nlc.hu
Sztárok

Dobó Kata születésnapja

Dobó Kata 50 éves lett: íme pár fotó a karrierje kezdetéről

Évekkel ezelőtt dolgozott szállodai titkárnőként, autószalonban értékesítőként, máskor meg újságot árult. Ma már ő az egyik legnépszerűbb magyar színésznő.

1997-ben ismerte meg a nagyközönség a nevét, amikor A miniszter félrelép című filmben szerepelt. A ma 50 éves Dobó Katát rengeteg szerepben láthattuk, sokszor fajsúlyos női karaktereket formál meg, mint például Stuart Máriát. „Annak idején mielőtt megkaptam volna A miniszter félrelép főszerepét, megkérdezte Andy, tudom-e, mi vár rám, ha elvállalom ezt a szerepet. Éreztem, hogy azt kell mondanom, tudom. Ha előre látom, hogy ez azzal jár, hogy rengetegen belemásznak a magánéletembe, akkor lehet, hogy nemet mondtam volna a szerepre. Ha ma valaki sztár akar lenni, pontosan tisztában van vele, mire kell számítania. Korábban nem így volt” – nyilatkozta évekkel ezelőtt Dobó Kata

Több munkát is kipróbált 

Az érettségi után szállodai titkárnőként, majd egy autószalonban értékesítőként vállal munkát. Ekkoriban kezdett el érdeklődni a modellkedés iránt is, végül azonban a színészet volt az, ami igazán közel állt a szívéhez. Földessy Margit Stúdiójában kezdte el tanulni a szakma alapjait, majd elsőre felvették a Színművészeti Főiskolára, osztálytársai többek között Bodó Viktor, Csányi Sándor és Hámori Gabriella voltak – írja a híradó.hu. Számtalan magyar filmben láthattuk: 1997-ben a Miniszter félrelép, Ámbátor tanár úr (1998), majd az Európa Expressz, a Csak szex és más semmi (2005.) és a Szabadság, szerelem (2006).

Dobó Kata

Dobó Kata (Fotó: RTL / Sajtóklub)

Félti őrzi a magánéletét

Legismertebb kapcsolata a magyar származású producerrel, Andy Vajnával volt. Dobó Kata és Andy Vajna nyolc éven át éltek élettársi kapcsolatban, 2006-ban szakítottak. A kapcsolatuk az elválás ellenére jó maradt, Vajna mindig is támogatta a színésznő filmes törekvéseit. 2009-ben ismerte meg párját, Gulyás Leventét, a békéscsabai Jókai Színház zenei rendezőjét. 2012. február 20-án született meg kislányuk, Szofi. Leventével már nem alkotnak egy párt. Ritkán beszél a szerelmi életéről, kislányával sem látjuk a magazinok címlapján. 

Íme pár kép a születésnapos Dobó Katáról

Dobó Kata
Megnézem
Összes kép (15)

Rendezőként is megállja a helyét

Kata az utóbbi években a kamera másik oldalán is kipróbálta magát. Milyen új tulajdonságokat fedeztél fel magadban rendezőként? – kérdezte a színésznőtől pár éve a Nők Lapja, melyre a következőt felelte:

„Akik közelebbről ismernek, tudják, hogy szorongó alkat vagyok. Hirtelen megszűntek a szorongásaim, nagyon határozott, tudatos lettem. Megtapasztaltam, hogy sokkal erősebb vagyok, mint gondoltam volna. Képes vagyok vezető pozíciót is betöltetni, nem csak színésznek lenni, aki követi a rendező instrukcióit. Az intuíciót nyilván a színészetből hozom. A szereplőválogatáson is megkaptam a színészektől, hogy egészen más velem dolgozni. Nyilván azért, mert én is sok válogatáson vettem már részt, tudom, hogy ez a legrémesebb része a szakmának. Tisztelettel fogadtam, hogy a színészek „odaadják” nekem a legérzékenyebb állapotukat. A forgatáson is meghallgattam mindenkinek a nyűgét, bánatát, örömét. Tudtam, hogy meddig lehet elmenni a poénkodásban, hogy lazák legyenek, és mi az a pont, amikor azt kell mondani, hogy haladjunk a munkával, mert meg kell csinálnunk a napi penzumot.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top