Szűrd ki cikkek

Innen tudhatod, hogy atkák költöztek a hajadba

Egyre több marad a fésűben a frizurából? Elszaporodtak a padlón, párnán, lefolyóban hagyott hajszálak vagy a ruhánkon integetnek kínosan? A hajhullás bizonyos szintig természetes dolog, de egy ponton túl érdemes orvoshoz fordulni vele.

A hajhullást hajlamosak vagyunk az évszakváltásra, a samponra vagy vitaminhiányra fogni. De előfordulhat, hogy telnek a hetek, és hiába szedjük a pluszvitamint, a hajkoronánk egyre gyérebb. Ez pedig nemcsak esztétikai kérdés, de figyelmeztető jel is lehet. Mi minden állhat a háttérben?

Hajhullás-kisokos

Akár napi száz hajszál elvesztése is normálisnak számít. De miért is hullik a haj? Azért, mert megvannak a maga életciklusai: évekig növekszik, majd nyugalmi szakaszba kerül, és végül kihullik. Ugyanakkor hajhullás és hajhullás között is van különbség: a feminin típus esetében például egyenletes a hajveszteség, nem alakulnak ki ritka vagy kopasz foltok – utóbbiak inkább a férfiaknál jelentkeznek.

Hiányzó vagy túltengő hormonok

Miért inkább a férfiakra jellemző a kopaszodás? A válasz  a hormonális különbségekben keresendő. „A női hormonok (az ösztrogének) meghosszabbítják, a férfihormonok (androgének) pedig lerövidítik a haj növekedési szakaszát. A nőkben mindkét típusú hormon megtalálható, és normál esetben a női hormonok jelentős túlsúlyban vannak. Amennyiben a hormonháztartás felborulásával több androgén hormon kezd el termelődni egy olyan nő szervezetében, akinek a hajgyökerei fokozottan érzékenyek a dihydro-tesztoszteron hormonra, férfias típusú hajhullás kezdődik” – magyarázzák a Nice Hajgyógyászat szakértői.

Van még ott, ahonnan ez jött! (Profimedia)

Öröklött veszteség

Sajnos azoknál a férfiaknál, akiknek a családjában előfordul a kopaszodás, nagyobb az esély a fejbőrkészlet kimerülésére, vagyis arra, hogy a hajhagymákban megfogyatkoznak a tüszők. A folyamatot megállítani nem lehet, csak lassítani.

A változó kor a frizurát is átrendezi

A menopauza átalakítja a szervezet hormonháztartását – így az előbb említett, hajnövekedést segítő hormonok szintje is leeshet. Vékonyodhatnak, ezzel együtt gyengülhetnek is a hajszálak.

Baba jött, haj ment

Szülés után 2-6 hónappal nem is egy ok  vezethet hajhulláshoz:

●       a terhesség alatt megerősödhetnek a hajszálak, gyakran gyorsabban is nőnek – ez a folyamat látványosan leállhat a szülés után, sőt, a hajszálak rosszabb állapotba kerülhetnek, mint amilyenben a terhesség előtt voltak

●       az anyatej-kiválasztás leterheli a szervezetet, vashiány alakulhat ki

●       csökkenhet a progeszteron és az ösztrogén hormon szintje.

Fogas kérdések

Nem kell, hogy fájjon, ártani akkor is tud: ilyen a fogak és az íny gyulladása, ami akár jó ideig fel sem tűnik. Hiába nem szenvedünk (még), a hajunk odalehet.  

„Ami elromolhat, az…”

A szervezetünk számos területen produkálhat hajhullással járó rendellenességet. Éppen ezért nem árt laborvizsgálattal ellenőrizni a máj- és vesefunkciót, a pajzsmirigy működését, a vércukorszintet és a zsíranyagcsere működését.

Rossz a táptalaj

Az egészséges haj alapja a fejbőr – világít rá a Házipatika cikke. Ha az megbetegszik, nehezebben nő, és hullik a haj. „Ezek közé a betegségek közé tartozik a korpásodás (szeborrheás dermatitisz), a pszoriázis és a gombás fertőzések. A fejbőr betegségeinek jellegzetes tünetei vannak: fehér vagy sárgás lehulló bőrdarabkák, zsíros vagy éppen nagyon száraz bőr, viszketés, vörös vagy fehér foltok.”

