpecsételte a sorsát. A zűrös családi háttér miatt amúgy is örömmel maradozott el otthonról, aztán a gitározás és a zene hatására már az iskolából is egyre többször maradt ki. Tizenöt éves volt, amikor első zenekarával, a Kids nevű punk formációval olyan sikereket ért el, hogy úgy döntött, kilép az iskolából és inkább a zenélésre fókuszál. Két héttel később meggondolta magát, megpróbált visszatérni az iskolapadba, de az igazgató inkább lebeszélte róla és arra biztatta, hogy kövesse az álmait.

A Kids zenekar Florida államban egész menő bandának számított, nagyobb bandák előzenekaraként kaptak lehetőségeket, de egy idő után rájöttek, hogyha lemezszerződéshez és országos népszerűséghez akarnak jutni, akkor sok más bandához hasonlóan Los Angelesbe kell menniük szerencsét próbálni.

Első feleségét, Lori Anne Allisont is a bandán keresztül ismerte meg (1983-ban házasodtak össze, amikor Depp 20, Lori Anne pedig 25 éves volt), mivel a zenekar basszusgitárosának testvére volt, és ő is velük ment LA-be. A házasság nem bírta ki a sok nélkülözéssel járó kezdő zenészlétet, de egyvalamit a színész máig az első feleségének köszönhet: a karrierjét.

Johnny Depp és Kids nevű bandája

Johnny Depp és Kids nevű bandája (Fotó: Kids Facebook)

Majdnem rocksztár

Hiába a pár elcsípett koncertlehetőség és az egyre több jó barát a zenei szcénából, a Kids szekere nem akart beindulni. A tagok kénytelenek voltak más munkákat vállalni, ugyanis a zenélésből nem tudtak megélni. És akkor jött a képbe Nicolas Cage, akit Lori Anne mutatott be a férjének. Depp panaszkodott a színésznek az anyagi gondjairól, mire Cage azt javasolta neki, hogy mivel jóképű, karakteres arcú és fiatal, járjon meghallgatásokra. Depp megfogadta a tanácsot. 1984-ben a Kids tagjai nem bírták tovább a megpróbáltatásokat, és a zenekar feloszlott.

Depp ekkor Cage javaslatára elment a Rémálom az Elm utcában szereplőmeghallgatására. Bár rajongott James Deanért, és érdekelte a színészet, nem érezte magát komfortosan a helyzetben. Viszont a sármja így is működött: a legenda szerint Wes Craven rendező lányának tetszett meg a színész, és beszélte rá az apját, hogy szerződtesse őt.

Rémálom az Elm utcában

Johnny Depp a Rémálom az Elm utcában című filmben (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Elkezdett ugyan szerepeket kapni (például Oliver Stone sok Oscar-díjas A szakasz című filmjében), de még ekkor sem tett le arról, hogy rocksztár legyen. Elkezdett együttműködni a Rock City Angels nevű bandával, de a közös munka rövid úton megszakadt, amikor Deppet beválogatták a 21 Jump Street című gimis-zsarus tévésorozatba. A forgatás olyan sok idejét vitte el, hogy tudta, mellette képtelen lenne egy banda teljes értékű tagja lenni, így inkább magukra hagyta a fiúkat. És ez volt az a pillanat, amikor Johnny Deppből végérvényesen színész lett.

A Viper Room-korszak

Hollywoodban úgy tartják, hogy azért akar minden színész zenész lenni, és minden zenész színész lenni, mert mindenki arra vágyik igazán, ami nem adatott meg neki, és amiben nem annyira tehetséges. Nem a mi tisztünk eldönteni, hogy Johnny Depp mennyire tehetséges zenész, de az biztos, hogy a zenélés világa sokkal jobban vonzotta a forgatásoknál. Rengeteg zenésszel lógott együtt, és ha megnézzük a korabeli civil fotóit, leginkább úgy öltözött, mint egy rocksztár.

Ezek után nem csoda, hogy 1993-ban beszállt kisebbségi társtulajdonosnak egy menő Los Angeles-i éjszakai klubba, a Viper Roomba, ahol maga is gyakran lógott. A nagyjából 250 fős befogadóképességű klub az egyik kedvenc after helye volt Los Angeles szórakoztatóipari elitjének, ahol baráti koncerteket lehetett szervezni, nagyszabású, nagy tétekben utazó kártyapartikat lehetett tartani, valamint a legenda szerint a drogokhoz való hozzáférés is pofonegyszerű volt.

Slash, Marilyn Manson, Johnny Depp és Alice Cooper

Slash, Marilyn Manson, Johnny Depp és Alice Cooper 2012-ben, a Revolver Golden Gods Award Show-n (Fotó: Robert Knight Archive/Redferns)

Éppen csak klubtulajdonos lett, a Viper Roommal teli lettek a hírek, amikor River Phoenix túladagolás miatt a szórakozóhely előtt vesztette életét, és előtte a klubban is megfordult. Depp akkoriban tagadta a felelősségét, mondván, hogy Phoenix épp csak beugrott a klubba, a rosszulléte már a hely előtt történt, ahogy azt is állította, hogy klubja nem drogparadicsom. Miután két évvel később Jason Donovan énekeshez is mentőt kellett hívni a drogok miatt a Viper Roomhoz, már nehezen volt hihető ugyanez a magyarázat.

