nlc.hu
Sztárok

Királyi család két tagja tett megjegyzést Harry fiára

Tévedésből kiderült, hogy a királyi család mely két tagja tett (állítólag) megjegyzést Harry fiára

Ha Vilmos vagy Károly nem reagál, akkor visszafordíthatatlan repedések jelennek meg a királyi család palotáinak a falán.

Egy könyv, egy hatrészes dokusorozat és két nagyobb interjú után Harry és Meghan PR-gépezete ismét turbófokozatra kapcsolt. Visszatért a „királyi család egyik tagja rasszista” téma, de nézzük a tényeket!

Az egész azért került ismét terítékre, mert Meghan Markle barátja, Omid Scobie megírta a második könyvét Harry hercegről és a feleségéről. Ahogyan az első kötet kapcsán, így ennél is fontosnak tartották kiemelni, hogy Markle nem beszélt az íróval.

Scobie könyve kedden került a holland könyvesboltok kínálatába. A kiadó viszont kénytelen volt a köteteket visszavonni, és levenni a polcokról, miután – állításuk szerint – fordítási hiba csúszott a gépezetbe. Az Endgame című könyvben ugyanis megnevezték azt a két személyt, akik Archie – Harry és Meghan első gyereke  –bőrszínét találgatták. Legalábbis a szerző szerint. Hogy erre a „véletlenre” hogyan került sor, azt titok övezi.

az Endgame című könyv

Az Endgame című könyv holland kiadása (Fotó: Profimedia)

Miről is volt szó eddig?

Felelevenítve a múltat, Oprah műsorában Meghan úgy nyilatkozott, hogy „az udvar egyik meg nem nevezett tagja aggodalmát fejezte ki a születendő gyerek bőrszínével kapcsolatban.” Pár nappal később Vilmos herceget egy rendezvényen a fotósok azzal zaklatták, hogy rasszista-e a királyi család. Vilmos, aki nem szokott ilyen hevesen reagálni, így válaszolt: „A családom nagyon nem rasszista.” 

Amikor pedig bő másfél évvel később Harry interjút adott Tom Bradbynek, az újságíró megkérdezte a herceget, hogy mire és kire gondolt, amikor nejével úgy fogalmaztak az Oprah-interjúban, hogy egy magas rangú királyi személy (akit nem neveztek meg) aggodalmát fejezte ki fia, Archie bőrszíne miatt. Ezzel pedig rasszizmussal vádolták meg a királyi családot. Harry erre úgy felelt: „Nem mondott ilyet. A brit sajtó állította ezt.”  (A brit sajtó viszont csak szemlézte az Oprah-interjút.) De ha nem is így történt az eset, akkor hogyan került ismét terítékre ez a szituáció?

Rombolás és megalázás

És itt jutunk el a jelenhez. A Meghannel és Harry herceggel egyáltalán nem szimpatizáló Piers Morgan úgy döntött, hogy műsorában elmondja a briteknek azt a két nevet, aki a kérdést felvetette.

„Ők nem mások, mint Károly és Katalin… De hogy elhiszem-e? Nos, nem. A legkevésbé sem! Vegyük észre, hogy egy boszorkányüldözés folyik a királyi család ellen, amit Meghan és Harry indított el. Persze az emlékek arról a bizonyos bőrszín kérdésében eltérőek lehetnek, de én nem hiszem, hogy a királyi család senior tagjai közül bárki tett volna rasszista megjegyzéseket. Amíg erre nincs bizonyíték, én ezt kamunak tartom.”

Károly herceg, ahogy oltárhoz vezeti Meghan Markle-t

Károly herceg, ahogy oltárhoz vezeti Meghan Markle-t (Fotó: Profimedia)

Morgan műsora azonban vészhelyzet üzemmódba kapcsolta a királyi család PR-munkatársait. A királyi szakértők pedig szégyenletesnek, gusztustalannak és csúnyának minősítették nemcsak a tévés véleményét, de Scobie könyvét is. A királyi család a Mirror napilap szerint jogi lépéseket is tervez a helyzet tarthatatlansága miatt.

A brit lapok egyébként kellően óvatosak voltak, és Morgan beszédét, valamint a holland könyvet úgy idézték, hogy ne legyen a cikkekben benne az említett két név.  „Amit Morgan tett, az szerintem helytelen volt, mert ez bizonyos értelemben segít Harrynek és Meghannek, hogy tovább mocskolják és megalázzák a királyi családot. Itt az ideje, hogy a család megváltoztassa a néhai királynő »soha ne panaszkodj, soha ne magyarázkodj« szabályát. Most biztosan a fejüket vakarják a palotában, és azon töprengenek, hogy mi a legjobb ebben a helyzetben. Az viszont már tény, hogy a nevek megjelentek az interneten” – magyarázta Phil Dampier, aki több könyvet írt a királyi családról.