Atkafészket viselünk

Ezek a nemkívánatos élősködők többféleképpen is megkeseríthetik az életünket. „Ha a hajhulláson túl a korábban egészséges haj elveszti a fényét, töredezetté válik, viszketni kezd, korpás vagy érzékeny lesz, esetleg gyulladásos foltokat is felfedezünk, rendszerint kiderül, hogy mindez az atkáknak köszönhető” – mondta el Peterman Krisztina kozmetikus mester, gyógykozmetikus, trichológus a HáziPatikának.

„A kockázatokról és mellékhatásokról…”

Vannak gyógyszerek, melyek nem kívánt hatásai között a hajhullás is feltűnik: figyeljünk oda, hogyan reagálunk egyes fájdalomcsillapítókra, gyulladásgátlókra, vérnyomáscsökkentő készítményre vagy antidepresszánsra!

Tavaszi fogyókúra? Csak óvatosan!

Van, amikor tényleg a tápanyaghiány a baj. A tavasz ebből a szempontból különösen veszélyes időszak: az első igazi verőfényes napokon délibábként dereng fel a bikiniszezon kezdete, ráadásul ömlenek ránk a diétás és méregtelenítési tanácsok. Ha bele is vágunk egy ilyen időszakba, ne feledkezzünk meg hajunk belső ápolásáról: vigyük be a szükséges vitaminokat (A, B, C, E, H) és ásványi anyagokat (vas, cink, kalcium)!

Hajszálgyilkos stressz

A lelki betegségekről – köztük a tartós feszültségről és szorongásról is – régóta tudjuk, hogy a testen is nyomot hagynak. Van, hogy szabad szemmel láthatóakat: ilyen a hajhullás is. Sajnos van  úgy, hogy a szervezetben még komolyabb változás indul el: „a stresszhormonok hatására olyan autoimmun jellegű betegség is kialakulhat, amelyben gyengülnek a hajtüszők, ezáltal pedig elkerülhetetlen a hajritkulás vagy a hajhullás” – írtuk a stressz fizikai hatásairól szóló cikkünkben.

A telogén effluvium nevű rendellenesség esetén a haj idő előtt jut el a kihullás szakaszába – a láz, gyulladással járó betegségek, műtétek mellett a stressz és a lelki traumák is előidézhetik.

Otthoni hajszobrászkodás

Hányféle flakon és tégely sorakozik a fürdőszobapolcon? A haj külső ápolásának nem biztos, hogy az tesz jót, ha sokféle készítményt használunk. Nézzük át, mi az, amire tényleg szükségünk van a hajunk tisztításához, formázásához: ezek biztosan megfelelnek a hajtípusunknak? Ha nem, az száradást, töredezést, ezáltal hajveszteséget okozhat.

Az sem tesz jót, ha túl gyakran és túl szorosan fogjuk össze a hajat, ha pedig vasaljuk a tincseinket, akkor tanuljuk meg a helyes technikát – de azt se vigyük túlzásba! Figyeljünk a festésre is: ha egy színre, márkára rosszul reagál a hajunk, váltani kell.

A hajhullásnak egyetlen pozitív oldala van: ha tünetként kezeljük, és szakértői segítségével utánajárunk az okoknak, akkor lehet, hogy olyan problémát fedezünk fel, ami messze túlmutat az esztétikai kérdéseken, és hosszútávon hat az egészségünkre.

Kit tud segíteni?

A hajhullás hétköznapinak problémának tűnik, de ne bagatellizáljuk el: forduljunk vele haj- vagy bőrgyógyász specialistához. Ő a beszélgetés alapján már elkezdi feltérképezni a lehetséges okokat, megnézheti, hogy van-e külső jele valamilyen gyulladásnak vagy fertőzésnek, elvégezheti a fejbőr és a hajszálak vizsgálatát – az utóbbira van egy speciális, mikroszkópos módszert, amit trichogrammnak hívnak. Ha nincs meg a magyarázat, akkor jöhet a góckutatás (fogászati, szájsebészeti, fül-orr gégészeti) és a laborvizsgálat. Az eredmények alapján lehet, hogy endokrinológus, vagy nőgyógyász szakorvos segítségét kell kérnünk. Előfordulhat, hogy minden fizikai okot ki lehet zárni: ilyenkor érdemes átgondolni azt, hogy milyen pszichológiai, életmódbeli jelenségek állhatnak a hajhullás hátterében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top