nlc.hu
Sztárok

Rita Wilson élete és munkássága

Rita Wilson sokkal több, mint szimplán Tom Hanks oldalbordája

Lehet, hogy a színésznő nincs annyira kirakatban, és egyszerűbb Mrs. Hanksként hivatkozni rá, de ő ennél több, aki saját jogán is sokat tett már le az asztalra.

Ha csak a száraz tényeknél szeretnénk maradni, akkor az valahogy így szólna. Rita Wilson ma 67 éves lett. A görög származású színésznő Los Angelesben született, első szerepét 16 évesen kapta, a The Brady Brunch című sorozatban. A ’80-as években gyakorlatilag minden nagyobb sorozatban megfordult, ennek köszönheti férjét is, ugyanis Tom Hanksszel a Bosom Buddies forgatásán ismerték meg egymást 1981-ben. Szerelmük végül 1985-ben szökkent szárba, 1988-ban házasodtak össze, és azóta is elválaszthatatlanok.

A sort folytathatnánk, de szerencsére nem akarunk a tipikus életrajzi adatoknál leragadni, mert a színésznő sokkal izgalmasabb személyiség, még akkor is, ha úgy tűnik, csak a háttérből támogatja a férjét.

A tősgyökeres hollywoodi

Kezdjük mindjárt ott, hogy Rita nem filmszínésznek, hanem Broadway-sztárnak készült. Úgy is, hogy Hollywoodban született, és ott nőtt fel, tehát már az anyatejjel szívta magába a csillogás iránti vágyat. Miután elvégezte a középiskolát, Londonban sajátította el a musical- és drámaszakma csínját-bínját, és rögtön ezután álmai szerepében debütált a világot jelentő deszkákon: ő alakította Roxie Hartot a Chicagóban. A Broadway imádta őt, több darabban is szerepelt, mielőtt a televíziózás világa magába szippantotta és nem engedte. Wilson kiválóan hozta a naiva szerepét, aminek köszönhetően hamar beskatulyázták, de úgy tűnt, ő ezt cseppet sem bánta, amíg olyat csinálhatott, amit szeretett.

Soha nem akartam nagy sztár lenni. Csak szerettem volna minél tovább dolgozni.

Az a végtelen kedvesség és báj, amit a vásznon mutatott, ténylegesen a személyiségéből fakadt, valószínűleg ezért sem zavarta, hogy ilyennek látják őt a rendezők, ugyanis szerethető lényével együtt is meghatározó figurája volt a filmiparnak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2019-ben csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en.

Rita Wilson csillaga

Rita Wilson csillagával a Hírességek Sétányán, Hollywoodban (Fotó: Mark RALSTON / AFP)

A zene az kell

Ugyanakkor Rita színpad iránti rajongása és sóvárgása mindig is megmaradt. Ennek és felmenőinek köszönhető, hogy beült egy feltörekvő görög színésznő (Nia Vardalos) egyszemélyes show-jára, ami annyira megtetszett neki, hogy nem volt kérdés: ő maga kezeskedik azért, hogy a Bazi nagy görög lagzit filmre vigye. Ez volt az első vállalása producerként, mégis az 5 milliós független film végül több mint 368,7 millió dollár bevételt hozott világszerte. Rita megérzése a történettel jónak bizonyult, de ennek ellenére sem kezdte el ész nélkül a nevét adni forgatókönyvekhez. A Mamma mia! persze kivétel volt, de itt több dolog is érte kiáltott: a görög vonal, a musical, és nem utolsósorban a zene.

A színésznőről kevesen tudják, egész életében a zene és az éneklés rajongója volt. „Mindig is szerettem volna énekelni. Nem tudtam, hogyan csináljam. Nem tudtam, hogyan valósítsam meg az éneklést.”

Debütáló albumát 2012-ben adta ki, AM/FM címmel. A lemezen főleg a ’60-as és ’70-es évekből ismert dalok csendültek fel, de a 2016-os Rita Wilson címre hallgató albumon már olyan új dalok szerepeltek, amik közül többet ő írt. Összesen hat albuma jelent meg az évek során, ez lett az ő szerelemprojektje, amiről még a kritikusok is kedvezően nyilatkoztak.

