nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Lehet fitt a túlsúlyos ember?

Lehet fitt a túlsúlyos ember?

A fittség csak a vékonyaknak jár? Van egyáltalán köze a testsúlynak ahhoz, hogy az izomzatunk, állóképességünk, vérképünk milyen állapotban van? A kutatók válaszoltak a kérdésre.

Lehet igazán fitt a túlsúlyos ember? Még távolabbról szemlélve a kérdést: mennyire lehet egészséges valaki, ha plusz kilókat visel a testén? Ennek a kérdésnek jártak utána a kutatók.

A túlsúly kockázatai

Dr. Jorge Plutzky kardiológus nyilatkozata szerint a túlsúly bizonyítottan növeli a szívroham vagy a stroke kockázatát, bár az is igaz, hogy nem lehet egyénenként egyértelműen a kalkulátorok értékei alapján megmondani, kinek, mennyi lenne az ideális testsúlya. A BMI-indexet ezért csak irányadóként kell kezelni, nem szabad szentírásnak venni, ám ha elhízást mutat, akkor itt az idő az életmódváltásra koncentrálni, hogy ne legyen később problémánk a túlsúlyból.

Mi az a BMI-index?

A testtömegindex (BMI) egy statisztikai mérőszám, az egyén testmagasságának és -tömegének arányát méri. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével.

A legtöbb kutatás a fenti témára fókuszál, azaz a túlsúly és az ebből eredő egészségügyi problémákat vizsgálják. Például 2018-ban publikálták azt a tanulmányt, melyben 300 ezer embert vizsgáltak, a súlyuk és a szívbetegségek között keresve kapcsolatot. Négy év kutatási eredménye alapján pedig egyértelműen kijelentették, hogy a magasabb BMI-index közvetlenül növeli a szívroham, a stroke és a magas vérnyomás esélyét. Még specifikusabban azt is megállapították, hogy ez a kockázat azoknál magasabb, akik a derekukon, hasukon halmozzák fel a zsírt.

Túlysúllyal is lehetsz fitt

A túlsúly nem áll a fittség útjában (Kép: Getty Images)

A rendszeres testmozgás súlytól függetlenül egészséges

A túlsúly és a betegségek összefüggéseit vizsgálták azok a kutatók, akik egy 2011-es tanulmányban azt találták, hogy a jól összeállított étrend és a rendszeres, mérsékelt testmozgás a túlsúlyos embereknél is csökkenti az elhízással kapcsolatos betegségek kockázatát. Tehát nem a súlycsökkentésen múlt az egészségük, még akkor sem, ha esetleg a BMI-indexük alapján a veszélyeztetett, elhízott kategóriába esnének.

Az egészséges életmód és rendszeres testmozgás nem feltétlenül jár kéz a kézben a súly csökkenésével, hiszen, ha energiatöbblet alakul ki az ételekből, akkor nem lesz fogyás, és egészséges ételekből is lehet több kalóriát fogyasztani, mint amennyit a mozgással elégetünk. De ettől függetlenül egészségesebbek leszünk, ha nem gyorséttermi ételekkel tömjük a szervezetünket és nem ülünk egész nap a kanapén, hanem alaposan átmozgatjuk magunkat – még akkor is, ha a BMI-index szerint túlsúlyosnak számítunk.

Egészséges a vérképed?

A súlyon és BMI-indexen túl az is sokat elmond az egészségedről, hogy milyen a vérképed. Ezért mindenképpen érdemes minden évben elmenned egy vérvételre, és elvégeztetned a legfontosabb a laborvizsgálatokat, hogy az egészségügyi állapotodról pontosabb információid legyenek.

Egy 2014-es tanulmány szerint a fizikai aktivitás a normál és a túlsúlyos embereknél is ugyanúgy javítja a szív- és érrendszeri állapotot, úgyhogy a cikk címében feltett kérdésre a válasz az, hogy igen, a túlsúlyos ember is lehet fitt és nem kizárólag a kilók számán múlik az egészség. Ám azért azt is hozzáteszik a kutatók, hogy a túlsúly semmiképpen sem ideális, és az általános jóllétünk szempontjából akkor tehetjük a legtöbbet magunkért, ha igyekszünk megközelíteni a normál tartományt a BMI-indexben.

Mozogj minél többet!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top