Meghalt Alain Delon

F.C. | 2024. Augusztus 18.
A francia filmsztárnak 2019-ben agyvérzése volt, azóta egyre romlott az egészségi állapota.

88 éves korában elhunyt Alain Delon a Párizshoz közeli douchyi birtokán, augusztus 18-án reggel. A halálhírt a francia filmsztár három gyermeke (Alain Fabien, Anouchka és Anthony) tudatta.

Alain Fabien, Anouchka és Anthony, valamint (kutyája) Loubo nagy fájdalommal tudatják apjuk eltávozását. Békésen hunyt el Douchyban található otthonában három gyermeke és családja körében” – olvasható a család által közzétett nyilatkozatban, melyet az AFP francia hírügynökségnek küldtek.

Alain Delon a Cannes-i Filmfesztiválon 2019-ben – Fotó: Laurent KOFFEL/Gamma-Rapho via Getty Images

Színész, rendező, producer, botrányhős és az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb férfi szexszimbóluma volt Alain Delon. Több mint 50 éven éven át volt a pályán (bár a 2008-as Asterix az olimpián óta nem csinált mozifilmet), és noha 20. századi francia mozi legemblematikusabb és legvonzóbb arcának számít, soha nem volt egyszerű eset. Az iskolát már 14 évesen otthagyta, a francia haditengerészettől fegyelmezetlensége és balhéi miatt idő előtt leszerelték, és befutott filmsztárként is megmaradt nehezen kezelhető, öntörvényű figurának, aki hol polgárpukkasztó, hol botrányos nyilatkozataival hívta fel magára a figyelmet. A színész a nőügyeivel is állandó témát szolgáltatott a bulvársajtónak: kiváltképp a Romy Schneiderrel folytatott viharos kapcsolata foglalkoztatta a közvéleményt.

Alain Delon Romy Schneiderrel – Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

Pályafutása fél évszázada alatt gyakorlatilag minden műfajban kipróbálta magát, a kosztümös kalandtól a kemény bűnügyi filmeken át az erotikus thrillerig, arisztokratikus megjelenésével, romlott angyalarcával, átható, megfejthetetlen baziliszkusztekintetével és fajsúlyos színészi jelenlétével pedig még a gyengébben sikerült filmjeiben is emlékezetes produkciót nyújtott. 

2019 tavaszán a tiltakozás ellenére (egy feminista szervezet petícióban tiltakozott a  filmszínész elismerése ellen) Arany Pálma életműdíjat kapott Cannes-ban, a lányától vehette át a filmfesztiválon.  Hét olyan film szerepelt az 1960-as évektől a világ egyik legrangosabb fesztiváljának hivatalos versenyprogramjában, amelyben Alain Delon főszerepet játszott, de egyikért sem kapta meg a legjobb alakítás díját a zsűritől. A fesztivál vezetősége ezért Jean-Paul Belmondo és Catherine Deneuve után a 83 éves sztárnak is odaítélte akkor az életműért járó különdíjat. Delon azonban nem örülhetett felhőtlenül az elismerésnek, ugyanis rasszista, homofób és nőgyűlölő megnyilatkozásai miatt nagy botrány övezte a döntést.

Alain Delon az Arany Pálma életműdíjjal, amit a lányától (balra) vehetett át – Fotó: Eamonn M. McCormack/Getty Images

2019 nyarán agyvérzést kapott. Először Párizsban ápolták, majd Svájcban. “Apánk jobban van, sőt sokkal jobban. Ne tévesszenek meg a sajtó által közvetített rossz hírek. Napjai pozitívak és nyugodtak. Mint kiderült, teljesen felépül, és nincs következménye az agyvérzésnek” – igyekezett akkor eloszlatni a pletykákat a lánya Delon kritikus állapotáról. Jean-Paul Belmondo 2021-es halálán nagyon összetört, akkor azt nyilatkozta, hogy “az lett volna a jó, ha együtt távoznak, hiszen az életük összeforrt, amióta együtt elindult a karrierjük.”

Alain Delon és Jean-Paul Belmondo a Légy szép és tartsd a szád! forgatásán – Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

2020-ban már arról lehetett hallani, hogy eutanáziára készül a francia színész; azt kérte a fiától, hogy intézze el számára a kegyes halált. Delon akkor Svájcban él, ahol legális az eutanázia, a színész – akit a súlyos agyvérzése óta foglalkoztatott az eutanázia gondolata – szerint pedig ez leglogikusabb és legtermészetesebb dolog. „Jó dolognak tartom, hogy az ember a saját szobájában halhat meg, azok között, akiket szeret. Az ember utolsó pillanataiba senkinek nincs beleszólása. Lehet, hogy sokaknak nem tetszik, én viszont jó dolognak tartom, hogy itt van rá lehetőség” – fogalmazott korábban.

Alain Delon 2021-ben a legidősebb fiával, Anthonyval – Fotó: Laurent Viteur/Getty Images

Idén januárban gyámság alá helyezte a bíróság az egyre romló egészségi állapotban lévő, 88 éves filmsztárt, aki miatt testvérháborút vívott egymással a három gyermeke. Delont „bírói védelem alá helyezte” egy Párizstól délre fekvő bíróság gyámügyi bírája a színészlegenda megfelelő orvosi ellátása érdekében, ami a legfőbb vitás pont a gyermekei között. A bíróság akkor úgy döntött, hogy Delont akkortól kezdve a bíróság által kijelölt képviselőnek kell segítenie „orvosi ellátásában” és gondozóinak kiválasztásában. A végzést a hónap elején elvégzett orvosi vizsgálat alapján adta ki a bíróság, amely megállapította, hogy “Delon három gyermeke között nézeteltérés van, különösen orvosi ellátását és az annak ellenőrzésével megbízott orvosokat illetően”. A komoly nézeteltérés amúgy a színészlegendát sújtó limfóma kezelésének folytatása körül koncentrálódott a gyermekei között. A lánya, Anouchka azt állította akkor, hogy a testvérei veszélyeztetik az apjuk életét, aki nem kap kezelést, amióta 2023 nyarán visszaköltözött Svájcból a Párizshoz közeli douchyi birtokára. A színész idősebb fia viszont azzal vádolja a húgát, hogy azért akarja visszavinni az apjukat Svájcba –, amelynek Alain Delon az állampolgára –, hogy ne kelljen túl sok örökösödési adót fizetnie az apjuk halála után.

Exit mobile version