nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Egy kellemetlen téma

Mit kockáztatsz orális és anális szexnél?

Idén elmaradtak a fesztiválok, és nem lehetetlen, hogy ezzel együtt a nagyobb roham is a nemibeteg-gondozókban. Kár volna tagadni: a nyár kiemelt szezonja a szexuális úton terjedő fertőzéseknek, amelyek szempontjából főként a 15-35 évesek veszélyeztetettek. Bár semmiképp nem szabad csak nyári problémaként gondolni az STI-re, hiszen szexuális életet egész évben élnek az emberek – figyelmeztet Dr. Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász, a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, a Magyar STI társaság alelnöke.

– Biztos, ami biztos, egyelőre nem fekszem le senkivel. Mármint „úgy” nem – mondják a kamaszok. Tartanak egy terhességtől, meg persze a nemi betegségektől is félnek. Úgy gondolják, nagyon is megfelel nekik a simogatás és a szájjal kényeztetés. Egyfelől igazuk van, hiszen ráérnek még a komolyabb dolgokkal – már csak érzelmi szempontból is. A túl korai terhesség pedig könnyen rossz irányba viheti több ember életét. Ami azonban a nemi betegségeket illeti, abban nagyot tévednek. Hiszen ilyen szempontból az orális érintkezésnek pont annyi a kockázata, mint a genitálisnak – hangsúlyozza Dr. Tisza Tímea, STD és HPV Centrum vezető.

Szájjal, kézzel, nemi szervvel

STI: egy nem sok jót jelentő rövidítés. Ez a szexuális fertőzések összefoglaló neve. Számos kellemetlen dolgot takar, a legkülönfélébb kórokozók által terjesztett megbetegedéseket. Ezek mind szex útján vándorolnak egyik emberből a másikba, és ehhez elég, ha a nemi szervünk a másik bármilyen nyálkahártyájával érintkezik. Vagyis nemi szervével, szájával vagy végbelével. Tehát az orális és az anális szex is veszélyforrás, sőt, van olyan kórokozó, ami kézzel vagy szexuális játékszerekkel is terjedhet. Attól azonban nem kell félnünk, hogy bármit elkapunk strandon vagy mosdóban. A nemi úton terjedő kórokozók ugyanis nagyon érzékenyek, szabad levegőn gyorsan elpusztulnak.

Muszáj viszont leírnunk a tüneteket, csak hogy tudjátok, miről is beszélünk pontosan. Van itt minden… váladékozás, hólyagok, kiütések, sebek, viszketés, fájdalom. De vannak olyan következmények is, amelyek nem a „tetthelyen” jelentkeznek. Testünk bármely részén keletkezhetnek kiütések, de adódhat hányás, hasmenés, láz is.

Mindezeknek annyi előnye legalább van, hogy tudunk róla, hogy megbetegedtünk. És így egyrészt kezeltetjük magunkat, másrészt figyelünk rá, hogy ne fertőzzünk meg mást is. De nem minden nemi jellegű betegség kezdődik így. Vannak azok a típusok, amelyek hosszabb ideig tünetmentesek, miközben már fertőznek. Elég kellemetlen…

És persze a kellemetlen dolgok sorának ezzel még nincs vége.

Pingpongozás helyett

Jön például az orvosi vizsgálat. Nem szeretjük, de még mindig jobb, mint egy kezeletlen betegség. Az a rossz hír, hogy még ha enyhék is a tünetek, maguktól nemigen fognak eltűnni, vagy újra felerősödhetnek. Szóval muszáj orvoshoz menni. Ráadásul nem egyedül, hanem az érintett partnerrel együtt, amennyiben állandó kapcsolatról van szó. Ez akkor is ajánlott, ha a másiknak semmilyen panasza nincsen, mert csak így lehet megelőzni az úgynevezett pingpong fertőzést, vagyis azt, amikor a felek egymásnak adogatják a betegséget. Az egyik már-már meggyógyulna, de a másiktól újra elkapja…

Szintén ennek megakadályozását célozza az, ha egyáltalán nem szexelünk egy ideig. Nyilvánvaló, hogy az állapotunkat minden újabb együttlét csak súlyosbíthatja, sőt a gondokat a belső nemi szervek felé továbbítja. Arról nem beszélve, hogy a baj innentől duplán jelentkezik, hiszen a másik embert is veszélyeztetjük.

Nem csak annak érdemes azonban szűrésre jelentkezni, aki tüneteket tapasztal magán. Az elővigyázatosság itt is fontos. Vizsgáltassuk ki magunkat, ha új partnerrel jövünk össze, ha nem védekeztünk óvszerrel, vagy ha gyermeket szeretnénk!

A fertőzésnek van úgynevezett ablakperiódusa (két naptól egy hónapig terjedhet), ezt ki kell várni, hogy megfelelő eredményt kapjunk. Vagyis ha túl friss a fertőzés, akkor még nem mutatható ki. Lényeges még, hogy a vizsgálat előtti három nappal ne történjen együttlét, férfiak pedig előtte két órával ne pisiljenek. Ellenjavallott még bármiféle krém használata, illetve a menstruáció: ilyenkor nem lehet mintát venni.

