Szűrd ki cikkek

Fogyókúra gyerekkorban? Felejtse el mindenki

Ami a felnőtteknél beválik, egyáltalán nem biztos, hogy a gyerekeknél is működik. A diéta pont ilyen. Sokkal több értelme van jó példát mutatni a gyereknek táplálkozás terén is.

„A gyermekkori elhízás komoly probléma, a 6 és 11 év közötti gyerekek száma az elmúlt 25 évben megduplázódott – a helyzet pedig egyre aggasztóbb, a túlsúlyos gyerekek ugyanis nagy eséllyel szereznek 2-es típusú cukorbetegséget vagy épp vesebetegséget” – mondja Dr. David Ludwig endokrinológus, az Ending the Food Fight című sikerkönyv szerzője, aki a bostoni gyerekkórházban egy évtizeddel ezelőtt létrehozott egy kilenc héten át tartó, alacsony glikémiás indexű életmódprogramot, (Optimal Weight for Life Program), amiből nemcsak az érintett gyermek, de az egész család profitál. A szakember figyelmeztet, a testsúlyt három körülmény – a biológia, a viselkedés és a környezet – befolyásolja, a testsúlygyarapodás elleni harchoz szükséges eszköz pedig a szülők kezében van.

gyerekek fogyókúra

Fotó: Profimedia

A szakember szerint a glikémiás index kulcsfontosságú, ez mutatja meg, hogy az adott élelmiszer szénhidrátösszetevője milyen gyorsan szívódik fel. Ha egy gyermek magas glikémiás indexű ételt fogyaszt, a vércukorszintje előbb megugrik, majd újra lezuhan – és megint éhes lesz. Az alacsony glikémiás indexű ételeket tovább emészti a szervezet, így a gyermek vércukorszintje állandó marad. (A kukorica és a burgonya magas glikémiás mutatóval rendelkezik, és egyes gyümölcsök, például a banán és az ananász nagyobb valószínűséggel járulnak hozzá a súlygyarapodáshoz, mint az alma, a szőlő, a narancs, a sárgadinnye, a kivi vagy a bogyós gyümölcsök). Ügyeljünk a rendszeres fehérjebevitelre, és fogyasszunk olyan ételeket, amelyek egészséges zsírokban gazdagok. Bár a zsírra gyakran ellenségként gondolunk, az létfontosságú, a gyermekek által fogyasztott zsírfajták hatással vannak az immunrendszerre, az idegrendszerre – vagyis az általános egészségre.

  • Alacsony glikémiás indexű ételek: brokkoli, sárgarépa, avokádó, alma, bogyós gyümölcsök, bab, zabliszt, hummusz, dió, natúr joghurt, tej, sajt
  • Közepes glikémiás indexű ételek: ananász, édesburgonya, banán, szárított gyümölcs, magas rosttartalmú gabonafélék, barna rizs, fagylalt
  • Magas glikémiás indexű ételek: kukorica, burgonya, fehér rizs, sült krumpli, chips, lekvár, édesített joghurt, legtöbb kenyérféle, palacsinta, gofri, pizza, pattogatott kukorica

Hogyan segíthetjük gyermekünket az ideális testsúly elérésében? Azon túl, hogy a gyermekorvos és dietetikus segítségét kérjük, néhány szokást nem árt beépíteni a mindennapokba.

  • Határozzuk meg az ideális testsúlyt! – Mivel a gyerekek folyamatos fejlődésben vannak, valójában nem is kellene súlyt mérni, ugyanakkor túlsúly esetén fontos tudni, hogy mi lenne az ideális. Ebben a gyermekorvos és a dietetikus tud iránymutatást adni.
  • Mondjunk nemet a fogyókúrára! – Túlsúly esetén a legtöbben egyből a fogyókúrát tartják a legjobb megoldásnak, de a gyerekek esetében megfelelő étrend kialakítására van szükség, hiszen könnyen megeshet, hogy egy fogyókúrával azoktól az értékes tápanyagoktól fosztjuk meg, amelyek a fejlődéséhez szükségesek – ráadásul már kicsiként azt tanulja, baj van a súlyával, nem ehet meg bármit, kialakulhat benne egy egészségtelen viszony az ételekhez, amitől aztán felnőtt korban sem szabadul.
  • Váltson étrendet az egész család! – Ne emeljük ki, ne hangsúlyozzuk, hogy gyermekünk súlyával probléma lenne, ellenben álljon be az egész család egy okos diéta mögé, amitől senki nem szenved, de amitől mindenkinek jobb lesz. Tartsuk észben, hogy a gyerek ellesi a felnőttek szokásait, sokkal könnyebben tud áttérni a megfelelő étkezésre, a mozgásra, ha szüleitől is ezt tanulja. 
  • Kezdjük kicsiben! – Ne akarjuk gyors eredményt látni, kezdjük egészen apró lépésekkel az életmódváltást. Például: Száműzzük a cukros italokat, helyette csomagoljuk teát, vizet, frissen facsart gyümölcsleveket.
    Ügyeljünk rá, hogy gyermekünk minden nap egészséges reggelivel indítsa a napot. Kerüljenek teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és fehérjék a tányérjára. A sütiket, chipseket, cukorkákat és csocsikakat fokozatosan cseréljük egészséges nasikra, vagy tanítsuk meg neki azok mértékletes fogyasztását.
  • Ügyeljünk az adagokra! A nagyobb tányér és nagyobb pohár hatására hajlamosak vagyunk többet enni – éppen ezért váltunk kisebb méretű kiegészítőkre.
  • Étkezzen együtt a család! – Ha összeül a család (nem a televízió előtt), az egészséges étkezési szokásokhoz vezet. Egy kutatás rámutat, hogy azok a gyerekek, akik hetente legalább háromszor együtt étkeznek a családjaikkal, azoknál 20 százalékkal kisebb az esély arra, hogy egészségtelen ételeket fogyasztanak, és 15 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy túlsúlyosak lesznek. A hetet érdemes egy családi kupaktanáccsal indítani, amikor is megtervezzük a közös reggeliket, ebédeket és vacsorákat, hogy mikor tud összeülni a család, mi legyen a menü, és ki főz – abban ugyanis a gyerekeket is be lehet vonni. 
  • Lendüljünk mozgásba! – A szakemberek szerint a gyerekeknek napi 60 perc fizikai aktivitásra lenne szükségük. A családdal közösen ez is sokkal könnyebb, izgalmasabb. Szervezzünk kirándulásokat, könnyebb túrákat, kerékpározzunk, ússzunk, táncoljunk – és segítsünk, hogy gyermekünk rátaláljon arra a sportágra, amit igazán szeret.

Olvass további cikkeket a témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top