nlc.hu
Sztárok

Sinéad O’Connor és a nullás hajvágás története

Sinéad O’Connortól Kate Hudsoning: a nullás haj a női szabadság szimbóluma lett

A nulláshaj non-konformizmus szimbólumává vált – különösen a nők számára.

„Nagyon hosszúra akarták növeszteni a hajam – mondta a néhai ír énekesnő, Sinéad O’Connor Oprah Winfrey-nek 2014-ben – Azt akarták, hogy viseljek miniszoknyát és minden ilyesmit, mert a lemezkiadók úgy gondolták, hogy sokkal szebben nézek ki. Így hát egyenesen a fodrászhoz mentem, és leborotváltam a maradék hajam.”

O’Connor, aki július 26-án, múlt hét szerdán hunyt el 56 évesen, először 1987-ben debütált, amikor mindössze 20 éves volt – két évvel azután, hogy aláírta lemezszerződését. Ahogy az idézetből is kiderül, kopaszsága dac volt, megtagadta, hogy megjelenését és nőiességét a zeneipar árucikké tegye. O’Connor kopaszsága gyorsan nyilvános imázsának sarokkövévé vált, és lázadó hajlamának vizuális megjelenítésévé.

Manapság a különféle frizurastílusok általánosabbak, bár 2020-ban, a pandémia alatt a korlátozások miatt állítólag megugrott a nullásgéppel elvégzett hajnyírások száma. Olyan hírességek, mint a Nincs baj drágám főszereplője, Florence Pugh, a Diana hercegnőt megformázó Kristen Stewart, Kanye West exe, Amber Rose, Jude Law modell lánya, Iris Law vagy Will Smith énekes lánya, Willow Smith mind büszkén viselték a nulláshajat. Annak ellenére, hogy a stílus bekerült a mainstreambe, a szabadság érzése még mindig együtt jár a hajviselettel. 2017-ben, miután leborotválta a fejét, Kate Hudson színész azt mondta a Harper’s Bazaarnak, hogy meglepődött, mennyire megváltozott, amikor megszabadult tincseitől. „A kapcsolat a hajammal erős volt, és nem voltam felkészülve erre. Olyan felszabadító.”

kate hudson nulláshajjal Robert Kamau-GC Images

Ráismersz Kate Hudsonra? (Fotó: Kamau/GC Images)

De a nyírt kobaknak ennél bonyolultabb és ellentmondásosabb története van, ami oda vezetett, hogy a non-konformizmus szimbólumává vált – különösen a nők számára.

Kopaszság, praktikum

Az ókori kultúrákban a higiéniai termékek tömeggyártása és a megfelelő vízvezeték-rendszerek előtt a rövidre nyírt haj védte a közösségeket a fejtetvek terjedésétől. Az ókori Egyiptomban a papok és papnők a tisztaság előmozdítása érdekében az egész testüket leborotválják. A Római Birodalom katonái is rövid hajúak voltak, ellentétben a skandináv vikingekkel vagy a tipikusan hosszú tincseikről ismert kelta harcosokkal.

A nulláshaj az egyik legkorábbi példa arra, hogy a forma győzedelmeskedik a funkció felett, legalábbis a szépség terén. Az 1950-es években az amerikai hadsereg a nullás hajat szabványosított férfi hajvágásként alkalmazta. A nők is letolták volna a hajukat, csakhogy a külső megjelenésen keresztüli önkifejezést akkor még aktívan elvetették. 1957-ben Elvis Presleyt besorozták az amerikai hadseregbe, és az arkansasi Fort Chaffee katonai borbélyaihoz küldték. A Washington Post ugyanabban az évben megjelent cikke szerint Presley, akinek mindig sokat jelentett a frizurája, csak nézte, ahogy a haja a padlóra hullik, és kiabált: „hair today, gone tomorrow” (szójáték a here today, gone tomorrow kifejezésből, melynek jelentése: „ma itt, holnap ott” – a szerző.). A „jarhead” hajvágás – ahol a hajat nagyon szorosan a fejbőrhöz vágják, egy nagyjából fél hüvelykujjnyi hosszú szigetet jelentett a fejtetőn, ami még ma is népszerű az amerikai tengerészgyalogság körében. Ebben az összefüggésben a kopasz fejek homogenitást, hasznosságot és konformizmust jelentettek.

