nlc.hu
Sztárok

Súlyos állapotba kerülhetett Galambos Lajos a börtönben

Ezekkel a súlyos egészségügyi kockázatokkal járhat Galambos Lajos börtön béli életmódja

Iszonyúan lefogyott a börtönben Galambos Lajos. A rácsok mögött még inkább veszélybe került a trombitás egészsége, méghozzá egészségtelen táplálkozása miatt.

A hírek szerint aggasztóan lefogyott a börtönben Galambos Lajos, ugyanis hónapok óta csak híg ételeket vesz magához. A szakemberek szerint ez azonban a legrosszabb, amit az egészségével tehet.

Baljós jelek

Mint ahogyan már korábban írtunk róla, Galambos Lajos jelenléte nélkül hirdetett ítéletet a másodfokú bíróság a 2023-as év elején, a víz, gáz és áram lopása ügyében. A trombitást ekkor 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték, Lajcsi arra hivatkozott, hogy lelki okok miatt nem vehetett részt a tárgyaláson.

A zenész mindezek után úgy nyilatkozott, hogy azért nem volt jelen, mert komoly veszélyben volt az élete, ugyanis nyolc év stresszes időszaka jött ki egyszerre rajta. Mindez abban nyilvánult meg, hogy köhögési rohamok, légszomj és pánik gyötörte. Elmondása szerint egy alkalommal olyan fulladási roham jött rá, hogy percekig csak kapkodta a levegőt és mentőt kellett hozzá hívni.

Végül 2023. február 15-én is hiába vártak rá az újságírók a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet előtt, hogy megkezdje büntetését. Lajcsi nem érkezett meg Kecskemétre, helyette a Vértesben kirándulgatva kapták lencsevégre. Később kiderült, hogy azért nem jelent meg a kiírt dátumon, mivel halasztást kért a bíróságtól az egyre romló egészségügyi állapota miatt. A bevonulása időpontját azonban csak odázni tudta, a bíróság ugyanis elutasította a zenész kérelmét, úgy fogalmaztak: nem áll fenn olyan betegség a trombitásnál, amely az életét veszélyeztetné. Bár Lajcsi többször is megtámadta a döntést, a bevonulást végül így sem kerülhette el. Kecskemét helyett azonban Baracskán kellett jelentkeznie. 2023. április 26-án reggel 10 órakor – az eredeti dátumhoz képest majdnem két hónapra -, meg is kezdte a büntetését. A többi fogvatartott között azonban nem sok időt töltött el, ugyanis folyamatosan a gyengélkedőben tartózkodik. Úgy tudni, csak akkor találkozik egy másik elítélttel, ha az szintúgy a gyengélkedőbe kerül. Ami még riasztóbbá teszi a helyzetét, hogy még az udvarra sem mehet ki sétálni, és a kantinba sem mehet ki vásárolni. Bár lehet, hogy ezt nem is bánja annyira a trombitás…

Galambos Lajos

Galambos Lajos végig gyengélkedik a börtönbüntetése alatt (Fotó: Tények Plusz)

Egyre kritikusabb a helyzet?

Galambos Lajost egyébként már eleve mentővel szállították be a börtönbe, és úgy tudni, azóta egyre rosszabb állapotba került. Csak turmixolt ételeket tud magához venni, az utóbbi időben pedig már csak leveseket fogyaszt. Ezt az állapotot azonban nem lehetne sokáig fenntartani, ugyanis ha valaki ennyire energiahiányosan étkezik, az komolyan felboríthatja a szervezet alapvető működését, és a trombitásnál valószínűleg ez már fel is borult.
Bár Lajcsi már reménykedhet abban, hogy hamarosan távozhat a rácsok mögül, a jó magaviselete és a már korábban előzetesben töltött hónapjai, valamint a remélt reintegrációs kedvezmény miatt, ha így folytatja, komoly egészségügyi gondokkal lépheti majd át a szabad életbe vezető küszöböt.

Komoly veszélynek teszi ki magát

A szakértők szerint számottevő veszélyekkel járhat, ha valaki csak folyékony táplálékot vesz magához. Bár ezekből az ételekből elegendő energiát, fehérjét és zsírt nyerhetünk, de nem kap a szervezetünk elég rostot és ásványi anyagot, ez pedig komoly betegségekhez vezethet. Ezeknek az alapvető tápanyagoknak a hiánya végül olyan mellékhatásokat okozhat mint a fáradtság, szédülés, hajhullás, epekő és a szívkárosodás. Továbbá, ha nem eszünk elég teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldségeket, akkor az emésztőrendszerünkre is hatással lesz ez az állapot, ami székrekedéshez vezethet. Hovatovább, ha valaki hosszútávon folytatja a szilárd ételek megvonását, idővel a teste egy úgynevezett ˝ketózis állapotba” kerül. Ez egy olyan metabolikus állapot, amelyben a szervezet zsírt és ketonokat használ fel fő üzemanyagforrásként, nem pedig glükózt, azaz cukrot. Ez az elmélet az alapja egyébként a sokak által oly népszerűnek tartott ketogén diétának. Bár egyre többen követik ezt az étrendet, fontos megjegyeznünk, hogy rengeteg negatív mellékhatással is bír. Az étkezés miatt kialakuló magas koleszterinszint miatt emelkedik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, de a trombózis, a stroke, az infarktus és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye is növekszik, ha így táplálkozunk.

Ez nem éhségsztrájk!

Galambos Lajos ügyvédje szerint a trombitás nem azért nem fogyaszt elegendő táplálékot a börtönben mert nem akar, hanem azért, mert nem tud. Dr. Csontos Róbert álláspontja szerint ügyfele már a börtönbe vonulás előtt is speciális étrendet igényelt, speciális betegsége miatt ugyanis képtelen szilárd táplálékot fogyasztani. Bár eleinte megpróbálkozott a szilárd ételek fogyasztásával a rácsok mögött, elhatározása nem tartott sokáig, ugyanis nem tudta lenyelni a szilárd ételt. Mindezek után arra kérte a dolgozókat, hogy pépesítsék le neki a falatokat, ez azonban olyan undorító látványt keltett, hogy képtelen volt elfogyasztani. Végül inkább úgy döntött, hogy a teájába tesz egy kis zsírt, ezzel visz be a szervezetébe egy kis kalóriát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top