Szűrd ki cikkek

„Szerencsére már nem csak a nők ügyének tartják a gyerekvállalást” – megszólal a férfigyógyász

Dr. Szécsi Attila az elsők között lett andrológus Magyarországon. Férfimeddőségről, férfi fogamzásgátlásról és a férfiak szexuális zavarairól kérdeztük.

Tényleg drasztikusan csökken a hímivarsejtek száma? Ha igen, meddig tarthat ez a folyamat, és egyáltalán, mi az oka? Még mindig csak a nőknek készítenek fogamzásgátló tablettát? Hogyan viselkednek a férfiak a meddőségi konzultáción? És miért jó, ha a párjuk is ott van? Dr. Szécsi Attila urológus-andrológust kérdeztük.

Sok minden tartozik az andrológia tárgykörébe, ha jól tudom, a legfontosabbak a férfimeddőség, a férfi fogamzásgátlás, a férfiak szexuális zavarai és az úgynevezett Aging Male. Van kedvenc területe?

Mindegyiket nagyon érdekesnek és fontosnak tartom, és mindegyikkel foglalkozom is nap mint nap. Mégis, ami a szívemhez legközelebb áll, és ami talán a legjobban átérezhető probléma, az a férfimeddőség.

Ezzel a problémával is keresik meg a legtöbben?

Igen. Ezt követik a szexuális zavarok, ezen belül is elsősorban a merevedési zavar. Az idősödő férfiak hormonális zavarai – ezt a témakört nevezik Aging Male-nek is – még nincsenek annyira benne a köztudatban, ehhez képest gyakran találkozom velük, főleg a szexuális zavarok kivizsgálása során. Fogamzásgátlási kérdésekkel kevesen keresnek.

Az andrológia vagy férfigyógyászat az egyik legfiatalabb szakvizsga az orvostudományon belül, Magyarországon 2004 óta létezik önállóan. Dr. Szécsi Attila, aki 1997-ben végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, majd dolgozott Miskolcon és Nürnbergben is, jelenleg pedig a Nyíregyházi Jósa András Kórház főorvosa, az elsők között tette le a vizsgát. 

Mit takar ma pontosan a férfiak fogamzásgátlása?

Elsősorban a sterilizációs műtétet értjük alatta, a vazektómiát. Én itthon évente mindössze két-három ilyen műtétet végzek el, országosan sincs több, mint száz ilyen beavatkozás. Németországban sokkal népszerűbb a fogamzásgátlásnak ez a módja.

Szécsi Attila, Urológus, Nyíregyháza 2018.08.28

Mi a véleménye erről? Én ismerek olyan negyvenhez közeli férfit, akinek már van egy gyereke, a feleségével nem terveznek többet, ezért komolyan fontolgatja, hogy aláveti magát a beavatkozásnak.

Nagyon meggondolandó, mert mindenkinek változhat az élethelyzete. Ugyan létezik „visszafordító műtét”, de semmi garancia nincs a beavatkozás előtti nemzőképesség visszanyerésére. A törvényi szabályozás sokat változott az elmúlt évtizedekben, a teljes liberalizmustól a szigorú megszorításig. Magyarországon ma negyvenéves kor fölött vagy három vér szerinti gyermek születése után kérheti valaki a beavatkozást, ezenkívül be kell tartani kétszer fél év várakozási időt is.

Nőknél is van ilyen műtét. Ők is elköttethetik a petevezetéküket.

Igen, és ha úgy teszi fel a kérdést, hogy kiknek javaslom, inkább a férfinek vagy a nőnek, akkor azt mondom, inkább a férfi kérje a beavatkozást, ugyanis ez nála jóval kevesebb kockázattal jár. Helyi érzéstelenítésben, járóbetegként végezhető egyszerű eljárást jelent, rövid megfigyelés után már mehet is haza az illető. Ehhez képest a nőket például elaltatják, és hosszabb a kórházi kezelés is.

A férfisterilizáció az egyetlen módja a férfi fogamzásgátlásnak? Leszámítva az óvszert persze.

Gyakorlatilag igen. Megbízható férfi fogamzásgátló tabletta nincs a piacon, és belátható időn belül nem is lesz. Ennek egyszerű biológiai oka van. Míg petesejtből egy, legfeljebb kettő érik meg havonta, hímivarsejtből naponta több millió. Ezt leállítani úgy, hogy bármikor visszafordítható legyen, nagyon nehéz. Az ondóvezeték átmeneti elzárását szolgáló eszközök nem eléggé megbízhatóak, többek között ezért sincsenek Magyarországon forgalomban.

Tehát a nőkre marad a kérdés.

