nlc.hu
Sztárok

Omid Scobie belekeverte Katalint a botrányba

Meghan Markle barátja keverte bele Katalint a rasszista vádakba

Meghan író barátja, Omid Scobie eddig hárított. Ám most kiderült, hogy valóban olyan kéziratot küldtek szét, amibe a férfi beleírta Katalin és Károly nevét a rasszizmussal kapcsolatban.

A Meghan Markle barátja, Omid Scobie Endgame, vagyis Végjáték című könyve múlt héten jelent meg. A tartalmára már nem sokan voltak kíváncsiak – hiszen Harry és Meghan szinte már csak ismétlik magukat –, kivéve egyetlen dolgot: ki vagy kik feszegethették azt a kérdést, hogy vajon milyen árnyalatú lesz a kis Archie bőrszíne.

Egyedül a könyv holland verziójában jelent meg a két név (Katalin és Károly), de hogy hogyan történhetett ez, arra egészen mostanáig várni kellett.

Időközben interjút adott egy brit csatornának a szerző is, aki nem kért elnézést a királyi család fent említett két tagjától. Egyben kiemelte, hogy ő legalább akkora áldozata a történteknek, mint a király és a hercegné. 

III. Károly és Katalin hercegné

III. Károly és Katalin hercegné 2012-ben (Fotó: Profimedia)

A brit Daily Mail felkereste azt a fordítót, aki angolról hollandra fordította a könyvet. Saskia Peeters elmondta, abban a kéziratban, amit ő kapott, szerepelt a két név. „Én fordítóként csakis azt fordítom, amit megkapok. Nem teszek hozzá, és nem veszek el a belőle semmit. A királyi család két tagjának neve ott volt feketén-fehéren. Nem én adtam hozzá őket. Csak azt tettem, amiért fizettek, és lefordítottam a könyvet angolról hollandra.”

A helyzet azért is különleges, mert Scobie múlt héten azt mondta, „fordítási hiba” miatt jelenhettek meg a nevek. A Times-nak nyilatkozó forrás viszont azt mondta, Scobie ügynöksége először elküldte azt a kéziratot, amely tartalmazta(!) a neveket. Ezzel kezdtek el dolgozni a fordítók. A kiadónak azonban később az új verziót is elküldték, immár a nevek nélkül.

Nagy kérdés, hogy vajon más országukban miért nem történt meg ez a fiaskó? Miért csak Hollandiának küldték el az első változatot? A Times szerint a helyzet e.mailen is visszakövethető.

Omid Scobie

Omid Scobie (fotó: Profimedia)

Anke Roelen, a könyvet megjelentető Xander kiadó ügyvezető igazgatója viszont azt mondta, hogy a kötet javított kiadása december 8-án kerül újra a polcokra.

A Buckingham-palota tisztviselői a hírek szerint ezen a héten találkoznak Vilmos herceggel, III. Károllyal, valamint Katalin hercegnével. A tárgyaláson megvitatják, hogy reagáljanak, s ha igen, mit, a rasszizmussal kapcsolatos vádakra – írta a Telegraph.

Az azért érdekes, hogy a legtöbb kommentelő, akiknél eltér az anya és az apa bőrszíne, arról számolt be, hogy ez a kérdés szinte mindig előkerül. Ettől még senki sem rasszista… 

Harry, Vilmos és Katalin

Harry, Vilmos és Katalin 2013-ban (Fotó: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top