nlc.hu
Sztárok

Színésznők, akiket nem keres a szakma

Tehetséges magyar színésznők, akiket kispadra ültetett a szakma

Mind olyan korba léptek, hogy egyszerűen nem találnak nekik megfelelő szerepet.

Az sosem volt kérdés, hogy a színészi szakma egyáltalán nem egyszerű. Bár van, amikor könnyen jön a siker és a művészek körüli felhajtás, a reflektorfény ugyanúgy egy pillanat alatt el is tud vetülni róluk. Akkor pedig jóformán új életet kell kezdeniük. 

Ugyan Hollywood-ból számtalan olyan esetet tudunk mondani, hogy olyan sztárok tűntek el a süllyesztőbe, akik éveken keresztül minden létező filmben szerepeltek. Mégsem kell ilyen messzire mennünk ahhoz, hogy a kedvenceiket lássuk, ahogyan más utat kell találniuk. 

Gregor Bernadett egy ideje érzi, nem sokáig lesz színpadon a helye

Gregor Bernadett

(Fotó: Fülöp Dániel)

Habár az 51 éves színésznő bomba formában van és számos nagyszerű produkcióban szerepelt, jó ideje nem titkolja, ma már jócskán kikacsingat a színpadról. 

Még az ötödik sorból szódával elmegyek. Persze, viccelek, de valószínűleg mások nem látják annyira a változást kívülről, pont azért, mert odafigyelek az állagmegőrzésre, viszont belül már máshol tartok. Picit ellentmondásos is még mindig fiatal nőket játszani… Elhiszem, hogy hihető kívülről, csak én belülről már mást érzekkezdte az nlc-nek adott interjújában a színésznő még májusban. – Már mást szeretnék, nem látom magamat színésznőként, mondjuk 15 év múlva. Számomra az nem vonzó a színészi pályában, amikor azt látom, hogy egy idősödő színésznő még mindig színpadon van, bármi áron. Nagyon szívesen rendezek egyébként, szinte több örömömet lelem abban, mint a színészetben, ahol kapok egy példányt, amit a szerző megírt, majd jön egy rendező, aki megmondja, hogy mit csináljak. Most élvezem azokat a munkákat, amikor én vagyok a kitaláló, a teremtő, nem pedig a végrehajtó. Úgy érzem, hogy amit színésznőként eljátszhattam, azt el is játszottam, elkényeztettek a szerepekkel a karrierem során.

Nagyon kritikus vagyok saját magammal szemben, ezért nem szeretnék öregedő Gregor Berniként Barbie babákat játszani, mert az egy idő után szánalmas, így ezeket elengedem.

Xantus Barbara már mindent kipróbált a színészet mellett

Xantus Barbara

(Fotó: RTL)

A tavaly 55. életévét betöltött színésznő korán rájött, hogy elszaladt felette az idő. Bár a koronavírus-járvány is rákényszerítette, hogy más anyagiforrásokhoz jusson, élete új területén épp oly szívesen mozog, mint a színpadon. 

A kényszerűség szülte a produceri munkát, ami akkoriban még másból állt, mint ma.

Mivel nagy mosolyom van, kedves ember vagyok, és vannak aranyos barátaim, akik segítettek, sikerült megszerveznem az első ilyen munkámat, a Showdownt. Szurdi Miklós rendezte, a két csodálatos gyerekszínész – Szurdi Panna és Rosabell Laurenti Sellers – pedig kiválót alkotott, nagyszerű volt részt venni ebben a produkcióban. Anyukám segített a cateringben, Miki nagyfia, Szurdi Tamás volt a gyártásvezető. Tényleg egy családi vállalkozás volt, de klasszul összeállt, és eljutottunk vele a Cannes-i Filmfesztiválra. Ez egy társasjáték volt számunkramesélte az nlc-nek tavaly a színésznő, aki ebben az időszakban elment maszkot árulni és tanítani is, amit a mai napig nagyon élvez. – Tanítani a gyerekeket, főleg drámára, a legkézenfekvőbb volt. Bár már megnyíltak a színházak, a mai napig csinálom, akkor is, ha alig fér bele az időmbe. Erre sem munkaként tekintek.

Oroszlán Szonja jó ideje hiába kopogtat az ajtókon, nem nyílnak meg neki

Oroszlán Szonja

(Fotó: Trenka Attila)

Oroszlán Szonja az egyik legnépszerűbb színésznő volt a 2000-es években: színházakban épp úgy játszott, mint mozifilmekben, rengeteget szinkronizált, és a rádióban is ő szólt. 2015-ben aztán kiköltözött az Egyesült Államokba, Philadelphiába a rokonaihoz, ugyanis elmondása szerint megunta, hogy itthon a buta szőke szerepeket osztották rá. Bár kint is játszott színházakban drámai szerepekben, például Csehov Sirályában, ami régi álma volt, és filmekben is kapott szerepet, már nem a színészeté volt a főszerep, egészen mással kezdett el foglalkozni. Elvégezte az állatorvos-asszisztensi szakot, lediplomázott, majd állatkórházban is dolgozott, valamint két orvosi egyetem oktatási részlegén, ahol az orvostan- és gyógyszerész hallgatóknak tanított kommunikációt. Szonja három évvel ezelőtt költözött haza, és ugyan kereste a lehetőségeket, azok nem keresték őt. Mint mondja, úgy érzi, a szakma beskatulyázta a szőke, fiatal cicababa szerepbe. 

Mindenhol kopogtatok egyébként. Én vagyok az, akinek nem esik le a gyűrű az ujjáról, én mindenkit végighívok, mindenkinek elmondtam, hogy itthon vagyok, dolgoznék bármiben, hívjatok – nyilatkozta egy évvel ezelőtt a színésznő, aki a minap továbbra is állította, egyszerűen nem kap Magyarországon szerepeket. – Nagyon szívesen elmegyek castingokra, filmszerepekre, ha hívnak. Tulajdonképpen nekem a Covid alatt jól jött, hogy ki tudtam tanulni egy másik szakmát, mert akkor nem volt se színház, se film, se semmi. Akkor rájött az ember, hogy ez a színészet egy olyan szakma, ami egyrészt véges lehet, másrészt mi van, ha nem tudom csinálni. Meg most már úgyis lassan rajzolják a színészeket, szóval tényleg jobb, ha az ember kitalál valamit. Úgyhogy nekem jól jött ez a másik, ráadásul én nagyon szerettem volna mindig is állatokkal foglalkozni, gyerekkorom óta.” 

Tudtam, hogy ez egy küzdelmes dolog lesz, mert már nem vagy az a fiatal cicababa, de azért még nem vagy jó királynőszerepekre, anyaszerepekre, hanem van ez a luk. Voltam annyira előrelátó, hogy kitaláltam magamnak ezt a másik szakmát, hogy ne legyek kiszolgáltatva. Ráadásul én mindig egy olyan színész voltam, aki nagyon szerettem válogatni a szerepek között. Most nincs meg ez a lehetőségem, mert nincs semmi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top