Elvis Presley hajvágás közben

Elvis Presley hajvágás közben. Fotó: Getty Images

Nők és a nulláshaj

A nők régóta borotválják a fejüket, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a társadalmi igazságtalansággal szemben. A 18. században, a francia forradalom után néhány nő levágatta a haját a guillotine-on elhunyt barátai iránti tisztelet jeléül. Haj a la victimé-nak nevezték az efféle hajvágást, mert a guillotine-os halálbüntetéshez levágták az elítélt haját, hogy javítsák a penge hatékonyságát.

A borotvált fejű nő még ma is a tiltakozás erőteljes szimbóluma. Britney Spears 2007-ben azzal sokkolta a közvéleményt, hogy teljesen letolta a haját. „Kopasz és összetört” – volt olvasható a címlapokon, hiszen az emberek a radikális gesztust az önkorbácsolás egyik formájának, a szépségideál nyilvános lerombolásának tekintették. A képeket egyesek szilárd bizonyítékként könyvelték el Spears hanyatló mentális egészségére. 16 évvel később, a 2021-es Free Britney-tüntetések idején a hajvágás már egészen mást jelentett: a rajongók és aktivisták a tárgyalóterem előtt hajuk leborotválásával álltak ki az énekesnő mellett.

2022-ben, a 22 éves Mahsa Amini halálát követő iráni tüntetések idején az iráni nők elkezdték levágatni a hajukat és levetni, elégetni fejkendőiket nyilvánosan. „Meg akarjuk mutatni nekik (az elnyomó hatalomnak), hogy nem törődünk a normáikkal, a szépség definíciójával, vagy azzal, hogy szerintük hogyan kell kinéznünk” – mondta akkor a CNN-nek a 36 éves Faezeh Afshan, aki a Twitteren szabadult meg a hajától. – Ez azt jelenti, hogy dühösek vagyunk.”

A női nulláshaj azonban csak az 1980-as években kapott globális platformot, amikor is a jamaikai modell, Grace Jones, az énekesnő Annie Lennox és maga O’Connor is népszerűsíteni kezdték a megjelenést.

sinead o connor

Sinead O’Connor. Fotó Michel Linssen/Redferns)

Önéletrajzi könyvében a színes bőrű Jones azt írta, hogy kopaszsága miatt „elvontabbnak nézett ki, kevésbé kötődött egy bizonyos rasszhoz vagy törzshöz”. O’Connor esetében a kopaszság hasonlóképpen lehetővé tette számára, hogy az előírt normákon kívül létezzen. „Egyetlen férfi sem fogja megmondani, mit csináljak, vagy hogy ki legyek” – mondta egy 2022-es interjúban az énekesnő. A dolog pikantériája, hogy hidzsábot, a muszlim nők fejkendőjét – amelyet az iszlám vallásra áttért énekes is rendszeresen hordott az élete végén – sokan a nők elnyomásával azonosítják.

 

Akik filmszerepért lettek kopaszok

A színésznők leginkább nem egy eszme mentén, sokkal inkább egy szerep kedvéért nullázzák le a hajukat. Cate Blanchett a gyilkosok is a mennyországba mennek című film főszerepe miatt vállalta a kopaszságot. A V mint vérbosszú című thrillerben Natalie Portman szerepe követelte meg a hajvágást, míg az Oszkár-díjas Tilda Swinton teljesen kopasz lett a Doctor Strange című akciófilm szerepéért. Ugyan nem élete legnagyobb alakítása volt, de a G.I. Jane-ben formált szerep kedvéért Demi Moore is megvált hajkoronájától, ahogy Sigourney Weaver is, aki az Alien 3-ban mutatta meg magát haj nélkül. A férfi sztárok közül pedig sokan vannak, akiket haj nélkül nem tudunk elképzelni: a Kojaket játszó Telly Savalas, Samuel L. Jackson, de  Phil Collins is egyenesen furán festene sűrű lobonccal a fején.

Forrás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top