nlc.hu
Sztárok

Nyilvánosság előtt is mer sírni III. Károly király

A király, aki mer nyilvánosan is sírni – 75 éves lett III. Károly

Hogyan játszotta ki a politikusokat? Mi a terve a botrányokba keveredő András herceggel, és mennyire valószínű, hogy kibékül a fiával? Megnéztük, milyen uralkodó III. Károly.

„III. Károly király” – már nem olyan furcsa leírni, hiszen 14 hónapja ő az Egyesült Királyság uralkodója. Pedig előtte 74 évig mindenki úgy nevezte: Károly walesi herceg. Amikor idén ősszel egy felmérésben megkérdezték a briteket, hogy jó munkát végzett-e Károly király az első évében, a többség igennel felelt. Ám azt is fontos hozzátenni, hogy – egyelőre – nem olyan népszerű, mint az anyja, II. Erzsébet volt.

Politikai elemzők és történészek szerint III. Károly a változtatások helyett a stabilitással kezdte az uralkodását. És sokkal több érzelmet fejezett ki a nyilvánosság előtt, mint az anyja, ezt pedig emberibbé, elérhetővé tette őt. Károly gyakrabban engedi meg magának, hogy elérzékenyüljön. Könnybe lábadt a szeme az anyja temetésén, amikor legutóbb felavatta a szüleiről készült új márványszobrokat, vagy az „Emlékezés napja” idei ceremóniáján. Ettől nem vált gyengébbé az emberek előtt. Nem is várják el a 75 éves uralkodótól, hogy gépként működjön. Károly sokkal nyitottabb, könnyeben teremt kapcsolatot az emberekkel, és többet is rögtönöz, mint az anyja. Kijelenthetjük, hogy ebben más és jobb, mint Erzsébet volt” ľ mondta Sally Beddel Smith, aki több könyvet írt a királyi családról.

III. Károly király

(fotó: Profimedia)

Kijátszotta a politikusokat

Amit viszont elvárnak tőle az az, hogy csökkentse a királyi család dolgozó tagjainak számát, ahogyan a kiadásokat is. Ez az első évben még nem történt meg, de a hírek szerint Károly már nem fogja „pótolni” a 81 éves Mihály kenti herceget, és a 79 éves Richárd gloucesteri herceget, ha azok nyugdíjba vonulnak. Persze kérdés, hogy elég lesz-e az idős Károly, Kamilla, Katalin, Vilmos és Anna hercegnő ahhoz, hogy a királyi család összes kötelezettségnek eleget tegyen. Károlynak a tervei között szerepel az is, hogy csökkentse a dolgozók számát az udvarban, de hogy ezt mikor teszi meg, az kérdéses.

Egyelőre az is talány, hogy mi az a nagyobb horderejű változás, amit királyként eszközölni vagy felkarolni szeretne. Persze a politikába nem szólhat bele, nem nyilváníthat egyértelmű véleményt. Az is fontos, hogy tetteivel meggyőzze azokat a fiatalokat, akik már erősen monarchiaellenesek.

Sokan feltételezték, hogy a környezetvédelem lesz az, amivel Károly  be szeretne majd kerülni a történelemkönyvekbe. Ő ugyanis egész életében megrögzött környezetvédő volt, ám trónra kerülése után többen – többek között az akkori miniszterelnök, Liz Truss – figyelmeztették, hogy királyként már nem vehet részt olyan eseményeken, mint az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája (COP26), ahol korábban is radikálisnak számító beszédet mondott. Károly azonban kijátszotta ezt, és tavaly novemberben a csúcstalálkozó előtt saját fogadást rendezett a palotába, ahová meghívta az amerikai klímabiztost és a COP elnökét is.

A királyi család dolgozó tagjai az első két sorban. Első sor (b-j) Vilmos herceg, a herceg gyerekei, Katalin hercegné, Eduárd herceg, Zsófia hercegné. Második sor (b-j) Jakab wessexi gróf, Lady Louise Windsor (ők nem dolgozó tagok), Richárd gloucesteri herceg, Brigitta gloucesteri hercegné, Timothy Laurence , Anna hercegnő, Mihály kenti herceg és Marie-Christine Anne Agnes Hedwig Ida Freiin von Reibnitz, kenti hercegnő.

