nlc.hu
Sztárok

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházban történtekrő

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházban történtekről: „Remélem, az a seb is összeforr, ami a társulat lelkében történt meg”

A teátrum vezérigazgatója fájdalmas évértékelőt tartott.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, november 9-én baleset miatt félbeszakadt a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadása. A női főszereplőt alakító Szász Júlia és a Capuletet játszó Horváth Lajos Ottó a második felvonásban 4 méter magasról zuhantak le, súlyos sérüléseket, töréseket szenvedtek, műtéten is átestek. Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház évértékelőjében is ejtett pár szót a szerencsétlen balesetről, kiemelve, hogy ha nem történt volna meg a két színész balesete, akkor csodaévad lenne a mostani.

Vidnyánszky Attila

Fotó: Vörös Szilárd

„A pár héttel ezelőtti baleset beárnyékolja az egész évünket, az egész évi teljesítményünket. Fájdalmas rossz szájízt okoz az embernek, szomorúvá tesz, és az egész társulat hangulatára rányomja a bélyegét. Vezetésem alatt több mint négyezer előadást játszott a színház, és hál’ istennek, még kisebb problémák sem voltak. Miért kellett ennek most megtörténnie? Miért pont egy Rómeó és Júlia-előadás közben? Miért egy ilyen évzáró időszak kezdetén, adventre készülődve? Az ember ül és gondolkodik, és próbálja megérteni az esemény üzenetét – kezdte üzenetét a teátrum vezérigazgatója a színház hivatalos Facebook-oldalán. – Mihamarabbi gyógyulást kívánok a sérültjeinknek. Remélem, az a sérülés, az a seb is hamar összeforr, ami a társulat lelkében történt meg. És ha nem is múlik el nyomtalanul, azért megpróbálunk visszakerülni abba a hangvételbe, működési módba, hangulatba, amiben mi itt léteztünk ezalatt az év alatt.”

A történtek után a színházban belső vizsgálat indult, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányság a körülmények tisztázása érdekében hivatalból nyomozást rendelt el foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az eljárás feladata annak tisztázása, hogy a történtekért terhel-e valakit büntetőjogi felelősség. A balesetet követő hétfőn Vidnyánszky Attila lemondott a teátrumban betöltött posztjáról, döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert, aki azonban nem volt hajlandó elfogadni ezen döntését, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közlése szerint így az igazgató a vizsgálat lezárultáig maradéktalanul ellátja a színház vezetésével összefüggő feladatait. 

Szász Júlia december elején azt mondta, már jobban van, gyógyulgat, de Horváth Lajos Ottó félő, hogy maradandó sérüléseket szenvedett és talán  sosem tudja majd úgy használni a kezét, mint azelőtt. 

(story.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top