nlc.hu
Sztárok

42 éves lett Katalin hercegné: rögös utat járt meg az elfogadásig

Így lett a ma születésnapos Katalin hercegné „várakozó Katikából” Anglia büszkesége

Bár mára már oszlopos tagként tartják számon, Katalin hercegné rögös utat járt be, míg sikerült teljesen beilleszkednie a brit királyi családba. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány izgalmas tudnivalót a ma 42 éves hercegnéről.

Január 9-én ünnepli születésnapját Katalin hercegné. A háromgyermekes édesanya hatalmas utat járt be, mióta megismerte Vilmos herceget, a brit trón várományosát. Bár sokan nem láttak benne elsőre fantáziát, és úgy vélték, édesanyja ügyeskedéseinek köszönhetően került csak közelebb a herceghez, hamar bebizonyította, hogy erre az életre született.

A 42 éves Katalin hercegné jó ideje a királyi család oszlopos tagja (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

A 42 éves Katalin hercegné jó ideje a királyi család oszlopos tagja (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

A nagy találkozás

Katalin hercegné és Vilmos herceg 2001-ben a skóciai St. Andrews egyetemen ismerkedtek meg egymással. Nem volt köztük első látásra szerelem, legalábbis a trónörökös részéről biztosan nem. Vilmos úgy nyilatkozott, hogy ő maga nem is emlékszik az első találkozásukra, a hercegné is csak annyit árult el az ominózus pillanatról, hogy fülig elvörösödött, amikor életében először találkozott II. Erzsébet unokájával. Bár eleinte csak barátok voltak, méghozzá olyannyira, hogy több iskolatársukkal együtt közös otthont is béreltek; Katalin – akit az iskola legszebb lányának tituláltak társai –, végül egy divatbemutatón csavarta el végérvényesen a leendő király fejét.

A pár körülbelül egy évig tartotta titokban a köztük lévő románcot, mígnem 2004-ben egy közös svájci síutazás során végül nyilvánosságra került a kettejük viszonya. Katalinnak mindezek után nem sok nyugta volt a lesifotósoktól, mindenki tudni akarta, ki is az a lány, aki elcsavarta a jóképű herceg szívét. Hiába a nagy érdeklődés, a hercegi pár semmit sem sietett el, első hivatalos megjelenésükre éveket kellett még várni, mígnem 2006-ban Kamilla királyné lányának esküvőjére már közösen érkeztek. Ezek után már felgyorsultak az események, a hercegné ugyanis még ugyanezen év végén részt vett egy ünnepségen, amelyen már maga II. Erzsébet is tiszteletét tette.

Sorsdöntő évek

A biztató jelek ellenére 2007 év elején a pár szakításának híre sokkolta a közvéleményt. Vilmos később, az eljegyzésükhöz készült interjújukban úgy nyilatkozott a különválásukról, hogy mindketten nagyon fiatalok, és eléggé különböző karakterek voltak, így a szakítás mellett döntöttek. Katalin nem tagadta, hogy ő maga már kevésbé örült ennek a döntésnek, de miután újra egymásra találtak, belátta, hogy jót tett a kapcsolatuknak a külön töltött idő. Katalin a történtek után újult erővel vetette bele magát a kapcsolatuk megerősítésébe. Számos fontos eseményre elkísérte a herceget, a brit nemzet pedig egyre jobban várta, hogy Katalin ujjára kerüljön a gyűrű. Egyesek már gonosz becenevekkel is illették a még mindig csak barátnő státuszban álló nőt: „várakozó Katikának” hívták. Végül 2010 novemberében Vilmos megtette a nagy lépést, és feleségül kérte Katalint. Az eljegyzés egyébként Kenyában történt, majd 2011 április 29-én ki is mondták egymásnak a boldogító igent. A nászútjukat pedig a Seychelles-szigeteken töltötték.

Katalin 10 évet várt a nagy napra (Fotó: Antony Jones/Julian Parker/Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

Katalin 10 évet várt a nagy napra (Fotó: Antony Jones/Julian Parker/Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

Örököst adott Angliának

2012 karácsonyát megelőzve boldog hír söpörte végig a világot: Katalin várandós lett első gyermekével, a terhessége azonban nem zajlott zökkenőmentesen. Súlyos rosszullétek gyötörték, vészes terhességi hányásban szenvedett. Végül július 22-én életet adott első fiának, György hercegnek. Katalin ezek után még két gyermeket szült a királyi családba, Sarolta hercegnő 2015-ben, míg, Lajos herceg 2018-ban látta meg a napvilágot.

Oszlopos tagja a királyi családnak

Katalinnak korábban több munkahelye is volt, mielőtt a bekerült volna a brit királyi család magas rangú tagjai közé. Az egyetem alatt pincérnőként dolgozott, saját bevallása szerint azonban nem volt túl ügyes benne. Később a szülei partikellékeket árusító cégében vállalt állást, ezt követően pedig a brit Jigsaw luxusmárkánál helyezkedett el. A hercegnének végül abba kellett hagynia a munkát, egyrészt a növekvő médiafigyelem miatt, másrészt pedig azért, mert egyre több eseményre volt hivatalos, mint a királyi család egyik oszlopos tagja. Katalin azóta sem veti meg a munkát, mióta a koronának dolgozik, a People magazin szerint a 2023-as évben 128 hivatalos megjelenése volt. A sort egyébként Anna hercegnő vezeti, 457-el.

Két dudás nem fér meg…

Katalin hercegné elfoglaltságai az utóbbi időben érthetően megsokszorozódtak, amiben közrejátszott II. Erzsébet halála, illetve Harry herceg és Meghan Markle kiválása a brit királyi családból. Katalin nem biztos, hogy sajnálja döntésüket, ugyanis bár eleinte úgy tűnt, hogy Katalin és Meghan között barátság is lehet, hamar látszott, hogy a két nő között óriási ellentét van. A pletykák szerint több alkalommal is heves vitákba bonyolódtak. Úgy tudni, hogy Meghan saját esküvője előtt meg is ríkatta a hercegnét. Hogy mi az igazság ebből, azt a mai napig homály fedi, az amerikai színésznő ugyanis teljesen máshogy mesélte el a történteket az ominózus Oprah interjújában.

Hiába élnek külön kontinensen, azóta is dúl a viszály a két hercegné között. A Meghan Markle barátja, Omid Scobie Endgame, vagyis Végjáték című könyvének holland verziójában ugyanis kiderül, hogy ki volt az a két családtag, akik Meghan első gyermekének bőrszínét találgatták. És bizony Károly király mellett a másik megnevezett személy nem más, mint maga Katalin

A királyi család ketté szakadása után is kitartott férje mellett (Fotó: Paul Grover - WPA Pool/Getty Images)

A királyi család ketté szakadása után is kitartott férje mellett (Fotó: Paul Grover – WPA Pool/Getty Images)

Bár Katalin rögös utat járt be, hogy megtalálja a helyét a brit királyi családban, végül elmaradhatatlan része lett az uralkodóháznak. Kedvességével, családcentrikusságával és kifinomult stílusával hamar belopta magát az emberek és a néhai királynő szívébe is. Születésnapját, úgy tudni, családja és barátai társaságában töltötte a nagy napot megelőző hétvégén, Norfolkban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top