nlc.hu
Sztárok
Ki lesz az új Návai Anikó?

Ki lesz az új Návai Anikó Hollywoodban? – Frissítve

A Golden Globe díjait megszavazó szavazó Hollywood Foreign Press Association (HFPA) etikai vétség miatt kirakta soraiból hazánk lányát, Návai Anikót. Vajon szóba jöhet a helyére egy újabb magyar? Ki lehet Magyarország új embere Hollywoodban?

Návai Anikó hazai ismertségét és népszerűségét leginkább azzal szerezte, hogy ő volt Magyarország bennfentes embere Hollywoodban. A HFPA-tagságának köszönhetően része volt egy olyan exkluzív klubnak, aminek köszönhetően bejárást kapott az elit álomgyári partikra, részt vehetett a díjátadókon, a vörös szőnyeges eseményeken, a premiereken és exkluzív hozzáférést kapott a legnagyobb sztárokhoz is.

Amit ő elért, az Magyarországról elérhetetlennek tűnt, ezért is volt hírértéke annak, amikor nemrégiben plagizált interjúk miatt kellett magyarázkodnia. Az ügy a hazai sajtóban ugyan megtette a hatását, de Návai Hollywoodban továbbra is ott maradt az elit ligában. Egészen hétfő reggelig, amikor bejelentették, hogy kizárják őt a HFPA-tagok sorából, mivel vétett a szervezet belső szabályai ellen. A vétsége részleteire nem derült fény.

Golden Globe

Az a híres Golden Globe-szobor (Fotó: Michael Buckner/Variety/Penske Media via Getty Images)

A HFPA-ról

A HFPA-nek Návai Anikó és két társa kizárása előtt összesen 95 tagja volt. A nagy kérdés, hogy a kitett tagok helyére érkeznek-e újak, és ha igen, kik lehetnek azok. A Golden Globe-ról tudni kell, hogy összesen több mint 300 szavazó tagja van, de közülük csupán 95-en voltak belső tagok. Ők azok, akik több szinten is dolgoztak a szervezetnek, és különböző jogcímen fizetést is kaphattak tőlük a munkájukért. A többi több mint 200 szavazó kizárólag szavazó tagnak számít, ami nem jár semmilyen juttatással. Ennek főképp presztízsértéke van, és leginkább abban nyújthat előnyt, hogy az újságíró több exkluzív vetítésen vehet részt, és olyan filmeket is megkaphat premier előtt online megtekintőn, amihez más újságírók nem juthatnak hozzá. Ellentétben a belső tagokkal, a több mint 200 külső szavazót évről évre újraválasztják, és bárki jelentkezhet a „pozícióra”, ha filmekről szokott a sajtóba írni.

A Golden Globe-nak továbbra is lesz magyar szavazója, legalábbis a következő díjátadót nézve biztosan, ugyanis a Népszava munkatársa, Csákvári Géza ott van a külsős szavazó tagok között immár zsinórban második éve. Logikus lenne, ha ő tölthetné be Návai helyét, csakhogy ennek van egy akadálya: HFPA belső tag kizárólag olyan nem amerikai, külföldi lapokba dolgozó nem amerikai (vagy az amerikai mellett egy másik ország állampolgárságával is rendelkező) állampolgár lehet, aki életvitelszerűen az Egyesült Államok területén él. Márpedig ennek a kritériumnak nagyon nehéz megfelelni, és azt is logikus belátni, hogy magyar újságírói fizetésből jelenleg gyakorlatilag képtelenség egy amerikai lakhatást és megélhetést biztosítani, akárhány exkluzív interjúval is látja el a magyar sajtót a médiamunkás.

Ki lehet az új magyar tag?

Nehezíti továbbá a dolgot, hogy a HFPA-t jelenleg semmi nem kényszeríti arra, hogy egy egykori magyar belső tagot egy új magyar belső taggal helyettesítsen. Nincs országkvóta a szervezetnél. Például egy gyors ránézéssel kiderült, hogy sem a belső tagok, sem a szavazó tagok között jelenleg egyetlen újságíró sincs például a szomszédos Szlovákiából vagy Szlovéniából, de mondjuk Szerbiából ketten is vannak.

Szintén nem könnyíti a magyarok bejutási esélyeit, hogy a HFPA-t sok kritika éri azért, hogy nem elég színes a tagsága. Az utóbbi két évben felvett új belső tagok többsége épp ezért valamelyik kisebbséget képviseli Amerikában, és várhatóan ez a trend a jövőben is folytatódik. Hacsak hirtelen valamelyik magyar újságíró nem költözik ki Amerikába, akkor jelenleg egyetlen újságírónk van, akinek tényleg reális esélye van rá, hogy HFPA belső taggá váljon. Vida Virág az Egyesült Államokba ment férjhez, Los Angelesben él, rengeteg magyar sajtóorgánumba (például régebben az nlc-re is) publikál hollywoodi riportokat, a Critics Choice révén pedig szavazóként amúgy is érintett egy ottani filmes gálában. A kérdés csak az, hogy Vida akar-e egyáltalán Golden Globe-taggá válni, valamint a szervezet megbocsátja-e neki, hogy a norvég újságíróval, Kjersti Flaaval való konfliktusában a magyar újságírónő a skandináv kollégája mellett állt.

FRISSÍTÉS!

Vida Virág nem fog szavazni a Golden Globe díjakról

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Los Angelesben élő magyar újságíró jelezte, a közeljövőben biztosan nem kíván csatlakozni a Golden Globe-díjról döntő szervezethez. Innentől őt idézzük:

Jelenleg nagy változásokon megy át a Golden Globe és most még nem lehet tudni, hogy mi lesz a sorsa a díjátadónak. A januárra bejelentett gálának egyelőre még sugárzási felülete sincs. Ennek az egyik oka az, hogy a Golden Globe tavaly magánkézbe került és a háttérszervezete, a HFPA (Hollywood Foreign Press Association) – amely jelenleg a Dick Clark Productions and Eldridge Industries tulajdonában van – teljesen szétesni látszik. A napokban közel húsz – a belső szavazói körhöz tartozó – újságírótól vált meg szervezet vagy léptek ki önként a tagok.

Mivel a Critics Choice  Association (CCA) nem tiltja, hogy más szervezetnek is a tagjai legyünk, ezért ez önmagában nem lenne kizáró oka a csatlakozásunknak. Számomra viszont az etikus újságírás a legfontosabb és a két nagy amerikai szervezet közül ezt egyelőre csak a Critics Choise-ban látom teljesülni. Az etikus hollywoodi újságírásért harcolunk évek óta a hollywoodi médiában dolgozó külföldi kollegáimmal együtt  – Kjersti Flaa norvég újságírónő vezetésével –  és két éve a CCA-t is a hátunk mögött tudhatjuk. A meghívásunkról egyébként a rangos amerikai szakmai lap a The Hollywood Reporter is beszámolt még 2021-ben, név szerint említve az új, nemzetközi tagokat.

Ha a Golden Globe megtisztul és valóban csak szakmai alapon működő szervezet lesz a jövőben, akkor nem zárom ki, hogy  – a Critics Choice tagságát is élvező – kollegáimmal együtt  a Golden Globe szavazói között is ott leszünk majd egy napon. Én jelenleg az MPA (Motion Pictures America) tagságát is élvezem, de ha meg kellene neveznem, hogy milyen egyéb amerikai szakmai szervezethez kívánok a jövőben csatlakozni, az az Oscar-díjakat eldöntő Amerikai Filmakadéma lenne – bár mások a belépés feltételei ennél a szervezetnél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top