nlc.hu
Sztárok

Farkas Franciska ügye

„Téged a magyar emberek elfogadnak?” – Rasszista mondatokkal provokálták Farkas Franciskát

A híresség a közösségi oldalán fakadt ki.

Farkas Franciska színésznő egy közönségtalálkozón vett részt Pécsett, ám sajnos az esemény nem úgy sült el, ahogy sokan remélték. Nemcsak azért, mert a film után 20 perc késéssel érkezett Balogh Róbert író, aki moderálta a beszélgetést, hanem azért is, mert amikor megérkezett, sértő kérdésekkel kezdte bombázni a Háromezer számozott darab című film sztárját.

„Mire megjött Róbert, már elkezdtem beszélgetni a közönséggel, hogy ne menjenek el és haladjunk a programmal. A moderátor csak ekkor kezdett igazán bele a műsorába, szóval miután elvétette a közönségtalálkozó napját, a filmet nem látta, késve érkezett, az első kérdése az volt, színésznőnek tartom-e magam. Ezek után folyamatosan sértegetett és lenézve, lesajnálva provokált és bántott folyamatosan, például olyan kérdésekkel, hogy

Téged a magyar emberek elfogadnak?

vagy hogy

Miért akarsz kilépni a svájci kurva szerepkörből?

– írja Facebook-posztjában Franciska, hozzátéve, hogy az író összes megszólalása rasszista, rosszindulatú és korlátolt volt, amit csak a közönsége miatt tűrt egy darabig.

„(…) én bírtam egy darabig, mert a gandhis diákok is részt vettek az eseményen, és azt akartam lássák,hogyan kell türelmesen, nyitottan és intelligensen reagálni egy teljesen egyértelműen rasszista és kirekesztő szituációban. De a végén már olyan szinten volt bántó Róbert, a moderátor, hogy 

a nézők felálltak és elkezdtek bekiabálni és leállították az egészet.

A színésznő azt írja, a Kultik Pécs – Uránia mozi vezetősége elnézést kértek tőle, és kijelentették, hogy elhatárolódnak Balogh Róberttől. Kirúgták és nem áll szándékukban újra együtt dolgozni az íróval.

„Számomra azért volt ez nagyon érdekes, mert sajnos nem sokszor történt meg, hogy egy emberként álltak ki mellettem, vagy akárki mellett, egy egyértelműen igazságtalan helyzetben, de ez az eset megmutatta, hogy bár vannak még korlátolt újságírók, akik moderálni merészelnek, de vannak bátor emberek, akik képesek kiállni és összefogni, akiknek az igazságérzetük még a helyén van!! NAGYON KÖSZÖNÖM MINDENKINEK, AKI KIÁLLT ÉRTEM!! Elfogadom az Kultik Pécs – Uránia mozi bocsánatkérését! Balogh Róbert bejelölt ismerősnek, pedig a végén már büdös cigányozás ment… nem értem… ő az” – zárta a posztját.

Bejegyzése alatt Babos Attila, Balogh kollégája is megjelent, hogy megvédje munkatársát. Azt írta, a kolléga örömmel vállalta a felkérést, illetve „hogy Robi sok minden lehet, de rasszista biztosan nem, és rossz ember biztosan nem. (…) egy olyan nagyszerű ember, mint Robi biztosan a szándékától teljesen függetlenül került most ebbe a helyzetbe”. Hozzászólása további vitát generált a poszt alatt.

Farkas Franciska

Farkas Franciska (Fotó: Trenka Attila)

Balogh Robert még hétfő éjjel feltett egy posztot „Hogyan lettem rasszista” felütéssel, melyben megmagyarázza, hogy az ő szemszögéből hogyan történt az incidens. Azt írja, ugyan tévedésből valóban késve érkezett, hiába kért elnézést, már ő maradt a „rosszfiú”, akinek a kérdéseire a színésznő nem szívesen válaszolt, sőt „becsmérlő ironizálást” kapott tőle, pedig kérdései nem voltak rasszisták. Az író a közönség reakciójára is másképp emlékezett, szerinte csupán egyetlen ember állt fel, és az is azért, hogy megkérdezze, meddig tart még a beszélgetés. Posztját azzal zárta, hogy azóta fenyegető üzenetek tömkelegét kapja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top