nlc.hu
Sztárok

Idén 40 éve ért véget a Star Wars eredeti trilógiája

Idén 40 éve ért véget a Star Wars eredeti trilógiája – Ez történt azóta a szereplőkkel

1983-ban mutatták be A Jedi visszatért, mellyel véget ért a Star Wars eredeti trilógiája. Megnéztük, mi történt a film sztárjaival – bár azóta sajnos sokan már nincsenek köztünk.
A Jedi visszatér

A Star Wars manapság nemcsak egy messzi-messzi galaxist jelöl, hanem egy egész univerzumot, amit az évek során építettek: előzménysorozatokkal, folytatás trilógiával, spin-offokkal és sorozatokkal. Így most már a „főszereplők” szóval sem tudunk egyértelműen egy konkrét szereplőgárdára utalni. Hiszen azoknak, akik újgenerációs rajongói a Csillagok háborújának, lehet, hogy Daisy Ridley-t, John Boyegát, esetleg Felicity Jonest jelölik meg a franchise sztárjaiként. A 2000-es évek környékén pedig Ewan McGregor, Liam Neeson, Hayden Christensen vagy Christopher Lee voltak a húzónevek.

De amikor 40 évvel ezelőtt bemutatták A Jedi visszatért és a rajongók azt hitték, hogy végső búcsút vesznek a kedvenc trilógiájuktól, akkor Mark Hamill, Harrison Ford és Carrie Fisher jelentett egyet a Star Warsszal. Az űropera 46 éve indult útjára az Egy új reménnyel, azóta pedig 12 film, számtalan animációs és élőszereplős sorozat született. Az eredeti szereplőgárda tagjai közül sokan már nincsenek köztünk, akik viszont még mindig élnek, őket élő legendaként ünneplik őket a fanok. De lássuk, mi történt azokkal a sztárokkal, akik segítettek fénysebességbe kapcsolni George Lucas vízióját.

Mark Hamill

A Star Wars egyet jelent Luke Skywalker nevével, az ő családja és karaktere köré épült kilenc teljes film – így nem lehetett nem megjegyezni Mark Hamill nevét. Ennek ellenére a színész a A Jedi visszatér után inkább a hangjával mutatta meg, milyen tehetséges. Szinkronszínészként sem tud nem ikonikus karaktereket választani: ő keltette életre az egyik legördögibb Jokert a Batman rajzfilmes verziójában. Azt pedig valószínűleg nem is sejtette, hogy az eredeti trilógia után még valaha is Luke bőrébe bújik, Hamill azonban újra lubickolhat a Jedimester szerepében 2015 óta. Az ébredő erőben ugyan egy betű dialógusa nem volt, mégis az ő megjelenése miatt vágytak a rajongók leginkább a folytatásra. Azóta pedig A Mandalóri és a Boba Fett könyve spin-off sorozatokban is megjent számítógéppel fiatalított verzióban, és valószínűleg még jó sokáig stabil alappillére marad a Star Wars univerzumnak.

Mark Hamill
Megnézem
Összes kép (3)

Harrison Ford

Ha Mark Hamillnél Jokerrel és Luke Skywalkerrel a zsebében azt mondtuk, hogy gyűjti az ikonikus szerepeket, akkor Harrison Fordnál sem állíthatunk kevesebbet. Ford ugrott ki leginkább a trilógia hármasából, belőle lett a legnagyobb sztár – pedig mielőtt űrcsempész lett George Lucas világában, asztalosként kereste a kenyerét. A várva várt nagy áttörést hozta el neki Han Solo karaktere, hiszen rögtön után magára vette Indiana Jones kalapját (amit azóta sem vett le: kritikánkat az új részről ITT olvashatod), de ő formálta meg Deckardot is a Szárnyas fejvadászban. Ezek után sorra gyártotta az izgalmas akciófilmeket (A szökevény) és thrillereket (A kis szemtanú), mostanában pedig a vígjátékok és sorozatok világában is kipróbálta magát (így egyben a Direkt Terápiában), hamarosan pedig a Marvel Moziverzumhoz is csatlakozik.

Harrison Ford
Megnézem
Összes kép (3)

Carrie Fisher

Sajnos Carrie Fishertől 2016-ban tragikus búcsút kellett vennünk, de soha nem fogjuk őt elfelejteni. Hogyan is tehetnénk, ha Leia hercegnőként kitörölhetetlenül beírta magát a filmtörténelembe?! Igaz, hogy ezek után túl nagy szerepei nem voltak, feltűnt azért a Harry és Sally-ben, a Sikoly 3-ban, és persze a Star Wars folytatás trilógiájában is. Komikaként Amerikában többször fellépett, könyveket is írt – a legutolsó, A hercegnő naplója címmel épp a Carrie halála előtti hónapban jelent meg.

Carrie Fisher
Megnézem
Összes kép (3)

Peter Mayhew

Ha van karakter, akivel a leginkább azonosítjuk a Csillagok háborúját, az nem más, mint Han Solo nagy, szőrös barátja, Csubakka. Őt formálta meg a 221 cm magas Peter Mayhew, aki az alakításához állítólag a gorillák mozgását tanulmányozta. A színész visszatért a messzi-messzi galaxisba a 2015-ös Az ébredő Erőhöz, azonban az egészségügyi állapota miatt Az utolsó Jedik forgatásán már nem tudott aktívan részt venni. „Csubakka szaktanácsadóként” – mint ahogy a stáblistán is feltűntették – azonban nem engedte el végleg a vuki kezét. Az angol színész Texasban telepedett le az amerikai feleségével, ami azért is volt kényelmes, mert így kevesebbet kellett utaznia a különböző rajongói találkozókra, ahová amúgy is gyakran ellátogatott. Mayhew 2019-ben, 74 éves korában szívrohamban hunyt el.

Peter Mayhew
Megnézem
Összes kép (3)

Anthony Daniels és Kenny Baker

A Csillagok háborújában két dolog állandó: az Erő és két nagyban különböző, de ugyanolyan szerethető droid. C3PO-t és R2D2-t két nagyon is valódi, hús-vér ember formálta meg, akik a bádogdobozok alatt lapultak. Egyikük volt Kenny Baker, aki egészen A Sith-ek bosszújáig játszotta a Star Wars legmocskosabb szájú karakterét, akinek minden szavát ki kellett sípolni. Az R2-t életre keltő Baker sajnos a szereplőgárda mennyei csapatát erősíti: ő Carrie Fisher előtt pár hónappal hunyt el. Bár Baker a Star Warson kívül más filmekben is feltűnt, a C3PO-t alakító Anthony Daniels egy-két kikacsintáson kívül remekül megélt a protokolldroid megformálásából. Akár úgy, hogy konkrétan belebújt az arany robotszerkóba (ahogy azt mind a három trilógiában, de még az Obi-Wan Kenobi sorozatban is megtette), akár úgy, hogy a hangját biztosította C3PO karakteréhez. Reméljük még sokáig, sokszor lesz lehetősége a pályáját amúgy színházi színészként kezdő Danielsnek a droid „bőrébe” bújnia.

Anthony Daniels és Kenny Baker
Megnézem
Összes kép (5)

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top