Szűrd ki cikkek
Szponzorált tartalom

Koronavírus: jobb, ha felkészülten ér minket a második hullám

Azt, hogy átestél-e már a koronavírus-fertőzésen, egy egyszerű teszttel biztosan meg tudják mondani a szakemberek.

Bár jelenleg biztatóan alakulnak idehaza a koronavírusos esetszámok, egyre csökken az aktív fertőzöttek és az elhunytak száma és egyre többet lehet tudni a fertőzésen már átesettekről, az óvatosság továbbra sem árt a megelőzés érdekében. Ezt igazolják annak a nagyszabású vizsgálatnak az eredményei is, mely négy magyar egyetem közreműködésével készült. Az országos szűrés eredménye most látott napvilágot, május 1. és 16. között összesen 10 474 embernél végeztek mintavételt ennek jegyében. Bár a kutatók mindössze 3 embernél találtak aktív koronavírus-fertőzést, viszont 69 ember vérében mutattak ki antitesteket, ami azt jelenti, hogy ők már átestek a fertőzésen. Ha ezt az eredményt a teljes lakosságra vetítjük – márpedig tehetjük, hiszen a vizsgálatot reprezentatív mintán végezték – akkor kiderül, hogy május első felében 2421 ember lehetett aktív fertőzőtt itthon és 56439 már áteshetett a fertőzésen. Ezt Merkely Béla, a SOTE rektora mondta el az országos teszt eredményét ismertető online konferencián.

Látjuk tehát, hogy tényleg jóval több koronavírus-fertőzött lehetett idehaza is, mint azt az igazolt esetek mutatják. Ráadásul – bár Magyarország most a környező országokhoz képest biztonságosnak mondható koronavírus szempontjából – a régióban felbukkanó egyre több pozitív eset miatt valószínűsíthető, hogy lesz második hulláma is a koronavírusnak. Merkely szerint ez november táján fogja elérni hazánkat.

Ezért aztán sokakat megnyugtathat, ha biztosan tudják, átestek-e már a koronavírus-fertőzésen. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bár rengeteg helyen lehet már kapni otthon elvégezhető gyorsteszteket is, azok rendkívül pontatlanok, nagyon sokszor álpozitív és álnegatív eredményeket adnak, nem lehet az eredményeik alapján felelős döntést hozni arról, hogy aki például átesett a fertőzésen, az visszatérhet-e már a munkába. Aki megbízható teszteredményt szeretne, az mindenképp vegyen igénybe szakszerű segítséget, és ne kísérletezgessen otthoni vizsgálatokkal. Ezt kívánja a saját és a környezete érdeke is.

Azt, hogy találkozott-e már a vírussal a szervezetünk legmegbízhatóbban az IgG antitest vizsgálat mutatja ki. A Synlab szakemberei ezt a tesztet már valamennyi nyitva tartó kirendeltségükön és kiemelt vérvételi partnereknél is el tudják végezni.

Mire jó és mire nem az IgG antitest vizsgálat?

A COVID IgG antitest vizsgálat vénás vérmintából végzett szerológiai vizsgálat. Ez a legmodernebb és legmegbízhatóbb teszt, ami jelenleg elérhető: a szenzitivitása (pozitív eredmény kikutatása) 2 héttel a potenciális fertőzés után 100 százalék. 

Az IgG antitest vizsgálathoz vérvétel szükséges. (Fotó: Getty Images)

Az IgG antitest vizsgálathoz vérvétel szükséges. (Fotó: Getty Images)

Persze az is elképzelhető, hogy annak, akinek pozitív lesz az IgG tesztje, még jelen van a szervezetében a vírus. Ez azért lehetséges, mert a fertőzés ötödik napjától megjelennek a vérben az IgG antitestek. Az aktuális fertőzés megállapítására viszont hitelt érdemlően csak a PCR vizsgálat alkalmas. Ezzel a koronavírus örökítőanyagát lehet kimutatni, így a kezdeti stádiumban lévő fertőzöttek esetében is pontos információval szolgál. A mintavétel ebben az esetben nem vérből, hanem az orrból és a garatból történik. A jelenleg elérhető tesztek közül ez a legdrágább, a leleteket legkorábban 24-48 órán belül kaphatjuk kézhez. A munkába való visszatéréshez IgG pozitivitás esetén mindenképpen érdemes PCR vizsgálatot is végezni.

Alapvető dolgok, amiket jó tudni a vírussal kapcsolatban:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top