Hát jó, akkor irány az orvos! De melyik? A válasz nem is olyan egyértelmű. Mehetünk bőrgyógyászhoz, bőr- és nemi gyógyászhoz, nőgyógyászhoz vagy urológushoz. A legjobb talán az, ha olyan centrumot választunk, ahol célzottan foglalkoznak az STI-tünetcsoportokkal. Számítsunk kikérdezésre, tapintásos vizsgálatra, váladék- és vérvételre. Itt lényegében arra keresik a választ, hogy milyen kórokozóval állunk szemben. Lehet az baktérium, vírus, gomba vagy parazita; több mint harmincféle. Ami jó hír: a legtöbb ilyen jellegű fertőzés nyom nélkül gyógyítható.

Ám az ilyesmi nem olyan, mint a bárányhimlő, hogy ha egyszer elkaptuk, akkor többször már nem betegedhetünk meg benne. Sajnos itt nem marad meg a tartós védettség.

Tudatos ellenállás

De mi történik, ha valaki nem kezelteti magát? Még olyasmi is előfordulhat, amire talán nem is gondolnánk. Szóba jöhet meddőség (nőknél és férfiaknál is), vagy épp terhesség esetén a baba is megfertőződhet. És még egy komoly dolog: a méhnyakrák kialakulásának is köze lehet az így átadható kórokozókhoz, hiszen a humán papillomavírus (HPV) bizonyos típusai is szexuális úton terjednek.

–  Ha ez a helyzet, inkább nem szexelek! – akár erre a következtetésre is juthatna bárki, de természetesen nem kell ilyen drasztikus kifutásban gondolkodni. A tartós, hűséges párkapcsolatban élők például védettek, és nagyrészt azok is, akik óvszert használnak. Ez azért nem olyan nagy áldozat, a fogamzásgátlás miatt amúgy is hasznos.  

–  A szexuálisan aktív, nem állandó párkapcsolatban élő felnőtteknek legalább évente egyszer részt kellene venniük nemi betegségekkel kapcsolatos vizsgálatokon – nyilatkozott dr. Tamási Béla, bőr- és nemi gyógyász, az Országos STD Centrum helyettes vezetője a Weborvos cikkében. – Élete során legalább egyszer szinte mindenki elkap valamilyen szexuális úton terjedő betegséget – tette hozzá a szakember, aki azt javasolja, hogy akik gyakran váltják a partnereiket, azok akár háromhavonta teszteltessék magukat.

Nemi jellegű fertőzésfajták

Szifilisz

Elég egy apró hámsérülés, és a kórokozó már bent is van a szervezetben. Fekélyes elváltozást alakít ki, jellegzetessége, hogy a nyirokcsomók is megnagyobbodnak, de fájdalmatlanok. Ha nem kezelik, akkor az elváltozás megszűnik, de heg marad a helyén, és pár hét múlva az egész újraindul különféle bőrtünetekkel. Kiütések, láz és izomfájdalmak jelenhetnek meg, de sok év múlva a szifilisz akár szív- és érrendszeri vagy a csontozatot érintő elváltozásban térhet vissza. Korai stádiumban antibiotikummal gyógyítható.

Gonorrea

Baktérium okozza, ami napok alatt képes húgycsőgyulladást okozni. Elég undok dolog, amit fájdalmas vizelés és váladékozás kísér. Általában a férfiak észlelik, de nőknél is károsíthatja a méhnyakcsatornát. Ha nem kezelik, akkor akár prosztata- és heregyulladást vagy petevezeték-gyulladást, meddőséget is okozhat.

Klamídia

Férfiaknál és nőknél is megjelenhet gyulladás, gennyes folyás, csípő vizelési érzet formájában. Nőknél különösen veszélyes, hiszen vérzészavar, meddőség, vetélés is lehet a következménye. Lappangási ideje legtöbbször néhány hét, de akár hónapokig is tünetmentes marad.

Herpesz

A szánkon ismerjük, ez a fajta azonban a nemi szerveken jelentkezik. Okozója a herpeszvírus, ami a fertőzés utáni egy hónapban okoz gondokat. Egész pontosan gyulladást, hólyagokat, sebeket, nyirokcsomó-megnagyobbodást, lázat. Két-három hétig eltart, és utána sajnos kiújulhat.  

Vaginózis

Mint neve is mutatja, ez az elváltozás a nőket érinti. Úgy kezdődik, hogy elpusztul a hüvely normál védőflórája, és helyébe vegyes baktériumflóra telepszik, ami kellemetlen folyást okoz. Férfiaknál prosztatagyulladást okozhat, ha a partner átadja a kórokozót.

Trichomonas

Igencsak gusztustalan dolog, mármint az általa okozott gyulladás. Ugyanis habos, zöldes, kellemetlen szagú hüvelyi folyással jár, férfiaknál pedig húgycsőgyulladást okoz.

Szemölcs

Egyéb testtájakról ismerhetjük, de ez másik fajtája ugyanannak az elváltozásnak. A humán papillomavírus (HPV) okozza, ugyanúgy, mint a méhnyak- vagy a végbélrákok némelyikét. Ez a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés.

Gomba

Mind a nők, mind a férfiak tapasztalhatják az általa okozott fertőzést, amely fehér, darabos folyást eredményez égő, viszkető érzéssel kísérve. Férfiaknál a hímvessző makkján jelentkezik, nőknél hüvelytájékon.

Forrás: weborvos.hu, tudomany.hu, oltokozpont.hu

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top