A királyi család dolgozó tagjai az első két sorban. Első sor (b-j) Vilmos herceg, a herceg gyerekei, Katalin hercegné, Eduárd herceg, Zsófia hercegné. Második sor (b-j) Jakab wessexi gróf, Lady Louise Windsor (ők nem dolgozó tagok), Richárd gloucesteri herceg, Brigitta gloucesteri hercegné, Timothy Laurence , Anna hercegnő, Mihály kenti herceg és Marie-Christine Anne Agnes Hedwig Ida Freiin von Reibnitz kenti hercegnő (Fotó: Profimedia)

A királyi költségek

A Washinton Postnak megszólaló szakértő, Craig Prescott szerint Károly eddig leglátványosabb változtatása a koronázásban volt fellelhető. „A szertartáson a hagyományok és a mai modern Nagy-Britannia egyvelege volt jelen. Egy kicsit színesebb, modernebb és elfogadóbb volt. Gondoljunk csak arra, hogy Károlynak mennyire fontos, hogy a különböző kultúrák és vallások képviselőinek is helyet biztosítson a ceremónián, ezáltal a birodalom összes polgára képviselve érezte magát.”

De valóban csak ennyi lenne, amit Károly tett? Igen is, meg nem is. Bár nem kifejezetten nagy horderejű hír, de idén januárban a király arra kérte az egyik szélerőműpark vezetőségét, hogy az 1 milliárd fontos nyereségüket ne a monarchia finanszírozására, hanem a „szélesebb körű közjóra” fordítsák. Eddig ugyanis a szélerőmű profitjának 25 százalékát kapta a királyi család, amit most Károly visszamondott. A monarchia kritikusai azonban mindezt nem tartják elegendőnek – hiszen a család 2023-ban 86 millió fontot kapott az adófizetők pénzéből.

III. Károly a szüleiről készült szobrok előtt.

III. Károly a szüleiről készült szobrok előtt. (fotó: Profimedia)

Ami a család belső viszályait illeti, Károly egy olyan helyzetbe került a trónra, amikor két nagyobb válsággal is szembe kellett nézniük. Az egyik a botrányba keveredett András herceg, akit végleg eltiltottak a nyilvános szerepvállalástól, és akivel a hírek szerint az új uralkodó sokkal keményebben viselkedik, mint az anyja. Abban az összes királyi családdal foglalkozó író egyetért, hogy András soha nem térhet már vissza a királyi család dolgozó tagjainak sorába. Az embereknek ez viszont nem elég. Sokaknak szúrja a szemét, hogy András még mindig a hatalmas Royal Lodge kastélyban lakik. Bár Károly kezdeményezte, hogy a szerényebb Frogmore Cottage-ba költözzön, ahol anno Harry és Meghan lakott, András erre nem volt hajlandó.

András herceg és Harry herceg

András herceg és Harry herceg (Fotó: Profimedia)

Csak egyszer látta az unokáját

Ami a kisebbik fiával való viszont illeti, szinte elképzelhetetlen a békülés. Harry szóvivője olyan állításokkal állt elő a sajtónak, hogy a herceget nem hívták meg apja 75. születésnapjára rendezett ünnepségre. De Harry jól tudja, hogy bármit mondhat, vagy állíthat, mert ezekre a hírekre soha nem reagál a királyi család, ez pedig több évszázados hagyomány. Persze mit vár Harry az apjától, akiről különös dolgokat mondatot a könyvében, vagy a Netflix dokumentumsorozatában.

Például azt, hogy soha nem volt igazi apja, nem jártak el például közösen kerékpározni. A helyzet viszont az, hogy számos fotó készült arról, ahogyan Károly a fiaival kerekezett vidéken. Hogy mégis kinek kellene lépnie először, az megosztja az embereket. De talán sokan együtt éreznek az ügyben egyáltalán nem nyilatkozó királlyal is, aki eddig egyetlenegyszer látta legkisebb unokáját, Lilibetet. (Károly ugyanis nem járt az Egyesült Államokban, Harry lánya pedig az Egyesült Királyságban  2022 óta.) „Amit az embereknek tudniuk kell, hogy Károly nyitva hagyta az ajtót Harry számára, ha egyszer visszatérne” – mondta Hugo Vickers, egy királyi életrajzíró.

Ami a korábban említett népszerűséget illeti, még a halála után is II. Erzsébet a legnépszerűbb, őt Vilmos, Anna és Katalin követi. Károly pedig az ötödik helyen szerepel. Károly legnagyobb kritikusai a fiatalok, akik bár egyelőre nincsenek többségben, de elavultnak tartják a monarchia intézményét. A királynak őket kell megnyerni, méghozzá modernizálással…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top