Rita Wilson énekel

Rita Wilson az NBC News Today show-jában énekel (Fotó: Peter Kramer/NBC/NBC Newswire/NBCUniversal via Getty Images)

A szív bajnoka

Wilson nem teszi a kirakatba, hogy mennyit jótékonykodik, pedig 20 éve gyakorlatilag megállás nélkül szólal fel a nemes ügyek és a rászorulók mellett. Férjével, valamint Steven Spielberggel és annak feleségével, Kate Capshaw-val társelnöke volt egy női rákkutató alapítványnak (a betegségben nem mellesleg ő is érintett volt). A Los Angeles-i Shakespeare Centert is támogatja, és pénzt gyűjt a hátrányos helyzetű fiataloknak szóló programok, valamint más jótékonysági szervezetek, köztük az AIDS Project Los Angeles támogatására. Szívügye a környezetvédelem, több olyan szervezetet is támogat, ami a bolygó és a természeti erőforrások megőrzésén dolgozik.

Rita Wilson

Kate Capshaw, Steven Spielberg és Rita Wilson a Női Rákkutató Alap estélyén, Beverly Hillsben, 2018-ban (Fotó: Jon Kopaloff/FilmMagic)

Férjével jelentős mértékben hozzájárultak a 2018-as görögországi tűzvészben érintettek megsegítésére, amiért állampolgársággal jutalmazta őket a görög kormány. Sőt, a színésznő még újonnan megszeretett hobbijára, a festészetre is úgy tekint, mint egy újabb eszközre, amit jótékony célra tud felajánlani. Akvarelljeit az athéni Cycladic Museum of Art árusítja, a bevételből pedig a múzeum közösségi programjait támogatják.

A túlélő

Wilsont 2015-ben diagnosztizálták mellrákkal. A dolog „szépsége”, hogy bár érezte, hogy valami nincs rendben, az első orvos – tévesen – egészségesnek diagnosztizálta. Barátai tanácsára kért másodvéleményt, ami viszont lesújtó volt. 2017-ben a Harper’s Bazaar hasábjain írt arról, hogy kettős mastectomián és rekonstrukción esett át, de az életében a betegség felszámolásával új időszámítás kezdődött, amire csak hivatkozott: az utóhatás.

„Nőiesnek és szexinek érezni magad nem a melltartótól vagy a kosármérettől függ” – hangzott el az azóta már szállóigévé vált mondat tőle, sok más egyébbel is. Például, hogy mennyire félt, hogy mekkora inspiráció volt számára, amikor hozzá hasonló ráktúlélőkkel találkozott, vagy hogy mennyire felszabadult a műtét után. Amikor arról kérdezték, hogy nem sajnálja-e a melleit, ennyit mondott: 

nem hiányolhatsz valamit, ami sírba akart vinni.

Rita egyébként nemcsak a Harper’s Bazaarban villogtatta meg írói képességeit, hanem a Washington Post, az Oprah Magazin és a HuffPost szerzőjeként is, ahol olyan történeteket is megismerhettünk tőle, amit korábban még sosem. Például, hogy hogyan szöktek el olykor Tom Hanksszel.

Rita Wilson és Tom Hanks

Rita Wilson és Tom Hanks az Asteroid City New York-i premierjén (Fotó: Nina Westervelt/Variety via Getty Images)

Görög virtus

A színésznő olyan, mint a hagyma – Shrek után szabadon. Rengeteg rétege van, de a felületes szemlélő számára ezek egyáltalán nem egyértelműek, ez az oka annak, hogy gyakran csak Tom Hanks nejeként aposztrofálják. Pedig 87 szereppel a háta mögött alig marad le Hanks 96 alakítása mögött, emellett bizonyított már producerként, énekesnőként, művészként, sőt, anyaként is. Két vérszerinti gyermeke mellett tökéletes anyja volt Hanks előző házasságából született gyerekeinek is.

Hollywood egyik legnagyobb filantrópja, aki sosem felejtette el a származását. Úgy tartja, igazi görög, aki szereti a jó ételeket, a sok nevetést, a hangos vitákat, és kijelentését mi sem bizonyítja jobban, minthogy Hanks szerint az ő esküvőjük is egy bazi nagy görög lagzi volt, immáron 35 éve.

Rita Wilson és Tom Hanks esküvője

Rita Wilson és Tom Hanks esküvője (Fotó: Profimedia)

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top