Hogy került bele a két név a holland verzióba?

Érdekesség, hogy az Endgame könyv Egyesült Királyságban kiadott verziójában nincsenek benne a nevek, mivel ott szigorú rágalmazási szabályok vannak érvényben.  e akkor hogyan került bele a holland verzióba ez a két név? A Daily Mailnek nyilatkozó szakértő szerint előfordulhatott, hogy a Xander Uitgevers kiadó még egy korai kéziratot kapott, amelyben benne voltak a nevek, és mielőtt még egyeztettek volna a jogi osztállyal, megjelentették a könyvet.  „Talán valaki nem látott egy olyan feljegyzést, amely arra adott utasítást, hogy jogi problémák miatt bizonyos bekezdéseket el kell távolítani, vagy valaki az Egyesült Államokból elfelejtette elküldeni a felülvizsgált kéziratot az európai országnak? Úgy tűnik, nincs más magyarázat, mint ahogy az Oprah-interjú kapcsán sem volt” – mondta Rick Evers, holland királyi újságíró.

Angela Levin brit királyi szakértő viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy Harry egyszer már kijelentette egy interjúban, hogy a családjában senki sem rasszista. „Itt a lehetőség, hogy Harry beperelje Omid Scobie-t és a holland kiadót, hiszen megsértették a magánéletét. Ha ezt nem teszi meg, akkor saját magát hazudtolja meg.”

Omid Scobie

Omid Scobie (Fotó: Profimedia)

Természetesen már maga az író is megszólalt az ügyben. Scobie elismerte, hogy „hiba” történt. „Mivel csak az Endgame angol verzióját írtam és szerkesztettem, csak ahhoz a kézirathoz tudok hozzászólni – amely nem nevezi meg a beszélgetésben részt vevő két személyt.” Mindez a cirkusz Dubajban érte utol a királyt, aki a COP28 klímaváltozási konferenciát tartott beszédet. És pont most érkezett az Egyesült Királyságba Scobie, aki november 30-án a brit ITV reggeli műsorában adott interjút. Itt egyébként tüntetők várták.

Az író és egyben Meghan Markle barátja, így fogalmazott a reggeli műsorban: „Ugyanolyan frusztrált vagyok, mint mindenki más, mivel nem adtam ki neveket a holland változatban. Tisztességtelenül bántak velem.”  Arról egyébként nem beszélt, hogy a megnevezett két személynek valóban volt-e olyan kijelentése, hogy milyen bőrszíne lesz Archie-nak. „Egy karaktergyilkosság folyik ellenem… Úgy hívnak, mint Meghan szócsövét” – panaszolta az író, aki kijelentette, soha nem küldött a holland kiadónak olyan kéziratot, melyben nevek szerepelnek. Kiemelte azt is, hogy igazából nem áll közel a Sussex-i családhoz, majd megerősítette, hogy már tart a nyomozás az ügyben. Szerinte egyébként senki nem rasszista a királyi családban, a megjegyzés inkább  „tudattalan elfogultság” volt.

Ki fog végre megszólalni?

Sokan vélik úgy, hogy az amerikai szerző látványosan kavarja a viharokat a királyi család körül, mivel szerinte a monarchia kora lejárt. A Buckingham-palota munkatársai pedig úgy fogalmaztak a The Sunnak, hogy „Minden valószínűség szerint a sussexi pár munkatársai voltak azok, akik kiszivárogtatták a neveket. Ez egy csúnya és szándékos támadás volt.” 

Hogy mi fog történni ezt követően? Nos, Károlynak immár muszáj reagálni, ami különösen érdekes lesz annak tükrében, hogy az apja helyett anno ő kísérte az oltárhoz Meghant. De sokak szerint nem a király, hanem Vilmos herceg fog kiállni a nyilvánosság elé, mert ez már a harmadik alkalom, amikor Meghan és Harry kapcsán a feleségét támadják…

Katalin, Vilmos, Harry és Meghan II. Erzsébet halála után Windsorban

Katalin, Vilmos, Harry és Meghan II. Erzsébet halála után Windsorban (Fotó: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top