nlc.hu
Sztárok

Pogány Judit élete

10 fotó Pogány Judit legendás életéről

Vuk, Bogyó és Babóca, Sose halunk meg, Csinibaba - csak pár klasszikus, amelyet Pogány Judit nélkül nem tudunk elképzelni.

Az 1944. szeptember 10-én született Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Pogány Judit évtizedek óta a magyar színházi és filmes világ egyik legismertebb, és legszeretettebb alakja. Kevesen tudják, de évekkel ezelőtt mérnök, csillagász és erdész akart lenni, sőt, még nevelőnői és állatkerti gondozói karrier is felmerült lehetséges jövőként.

Pogány Judit

Pogány Judit (Fotó: Archívum Story-Best)

Végül azonban a színpad mellett döntött, így pedig sok csodás percet adott a közönségnek. Nézzünk pár képet Pogány Juditról, akit ma a Nemzet Színészének választottak a november 18-án elhunyt Csomós Mari helyére.

Pogány Judit
Megnézem
Összes kép (9)

Korábban így nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy elégedett-e a színészi karrierjével. 

„Ez bonyolultabb. Szerintem a színészi hivatásnál nincs olyan, hogy valaki konkrétan elégedett. Azt szoktuk mondani, akkor inkább már abba kéne hagynom a pályát. A sok-sok díj után az ember érezhetné azt, hogy már semmit sem akar bebizonyítani. De én pont a mostani évad végén játszhattam egy olyan szerepet, amire már igazán nem számíthattam: a színművészeti egyetem egyik vizsgaelőadásában Esterházy Péter csodálatos szövegeit mondhattam, és kiderült számomra, hogy még mindig van bizonyítanivalóm. Nagyon büszke vagyok erre az előadásra! Visszatérve a díjakra, érdekes érzés volt számomra, hogy a nálam tíz-tizenöt évvel fiatalabb kollégáim, volt kaposváriak, már sok évvel azelőtt megkapták a Kossuth-díjat, mint én. Először nem értettem, hogy mi a baj velem. Aztán rájöttem, ha valaki szabadúszó, és nincs mögötte társulat, nem nagyon akad, aki támogassa. Tizenöt éve szerződtem az Örkénybe, ahol már a negyedik évadomban felterjesztett Mácsai Pál, és meg is kaptam a díjat” – mondta el Pogány Judit a 168 órának. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top