nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Így szeresd meg az edzést

Ha eddig utáltál edzeni, most megváltoztatjuk a véleményed!

Vigyázat, ha elolvasod ezt a cikket, a végén kedvet kaphatsz a rendszeres mozgáshoz!

A mozgással való kapcsolatunk gyerekkorunkban kezdődik, és sajnos sok esetben az általános iskolai testnevelés órákon szerzett negatív tapasztalatokkal véget is ér. Pedig a rendszeres testmozgás pont úgy hozzátartozik az egészséges életmódhoz, mint az, hogy nem eszünk mindennap hamburgert, úgyhogy érdemes átgondolni, mennyire utálod az edzést, és hagyni, hogy megváltoztassuk a véleményed róla. Jöjjön három tipikus kifogás a testmozgás ellen, és persze a cáfolat, hogy miért kell mégis felemelni a testünket a kanapéról és alaposan átmozgatni minden porcikánkat még ma.

1. „Nincs időm edzeni”

Rengeteg időnk van, amit pont azzal töltünk, aminek semmi értelme, hogy aztán arra ne maradjon, amire nagy szükségünk lenne. A „nincs időm edzeni” kifogás általában annyit jelent, hogy nincs kedved mozogni, sokkal inkább választod a közösségi oldalak görgetését például, mint azt, hogy 30 percet mozogj a saját érdekedben minden nap. Ha belegondolsz, mennyi mindent csinálsz, aminek kevés jelentősége van, és amire elmegy 30 perc úgy, hogy észre sem veszed, miközben nem szakítasz ennyi időt egy olyan létfontosságú tevékenységre, mint a testmozgás.

De nem is kell egyből 30 perccel kezdeni naponta, elég, ha csak öt percet szánsz a mozgásra, miközben nézed a kedvenc sorozatodat az első időkben, és ezt az időt növeled fokozatosan. A lényeg nem is az lenne, hogy egyből indulj az Ironmanen, hanem hogy szokássá váljon a mozgás: ez pedig napi öt perc edzéssel is elkezdődhet.

Minden nap kell mozogni

A napi testmozgás létfontosságú (Kép: Unsplash)

2. „Nincs elég motivációm az edzéshez”

Tévhit az, hogy nincs jelen a motiváció benned, ugyanis, ha eszedbe jut, hogy igazán mozoghatnál többet, akkor máris megvan a motiváció arra, hogy az elméletből gyakorlat legyen. Inkább arról van szó, hogy valami megakadályoz belül abban, hogy mozgásba lendülj, hiába tudod az eszeddel, hogy mozogni kellene rendszeresen. Lehet, hogy az iskolai rossz emlékek kísértenek, vagy azt hiszed, hogy az edzés mindenképp fájdalmas dolog, esetleg csak annyiról van szó, hogy nem találtál még rá arra a mozgásfajtára, amit tényleg élvezel.

Ezt a kifogást úgy tudod a legkönnyebben legyőzni, ha megkeresed az igazi okokat, hogy miért nem kedveled a testmozgást, aztán pedig a napi rutinod részévé teszed, mert akkor nem is merül fel a kérdés, hogy az adott időben elvégezd-e az edzést, épp úgy, mint hogy nem gondolkodsz reggel azon, hogy van-e elég motivációd fogat mosni.

3. „Csak fogyni akarok, ahhoz az étrenden kell változtatni”

A legelterjedtebb nézet szerint a fogyáshoz a helyes étrend 70 százalékban, míg a testmozgás csupán 30 százalékban járul hozzá. Ez azonban még nem ad felmentést a mozgás alól, hiszen, ha csupán a fogyás a célod, akkor is az egészségedet muszáj elsősorban szem előtt tartani, amihez viszont szükség van a rendszeres mozgásra. Nemcsak a súly számít, hanem az általános jóllét és egészség az, ami a fő célod kell legyen. Csak hogy párat említsünk a mozgás jó hatásai közül:

  • gyorsabb anyagcsere,
  • javul a vérkeringés,
  • az endorfintól jobb lesz a hangulatod,
  • javul az alvás minősége,
  • erősödik a tüdő és a szív,
  • az agy teljesítménye nő,
  • lassabban öregszel.

Ráadásul még a laboreredményeid is javulnak majd, ha mindennap mozogsz, például az American Diabetes Association kutatásában is igazolták, hogy egészségesebb a vérképe annak az elhízott embernek, aki rendszeresen mozog, mint annak a normál súlyúnak, aki sosem megy edzeni. Próbáld ki, hogy csináltatsz egy általános, széles körű laborvizsgálatot, mielőtt belevágnál a rendszeres edzésbe, majd ugyanezt a vizsgálatot megismétled három hónap múlva úgy, hogy minden nap mozogtál legalább 30 percet. Ugye, hogy érdemes rendszeresen mozogni?

Az egészséges életmód

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top