nlc.hu
Sztárok

Súlyos büntetésre számíthat az adócsaló zenész

Súlyos büntetésre számíthat az adócsaló zenész

Egy ismert zenész komoly következményekkel nézhet szembe, miután a NAV adócsalás miatt kihallgatta.

A zenésznek nemcsak a bevétele után számított húszmillió forintos adót kell megtérítenie, hanem büntetőkamatot és bírságot is fizetnie, valamint akár évekre börtönbe is kerülhet.

Az érintett zenész ellen adócsalás vádjával indult eljárás, miután nem fizette be a YouTube-on elért százmilliós bevételének húszmillió forintos személyi jövedelemadóját. A hatóságok már bizonyítékokat és vagyonelemeket is lefoglaltak nála.

Bár a kirótt összeget lehet rendezni, de ez nem mentesíti a már elindított büntetőeljárás alól. A bíróság azonban enyhítő körülményként figyelembe veheti a rendezést, amikor a büntetés mértékét meghatározza.

bíróság

Fotó: Getty Images

A Költségvetési Törvénykönyv szerint költségvetési csalásnak minősül, ha valaki valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz vagy elhallgatja a valós tényt a költségvetésbe történő befizetési kötelezettséggel vagy költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban. Ha a költségvetésnek okozott kár összege ötmillió és ötvenmillió forint között van, az már jelentős vagyoni hátránynak számít. A zenész húszmilliós tartozásával ebbe a kategóriába tartozik.

A büntetési tételek egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják a zenészt. Ha az adócsalás üzletszerűen történt, akkor a büntetési tétele kettő és nyolc év közötti szabadságvesztés is lehet. Az enyhítő szakasz alkalmazásával lehetőség van felfüggesztett szabadságvesztésre, de ehhez célszerű a költségvetési csalással okozott vagyoni hátrányt a vádirat benyújtásáig megtéríteni. Az enyhítés azonban nem alkalmazható, ha a bűncselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követték el.

A nemzetközi sztárok között is akadnak hasonló esetek. Bíróság elé kell állnia Shakirának is Spanyolországban, ahol 14,5 millió eurós (5,9 milliárd forint) adócsalással vádolják a kolumbiai énekesnőt. 

(Via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top