A fogamzásgátló tabletták esetében nagyon fontos ismerni és megfontolni a mellékhatásokat, többek között a trombózis veszélyét. Minderről persze a nőgyógyász tud pontosabb felvilágosítást adni.

Ami a meddőséget illeti, sokszor lehet hallani, hogy a férfiak nemzőképessége folyamatosan csökken. 

Ez így van. A hatvanas években még milliliterenként 60-80 millió volt a normális spermaszám alsó határa (ezt az egy éven belül gyermeket nemzett férfiak paraméterei alapján húzzák meg), mára ez körülbelül az ötödére csökkent. Tény, hogy ebben az is közrejátszott, hogy kiderült, rosszabb spermaképpel is lehet gyereket nemzeni.

Ha ez a szám folyamatosan csökken, elképzelhető, hogy újabb ötven év múlva az emberiség gyakorlatilag elveszti a nemzőképességét? 

A folyamat kétségtelenül aggasztó, a romlás üteme azonban lassulni látszik. Elsősorban a fejlett országokra jellemző a nemzőképesség csökkenése és a népesség fogyása. A fejlődő világban ezzel szemben a túlnépesedéssel küzdenek.

Tudjuk, hogy meddő pároknál körülbelül 40 százalékban a férfinél, 40 százalékban a nőnél áll fenn valamiféle fogantatást akadályozó tényező, 20 százalékban pedig mindkettőjüknél. Ugyanakkor számos olyan esetről hallani, ahol egyáltalán nem tudnak kimutatni okot, mégsem jött össze a baba.

Természetesen ez is előfordul, de egyre ritkábban. Az andrológiai diagnosztika jelentős fejlődésen esett át az elmúlt évtizedben. Míg korábban az esetek több mint felében ismeretlen maradt az ok, ma már az esetek kétharmadában eredményes a kivizsgálás.

Szécsi Attila, Urológus, Nyíregyháza 2018.08.28

El tudja azért képzelni, hogy két embernek lelki okok miatt nem jön össze a baba? 

Nagyon is! Nem ritka, hogy a görcsös akarás elmúltával következik be a várva várt terhesség. Sőt sokszor a stressz, a pszichés tényezők a spermaképben is kimutatható elváltozásokat okoznak. A meddőség leggyakoribb oka egyébként a nők életkorában keresendő. A női termékenység ugyanis drámaian csökken az életkorral. Vegyük a 25 éves kort a termékenység csúcsának, azaz száz százaléknak. Ehhez képest 35 éves korra a termékenység a felére csökken, 38 éves korra már csak 25 százalék, 40 éves kor fölött pedig a termékenység valószínűsége a 25 éves korhoz képest mindössze egy-két százalék. Ilyenkor gyakori probléma, hogy van ugyan érett petesejt, de az nem megtermékenyíthető. A petesejtek ugyanis már a születéskor léteznek, ezután új petesejt már nem képződik. A serdülőkor körül átesnek egy érési lépcsőn, attól kezdve pedig fokozatosan öregszenek. Ez azt is jelenti, hogy hibák halmozódnak fel bennük.

Úgy tudom, hogy azok a negyven körüli nők, akik már szültek, sokkal könnyebben esnek teherbe, mint a gyermektelenek.

Valóban, ennek pedig az az oka, hogy a terhesség és a szülés hatalmas lökést ad a hormonrendszernek. Ők tehát a nemzőképesség szempontjából tovább maradnak fiatalok, mint azok, akik még nem szültek.

A férfiak miért maradnak lényegesen tovább nemzőképesek?

Mert náluk nap mint nap képződnek hímivarsejtek egy három hónapos érési folyamat során. Vagyis amíg egy negyvenéves nő sejtjei negyven év káros hatásait hordozzák, egy negyvenéves férfi sejtjei három hónap károsító hatásait gyűjtik be. Részben ezért is mondják azt az orvosok, hogy jó, ha az első szülés korábban történik, mint a mai átlag. Nagyon jó hatással van a hormonrendszerre és az érrendszerre, és könnyebb lesz később is a gyerekvállalás.

A családalapítás ennél picivel összetettebb kérdés…

Természetesen. Ezt mindannyian tudjuk, ugyanakkor a biológiai törvényszerűségeket hiba lenne figyelmen kívül hagyni.

A férfiak nemzőképessége sosem csökken?

De igen. A régi mondás szerint ugyan „a férfiak magukkal viszik a sírba a nemzőképességüket”, de az valójában 30 és 50 éves kor között körülbelül húsz százalékkal csökken.

Nap mint nap találkozik a meddőség gyanújával. Hogyan néz ki önnél az első konzultáció?

