Sztárok

21 régi és új kép: Belmondo és Delon ellenségek vagy barátok?

Jó nézni, ahogyan Jean-Paul Belmondo és Alain Delon az egyik legismertebb francia hetilap fotózásán együtt bohóckodott. Pedig anno egy petákot sem tettek volna arra, hogy ők jóban lesznek valaha.

Jean-Paul Belmondo április elején ünnepelte a 86. születésnapját, Alain Delon pedig idén novemberben lesz 84, vagyis egy generációhoz tartoznak. Most bejárta a világot a közös fotózásukon készült képsorozat és a videó, amelyet a Paris Match francia hetilap osztott meg az olvasóival. De azért azt ne feledjük, hogy ez az évtizedek óta tartó, ma már legendásnak jellemzett barátság egyáltalán nem indult zökkenőmentesen. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Quand Le Magnifique Belmondo rencontre Le Samouraï Delon, ça nous donne 80 couvertures de Paris Match rien qu’à ces deux derniers géants qui règnent seuls depuis soixante ans déjà sur le cinéma Français grâce à leurs premiers grands films cultes à succès qui sont sortis à la même année : 1960 dont « À bout de souffle » pour Bébel & « Plein Soleil » pour Le Guépard... Rien qu’à voir cette belle photo très sublime et même très touchante de la part de ces deux monstres sacrés où Delon est derrière Belmondo avec beaucoup d’amitié, de complicité, de nostalgie, d’émotions, d’affection, de moment de tendresse & de larmes qui montent entre eux pour les 70 ans d’aventures et d’émotions de Paris Match... Ces deux magnifiques félins malgré l’âge, le temps, les cheveux blancs, les rides & les accidents de la vie, ils sont plus beaux que jamais comme dans leur film célèbre : « Borsalino » en 1970, il y a tout juste 49 ans, presque d’un demi-siècle 🙂 ... Belmondo c’est Delon et Delon c’est Belmondo 😉 ... Rodolphe, fan de Belmondo-Delon. #LeMagnifique #JeanPaulBelmondo #Bébel #ÀBoutDeSouffle #LeSamouraï #AlainDelon #LeGuépard #PleinSoleil #Borsalino #BelmondoDelon #DelonBelmondo #Acteurs #Année1960 #DerniersGéants #MonstresSacrés #CinémaFrancais #FilmsFrançais #Nostalgie #ParisMatch #ParisMatch70Ans #CouverturesParisMatch #RodolpheBoucherComédienActeurProfessionnel #Fan

Rodolphe Sylvia Boucher Tasic (@rodolphe70acteur) által megosztott bejegyzés,

1958-at írtunk, amikor először hozta össze a sors Jean-Paul Belmondót és Alain Delont egy közös filmben. A Légy szép, és tartsd a szád – bár csupán mellékszereplők voltak – róluk szólt. Ezzel vette kezdetét az évtizedeken át tartó történetük: rengeteget foglalkoztak velük az újságírók, a rajongók egymással vitáztak, melyik színész a jobb, és ha ők ketten ma lennének fiatalok, biztosan elárasztották volna a Instagramot a TeamBelmondo és a TeamDelon hashtagek. A rivalizálásuk sok témát adott, de hogy valóban ellenségek lettek volna? Hát, azért ez valószínűleg barokkos túlzás. Mivel egy generációhoz tartoztak, és mindketten egyformán tehetségesek voltak, sőt sok közös filmjük is volt, inkább csak amolyan kakaskodásnak lehetne mondani a vitáikat. Ők ezt úgy mondták:

Színésznek, akárcsak hercegnőnek, születni kell, nem lehet legyártani.

Mégis volt egy komolyabb balhéjuk, 1970-ben, amikor a Borsalino című gengszterfilmet forgatták. 

Megnézem
Összes kép (3)

A történet szerint a film plakátján volt egy elírás, amit Belmondo sérelmezett, olyannyira, hogy egyenesen árulónak tartotta Delont, akivel akkor már barátok voltak. Később kiderült erről is, hogy minden megjelent írás tartalmazott valóságmorzsát, de semmi többet. 

„Boldogan mondhatom, hogy mi mindig is barátok voltunk, és nagyon jó volt együtt forgatni a Borsalinót” – mesélte később Belmondo, aki szerint akkoriban már rendszeresen összejártak Delonnal a szabadidejükben is.

„Ő és én olyanok vagyunk, mint az éjszaka meg a nappal. A kezdetektől párhuzamosan haladt a karrierünk. Mindketten forgattunk már 1960-ban, dolgoztunk ugyanazokkal a rendezőkkel. Munka közben ő mindig összpontosított, én mindig laza voltam. Híresek voltunk, és megengedhettük magunknak, hogy megválogassuk a szerepeinket. Ugyanabban a filmben is volt helye kettőnknek. Gyakran ugyanolyan szerepeket kaptunk, gengsztereket és magányos harcosokat. Érdekes módon, még ha ugyanabban a filmben is szerepeltünk, sokszor nem is volt közös jelenetünk.” 

Az összhang a forgatásokon ugyanúgy megvolt, mint a magánéletükben, és a mai napig úgy szórakoztatják egymást, mint hatvan évvel ezelőtt. 

Belmondo és Delon közös videója erre jó bizonyíték: 

Belmondo úgy fogalmazott, hogy Delonnal játszani mindig megtiszteltetés volt, olyan, mint egy Ferrarival versenyezni. Azt mondták, hogy összefonódott az életük, ezért ami az egyiküknek jó, az a másiknak is, ami az egyiküknek fáj, az a másiknak is.

Az évek során ezeket a képeket használták azokhoz a cikkekhez is, ahol a rivalizálásukról, gyűlölködésükről írtak. Ma már tudjuk, hogy mindez inkább csak egy félreértés volt. 

Na, így is ellenségeskedést látsz ezeken a közös Alain Delon–Jean-Paul Belmondo-képeken? 

Megnézem
Összes kép (14)

Sokan gondolták, hogy a Delon és Belmondo gyerekek majd tovább tudják vinni a színészdinasztiákat, és legalább olyan legendásak lesznek, mint a felmenőik. Hát, ez egyelőre nem sikerült, de ki tudja? Bármi lehet még.

Anthony Delon et Paul Belmondo assistent au vernissage de la collection de Nicolas Laugerol Lasserre a la Galerie Caplain-Matignon a Paris, FRANCE -21/10/2010.
/NIVIERE_001.NIV/1010220016/Credit:NIVIERE/SIPA/1010220017, Image: 230622412, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top