nlc.hu
Sztárok

Kulka János akkor és most

Kulka János semmit sem veszített a sármjából 30 év alatt – Fotókon a bizonyíték

Fekete-fehér fotót találtunk a színészről a harmincas éveiből. Egy biztos, a vonzerejéből semmit nem vesztett.
Kulka János

Kulka János gyerekszínészként kezdte a karrierjét, de mint sokan mások, elsősorban ő sem ezen a pályán képzelte el az életét. Eredetileg bölcsész szeretett volna lenni, de amikor kiderült, hogy nem indul az a szak, amire jelentkezni szeretett volna, jó ötletnek gondolta, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemre jelentkezzen. Így fogalmazott róla: „Jó bulinak tűnt az egész, semmi többnek.”

Nem kell bemutatni, hogy a dolog mennyire jól sült el, egyrészt itt ismerte meg Lang Györgyit, akivel rendkívül közel álltak egymáshoz, 1985-ben pedig már a kaposvári Csiky Gergely Színházba szerződött, és még ebben az évben megkapta a Jászai-díjat is.

Kulka János biográfiájában rengeteg színházi alakítás sorakozik, de leghíresebb szerepe egyértelműen a Szomszédok Mágenheim Ádámja volt, a mentőorvos karakterét a kezdetektől egészen a széria befejezéséig alakította.

A színész 2016 áprilisában súlyos stroke-ot kapott, és életmentő műtéten esett át. A betegség következtében nemcsak az angol- és franciatudása esett ki teljesen, de a mozgása és a beszéde is korlátozott lett, amit lassanként, segítséggel sikerült visszanyernie. 2021-ben így nyilatkozott az állapotáról: „Küzdök. Dühös vagyok magamra. Reggel, amikor felkelek, még minden szuper. De ahogy múlik a nap, úgy romlik a kedvem. Délelőtt fél tizenegykor már depressziósan ülök a kanapén. Ma ébredés után eszembe jutott, hogy interjúzom veled. Az egyik énem azt mondta, hogy yes, a másik azt, hogy jaj, ne. Ilyenkor mantrázom magamban, hogy de, igenis akarod, János.”

2023-ban a Nők Lapjának adott interjút, és sajnos ott sem volt bizakodó, mint mondta, a barátok eltűntek mellőle. „Elkoptak. Elfelejtettek. Ahogy én elfelejtettem a betegség miatt az angolt, a franciát, a verseket, a címeket, mindent. Ők engem. Azok, akiknek régen segítettem, akiket támogattam, ahol jótékonyságból fölléptem, mind elfelejtettek. Számukra nem vagyok. Szégyellem magam… Kováts Adél néha fölhív. Olyankor örülök. Csákányi Eszter, ő rendszeresen. Vele sokat beszélgetek. Tájékozott, okos, hisztis, szomorú, vicces, nagyon jó ember, igazi barát! A falakon kívül durva a világ. Aki az utcán kedves volt, most elfordul. Nem köszönnek rám, mint régen. Rossz ez. Változott a világ. Durvák az emberek. Talán félnek. Sok a baj. Háború. Infláció. Máskor beszólnak. Olyankor mosolygok, és megyek tovább. Szörnyű! És én ebben a világban még sokkal rosszabbul érzem magam.”

Ennek ellenére töretlenül dolgozik, 2022 őszén saját dallal is jelentkezett. Persze azt se felejtsük el, hogy a színésznek nagyon sokat köszönhet az elmúlt néhány évtized film- és színháztörténete – néhány pillanatát most mi is felelevenítettük galériánkban.

Kulka János fiatalon
Megnézem
Összes kép (9)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top