nlc.hu
Sztárok

Ma lenne 67 éves Bajor Imre, rá emlékezünk

Csóközön! Ma lenne 67 éves Bajor Imre, akit sosem feledünk

Tíz évvel ezelőtt kísérték utolsó útjára a legendás színészt, aki bárkinek képes volt mosolyt csalni az arcára. Meghatározó alakja volt a színésztársadalomnak, ezzel a cikkel rá emlékezünk.

Bajor Imre 1957-ben született Budapesten. Tagja volt többek között az Állami Déryné Színháznak és a Játékszínnek, sőt a Fővárosi Operettszínházban még a Mágnás Miska című darabban is játszott. Számtalan filmben nevetetett meg minket: ott volt a Meseautó, a Le a fejjel!, az Egy szoknya, egy nadrág vagy a Szuperbojz. Játszott a Szomszédok (1990-től kezdve három éven át egy meleg női fodrászt, Oli urat alakította – szerk.) és a Pasik című televíziós sorozatokban. Érdekesség, hogy Oli úr egyik mondása, a Csóközön, olyan legendássá vált, hogy egyik önálló estje is ezt a nevet kapta. Hámori Eszter színésznővel két gyermekük született. 2012-ben egy interjúban Bajor így emlékezett vissza pályafutásának kezdeti éveire: 

„Pista szólt Berényi Gábornak, a Játékszín igazgatójának, próbáljon ki egy kisebb szerepben. Egy gyerekdarabban mutatkoztam be, utána rendezte Pista a Hyppolit, a lakájt, ahol neves színészek között játszottam. Innentől kezdve egyenes utam volt a pályán. Sok rendezővel dolgoztam, de Pistával a legtöbbet. Ez nemcsak munkakapcsolat, de szoros, mély barátság is kettőnk között.”

Bajor Imre

Bajor Imre (Fotó: Vörös Szilárd)

A pályafutása során összesen 43 darabban tűnt fel. Bár temérdekszer állt színpadra, minden előadás előtt ugyanúgy izgult, mint az első előtt. 

„Létezik egyfajta elvárás velem szemben, amelynek meg kell felelnem. Minden este meg kell nyerni a közönség szívét, hiszen mindig mások ülnek a nézőtéren. Színre lépés előtt nap mint nap izgulok, de ez jó fajta stressz. Ha már nem lenne, akkor abba kéne hagynom a pályát” – nyilatkozta a Karinthy-gyűrűs színész, aki még a Hyppolit, a lakáj 250. előadásán is ugyanakkora lámpalázzal állt színpadra, mint az első debütálásakor.

Imádtuk a Heti Hetesben is 

Bajor egy interjúban elárulta, hogy szerinte mi miatt vált sikeressé a Heti Hetes

„Tudja, miért olyan sikeres a Heti Hetes? Mert ismert emberek beszélgetnek. Beszélgetnek. Ma olyan, hogy beszélgetnek emberek, nos ilyen nincs. Egyszerűen nem ülnek le, nem találkoznak. Ezeréves jóbarátok, akik soha nem vesznek össze. Egész egyszerűen öt percük nincs erre, mert rohannak a megélhetés után, teljesen őrült módon” – fejtette ki a színész. A műsorban egyébként gyakran élcelődtek az alkoholproblémáin is, amit Bajor sosem titkolt.

„Igen, időnként iszom. Álságos lenne azt mondani, hogy nem, pláne egy ilyen szakmában, ahol mindennap névnapot, születésnapot, meg ilyen-olyan jubileumot ünnepelünk. A régi nagy színészkollégák is állandóan ittak, csak mindig letagadták. Tulajdonképpen mindenki ivott”magyarázta akkoriban. A rádiózásban is nagyágyú volt: a Rádiókabaré című műsor – ami a Kossuth rádión fut azóta is – oszlopos tagjának számított. A munkáját mindig lelkesen és alázattal végzete, nem is tagadta, hogy szomjazik a nézők szeretetére. Bár sokan a nagy nevettető jelzőt aggatták rá, neki is volt komoly oldala. Ő magát azonban leginkább így látta: 

„Én egy gyerek vagyok, egy nagy hülye gyerek, aki mindennap mókázni akar, nevettetni akar, élni akar, jól akar élni, és ki akarja venni a napból azokat a bizonyos kicsi kis fontos dolgokat a maga számára, amik az élethez feltétlenül kellenek.”

Aktív évei alatt több díjat is bezsebelt: munkásságát Rádió-nívódíjjal, Karinthy-gyűrűvel, A Magyar Köztársaság Érdemrend kis keresztjével, Story Ötcsillag-díjjal, A Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével, Pepita-díjjal és négyszer Bon Bon-díjjal jutalmazták. 2014 augusztusában távozott az élők sorából, 57 éves korában. 

Így élnek most Bajor Imre gyerekei

Tavaly októberben a Meglepetés magazin címlapján szólaltak meg a színész utódai. Bajor Lili szerint édesapja egy nagyon spontán ember volt, aki szerette a váratlan helyzeteket. „Ha például minden előzmény nélkül ahhoz volt kedve, hogy a Balatonon vitorlázzunk, vagy éjszaka fürdőzzünk, ügyesen rávett minket arra, hogy tartsunk vele. Sosem éreztük kötelezőnek, de a kedvességével levett minket a lábunkról” – nyilatkozta.

Bajor Marcell, Bajor Lili

Bajor Marcell és Bajor Lili. (Fotó: Olajos Piroska)

Marci, aki 17 éves volt apja halálakor, azt mondta, édesapja udvarias volt, mindenkivel tisztelettel beszélt, nem számított, hogy az illető öltöztető vagy színházigazgató. „Amikor összefutok a régi kollégáival, mindig megemlítik, mennyire szerették őt. Büszkeséggel tölt el, hogy édesapám megítélése az évek során sem változott” – mesélte Marci, aki a filmiparban találta meg a helyét, és többnyire Magyarországon készülő külföldi mozifilmekben és televíziós sorozatokban rendezőasszisztens.

Íme néhány fotó a legendás színészről:

Bajor Imre
Megnézem
Összes kép (8)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top