nlc.hu
Sztárok
Eduárd kenti herceg, aki már 88 éves

Ő az a titokzatos herceg, aki már 71 éve felesküdött a koronára

Ma már 88 éves az a herceg, aki alig volt 18 esztendős, amikor letérdelt és esküt tett II. Erzsébetnek. Szinte minden ünnepségen látjuk, mégsem tudunk róla sokat.

Élt egyszer egy fiatal herceg, akit György, kenti hercegként ismert meg a világ. A férfi 1902-ben született, V. György és Mária királyné negyedik gyermekeként.  Testvérei között volt a 10 hónapig uralkodó VIII. Eduárd, és II. Erzsébet apja, VI. György is.  A kenti herceg a Királyi Légierő kapitánya volt, és egy 1942-es repülőgép szerencsétlenségben hunyt el, mindössze 39 évesen. Györgynek és a feleségének három gyermeke született, akik mind II. Erzsébet unokatestvérei. A legidősebb Eduárd kenti herceg, Alexandra hercegnő és a legfiatalabb Mihály, kenti herceg.

Marina hercegnő és három gyermeke: Eduárd, Alexandra és a kisbaba Mihály.

Marina hercegnő és három gyermeke: Eduárd, Alexandra és a kisbaba Mihály. (fotó: Getty Images)

18 évesen fogadott hűséget a koronának

És a címben szereplő titokzatos herceg nem más, mint a 88 éves Eduárd, aki apja halála után, mindössze 7 esztendősen megörökölte a kenti hercegi címet. Alig volt 18 esztendős, amikor kenti hercegként letérdelt és örök hűséget fogadott II. Erzsébetnek, és a brit koronának. Ezt az esküt pedig 1953 óta teljesíti, még most 2024-ben, 88 évesen is. Bár az Egyesült Királyság határain kívül csak kevesen ismerik, mégis ő a legidősebb dolgozó tagja a királyi családnak. Ahogy megannyi koronás, ő is a Sandhursti Királyi Katonai Akadémiára járt, 18 évesen másodhadnagyként végzett, és többször ki is tüntették.

Eduárd megannyi európai királyi családdal rokonságban áll. Köszönhető ez édesanyjának is, Marina hercegnő ugyanis, mielőtt férjhez ment, Görögország és Dánia hercegnője volt, édesanyja pedig  Elena Vladimirovna orosz nagyhercegnő volt. Eduárd akkor ismerte meg a jövendő feleségét Katharine-t, amikor a Catterick Camp nevű angol katonai bázison szolgált. 1961-ben házasodtak össze és három gyermekük született. 

Az első, aki elment Pekingbe a brit királyi családból

Nagy tisztelettel beszél a veteránokról, talán pont azért, mert ilyen fiatalon egy bevetésen veszítette el az édesapját. Egyik fő feladata annak a közösségnek az vezetése, amely eddig 23.000 emlékművet állított a két világháborúban elesett katonák emlékére.

Miután visszavonult a hadseregből, számos tengerentúli utazáson ő képviselte a koronát és a brit kormányt, hogy segítse a külkereskedelmi kapcsolatok előmozdítását. 1979-ben részt vett a pekingi brit energiakiállításon, ezzel hivatalosan is ő lett a királyi család első olyan tagja, aki látogatást tett Kínába. De a brit technológiától az ipari fejlődésének előmozdításáig számos kérdéssel foglalkozik.

Eduárd kenti herceg

Eduárd kenti herceg középen, balra pedig Vilmos herceg (fotó : Profimedia)

Még mindig aktívan dolgozik

Eduárd és Katharine hosszú évek óta a Kensington palota egyik szárnyában élnek, így mind Diana, mind pedig Margit hercegnő magánéletével tisztában voltak. Itt él egyébként Gloucester hercege és felesége, valamint Eduárd testvére, Mihály is.

A herceg lelkes teniszrajongó, sokszor láthattuk már Wimbledonban. Korábban ő adta át a győztesnek járó trófeát, ami ma már Katalin hercegné feladata.

Eduárd kenti herceg és Katalin hercegné Wimbledonban

 Eduárd kenti herceg és Katalin hercegné Wimbledonban (fotó: Profimedia)

A 88 esztendős kenti herceget sem kerülik el az egészségügyi nehézségek: 2013-ban agyvérzést kapott, 2015-ben pedig csípőműtét miatt kellett kórházba szállítani. Ennek ellenére még mindig ott van a király hivatalos születésnapján az erkélyen, ahogyan ott van a királyi családdal a karácsonyi szentmisén, és egyéb eseményeken is képviseli a koronát. 

Mit is mondhatnánk: ő tényleg egy életre felesküdött. 

III. Károly hivatalos születésnapja

III. Károly hivatalos születésnapja 2024-ben. Az erkély legszélén (jobbra) Eduárd kenti herceg. (fotó: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top