Az igazi gondok azonban az ezredforduló környékén kezdődtek, amikor a többségi tulajdonos Anthony Fox megvádolta Deppet azzal, hogy néhány barátjával sikkasztja a klub pénzét. Perre mentek, és nem sokkal azelőtt, hogy Fox a bíróságon vallott volna Depp ellen, a férfi szőrén-szálán eltűnt. Az autóját később megtalálták, és úgy hírlik, egy fegyvert is vitt magával.

A lapok akkoriban próbálták a színészt is belekeverni a sztoriba, de szinte biztos, hogy semmi köze nem volt hozzá. Foxnak adósságai voltak és az ügyvédek szerint teljesen esélytelen volt a perben, szinte biztosan vesztett volna. Két teória van az eltűnéséről: vagy öngyilkos lett, vagy más néven kezdett új életet valahol máshol. Az biztos, hogy azóta se került elő, bár a volt felesége azt állította, hogy látta őt messziről hat hónappal az eltűnése után. Depp végül 2004-ben mondott le a Viper Room tulajdoni részéről, és a volt társa lánya nevére íratta át.

Johnny Depp klubja

The Viper Room (Fotó: Barry King/WireImage)

Depp, a közreműködő zenész

Mivel Depp az ezredfordulótól kezdve nagyjából tizenöt éven keresztül a világ egyik legnagyobb filmsztárja és legfoglalkoztatottabb színésze volt, esélye sem volt annak, hogy emellett komolyabban is zenélésbe fogjon. Emiatt kénytelen volt apró projektekben kiélni a zenészi kreativitását. Időnként mások koncertjein vendégeskedett néhány szám erejéig, klipet rendezett, másoknak írt dalt, sőt még a felesége, Vanessa Paradis egyik lemezébe is besegített még úgy is, hogy egészen más zenei világban készült, mint amiben ő otthonosan mozgott.

A zenész énje a filmforgatásokon is időről időre előjött. A Csokoládé című filmjében egy gitárost alakított, és a filmzene-albumon három dalban is közreműködött, de a Volt egyszer egy Mexikó és a Rumnapló zenei aláfestéséből is kivette a részét. És természetesen a gyilkos musicaljéről, a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélyáról se szabad megfeledkeznünk, amiben sokat énekelhetett.

Legendás és egyben legismertebb karaktere, Jack Sparrow kapitány pedig híres arról, hogy Depp a Rolling Stones gitárosát, Keith Richardsot vette hozzá alapul, akivel később szintén összehaverkodott. Rengeteg produkcióban (Oasis, Aerosmith, Jeff Beck, Marilyn Manson…) működött közre mind albumokon, mind fellépéseken, és sok zenész azért szeret vele dolgozni, mert nagy alázattal közelít a zenéhez, nem akarja magára irányítani a reflektorfényt, igazi csapatjátékosként dolgozik, és inkább háttérbe húzódva zenél.

Depp, a rocksztár

Mióta az Amber Hearddel kötött házassága, illetve annak következményei erősen megtépázták a filmes karrierjét, és messze nem válogathat annyi filmes munkából, mint korábban, Depp újra megerősítette a zenei karrierjét. Az Amber Hearddel folytatott pereskedés időszakában állítólag sokat segített neki, hogy barátjával, Jeff Beckkel összeraktak egy nagyrészt feldolgozásokból és két Depp által írt saját dalból álló lemezt 18 címmel. Beck néhány hónappal a vegyes kritikai megítélésű lemez megjelenése után hunyt el idén januárban.

Az alapításakor még egyszerű kis projektzenekarnak tűnő Hollywood Vampires is egyre aktívabb az elmúlt években, aminek valószínűleg szintén van köze ahhoz, hogy Depp mostanában ráér a zenélésre. A zenekart egy hetvenes években alapított elit sztárklub után nevezte el Alice Cooper, ahol a tagok azzal a határozott céllal találkoztak egymással, hogy addig igyanak, míg már egyikük sem bír talpra állni. Cooper és Depp mellett a harmadik alapító az aerosmithes Joe Perry, de a turnékon gyakran velük zenél a Guns’n Rosesból ismert Duff McKagan és Matt Sorum is, valamint Robert DeLeo a Stone Temple Pilotsból. Idén a már kétalbumos banda három év után újra komoly turnézásba fogott.

Depp ugyan nemrég jelentette be, hogy néhány amerikai állomást el kell halasztaniuk egy lábsérülése miatt, mert az orvosai pihenést javasoltak neki. Állítólag az európai állomásokat nem érinti a probléma, a terv szerint Johnny Depp és a többiek színpadra tudnak állni július 18-án a Budapest Sportarénában, így végre nem csak éttermi alkalmazottak láthatják őt.

(via) (via) (via) (via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top