Én azt szeretem, ha a férfi páciensem együtt érkezik a párjával. Két szék is van velem szemben. Ötből háromszor-négyszer szerencsére mindketten eljönnek. A férfiak legtöbbször a nők unszolására kérnek időpontot, ettől függetlenül sokkal nyitottabbak, mint tizenöt éve. Szerencsére már nem csak a nők ügyének tekintik a gyerekvállalást, illetve az ezzel kapcsolatos problémákat.

Hogyan viselkednek a férfiak, illetve a nők?  

Általában a nők tájékozottabbak, jobb kérdéseket tesznek fel, ezért is szeretem, ha ott vannak ők is. Kivéve persze, ha a férfit zavarja valamiért a partnere jelenléte. Ha egy férfi egyedül jön, sokszor csak szótlanul tudomásul veszi a vizsgálat eredményét. Ilyenkor legközelebb biztosan ketten jönnek, sok-sok kérdéssel. (Nevet.)

Szécsi Attila, Urológus, Nyíregyháza 2018.08.28

Nincsenek zavarban előtted a férfiak?

Általában nem érzem úgy, hogy zavarban lennének. Próbálok olyan helyzetet is teremteni, hogy ne legyenek. Én már eleve úgy beszélgetek mindenkivel, hogy a kezemben van a spermalelet. Ha valaki kér egy időpontot, először behívjuk egy vizsgálatra. Még aznap lebonyolítható a konzultáció is, aminek során egy sor kérdést átbeszélünk. Ezt követi a vizsgálat, melynek során könnyen felderíthető a például a herevisszerek tágulata, amely műtétesen jól kezelhető.

Amennyiben a férfiaknál találsz eltérést, milyen rendellenességek állnak általában a háttérben?

Például nem megfelelő a hímivarsejtek mozgékonysága, vagy alaki megjelenése. A fejlett társadalmakban egyre gyakoribb a heredaganat is, illetve a le nem szállt here, valamint a húgycső fejlődési rendellenessége.

Milyen okok állhatnak a háttérben?

A terhesség első harmadában a szervek kialakulnak. Az anyát ért károsító hatások szöveti károsodást okoznak a magzati herében. Ennek az lesz az eredménye, hogy kevésbé érvényesül a férfi hormonhatás, mert – kis túlzással – női hormonhatásban fürdik az egész magzat.

Ez hogyan lehetséges?

Rengeteg szernek van ilyen hatása. Egyes gyógyszereknek, illetve rovarirtó szereknek, bizonyos gombáknak, amik az élelmiszerek tárolásakor keletkeznek. Hangsúlyozom, ezek nem női hormonok, hanem női hormonhatást kifejtő anyagok. A víz körforgása során fogamzásgátló tablettát szedő nők csatornába jutó vizeletéből női hormonok jutnak vissza az ivóvízbe. 

Képes megfelelően fellépni a szakma, hogy bizonyos szereket be lehessen tiltani? 

Hogyne. Kutatások folynak a szerek mellékhatásainak azonosítására, listázzák a veszélyes hormonhatású vegyi anyagokat. Az egészségügyi szervezetekben külön bizottságok is alakultak már erre. Egyébként a vadvilágot sem hagyja érintetlenül az emberi beavatkozás. Hadd meséljek el egy nagyon érdekes példát. Korábban az egész világon használtak egy rovarirtó szert. Ez hosszú távon hatással volt az egész élővilágra. Egyes madárfajok tojásainak a héja például puha lett, így értelemszerűen nem voltak képesek megfelelően szaporodni. Miután kivonták ezt a szert, megmenekültek az érintett fajok.

Mit tehetünk, hogy kivédjük ezeket a káros vegyi hatásokat?

Oda kell figyelni arra is, hogyan táplálkozzunk. A legfontosabb talán az, hogy vegyszerektől mentes, biztos forrásból származó, jól megmosott, meghámozott gyümölcsöket, zöldségeket fogyasszunk.

Így is vizsgálható, miért nem jön a baba

A nemzőképtelen férfiak jelentős részénél az ok ismeretlen – a jelenség neve: idiopathiás oligozoo-azoospermia. Az idiopathiás esetek hátterében gyakran genetikai eltérés áll, az egyik leggyakoribb ok az Y-kromoszóma azoospermiafaktor-régióját érintő károsodás. Ezek az úgynevezett mikrodeléciók az ilyen esetek 8-21 százalékáért felelősek, átlagosan minden tizedik oligo-azoospermiás férfinál kimutathatók. A jó hír az, hogy ez a fajta elváltozás ma már pontosan szűrhető (és javasolt is például olyanoknál, akik lombikvizsgálatban vesznek részt). Mintaként egy cső vér és szájnyálkahártya-kaparék szükséges – valamint a teszt elvégzése. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top