nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Relaxációs hobbik

Szétrobbansz az idegtől? Legózz egy kicsit!

A hobbikat sokkal komolyabban kell vennünk, mint eddig bármikor – a saját testi és lelki jóllétünk érdekében.

A hobbikat nem szabad az asztalról lesöpörni azzal, hogy gyereknek való játszadozások csupán, ugyanis komolyabb hatással vannak ezek a kikapcsolódások a testi és lelki egészségünkre, mint gondolnánk. A mentális egészségünket támogatjuk a megfelelő hobbi kiválasztásával és gyakorlásával – ezen keresztül pedig még az immunrendszert is erősítjük. A hobbik titka, hogy a segítségükkel észrevétlenül gyakorolhatjuk a mindfulness meditációt, ami teljesen kikapcsolja az agyunkat.

A mindfulness

A mindfulness egy olyan meditációfajta, mellyel a jelen pillanatban maradhatunk anélkül, hogy a múlton rágódnánk vagy a jövő miatt aggódnánk. Többek között csökkenti a stresszt és a szorongást, segíti a minőségi alvást, és még a magas vérnyomást is képes lejjebb vinni.

A következő hobbik amellett, hogy ellazítanak, stresszoldó és relaxációs hatásúak, még az önbizalomnak is jót tesznek, és sokkal hasznosabban is töltjük velük a szabadidőnket, ezzel pedig akár még abban is segíthetnek, hogy legyőzzük a rossz szokásainkat, ha vannak.

Kötés, horgolás

A kézműves hobbik mindig a lista elején vannak, így a kötésre és a horgolásra mindenképpen érdemes rászánni az időt, mert már kutatások is igazolták, hogy ezek a hobbik, melyeket a nagymamáknál láthattunk eddig, remek hatással vannak a mentális állapotunkra. Csodálatosan oldják a belső feszültséget, és ahogy egy izlandi kutatás is rámutatott: a kézműves hobbik végzése után sokkal energikusabbak, vidámabbak, nyugodtabbak leszünk. Azért van ez, mert ilyenkor teljesen kisimul az agyunk, elenged minden aggódást és szorongást, és csak azzal foglalkozik, hogy a következő láncszemet hogyan kösse/horgolja. A kéz és az agy összmunkája előhozza a békésebb énünket, mely képes elengedni a hétköznapi helyzetekkel járó frusztrációkat. Hát nem erre van épp most nagy szükségünk?

A kreatív hobbik tárháza szerencsére szinte végtelen, ha épp nem tetszik a kötés vagy horgolás, akkor rajzolhatunk, agyagozhatunk, festhetünk, szőhetünk kedvünkre, ki-ki vérmérséklete szerint. Az ilyen kreatív kifejezési formákban az a csodálatos, hogy nem a végeredménytől függően, hanem az alkotás folyamata közben is már kifejtik jó hatásukat.

Ezeket a hobbikat válaszd!

A horgolás és kötés tökéletes meditációs hobbi (Kép: Getty Images)

Legózz határok nélkül!

Ha pedig kreatív hobbikról beszélünk, akkor külön pontban kell beszélnünk a legózásról, ami egyre inkább elterjedt hobbi a felnőttek között is. Nem véletlenül: ha rendszeresen építünk saját fejből, kreatívan a LEGO kockákból, azzal jelentősen csökkenthetjük a stresszt és a szorongást, mivel ilyenkor akár órákig is képesek vagyunk fókuszáltan azon dolgozni, hogy a káoszból formát alkossunk. Hasonló hatással van a legózás az agyra, mint a horgolás, hiszen ugyanúgy alkotásról van szó, csak az eszköz más, illetve abban is hasonlítanak, hogy mindkettő során meditatív állapotot tartunk fenn a tevékenységek végzése alatt – ezzel pedig leállítjuk a szorongást és az aggódást.

Az olvasás kikapcsol és okosabbá tesz

Az olvasás híres arról, hogy milyen hatékonyan kikapcsolja az agyunkat, és a felmérések szerint már 6 percnyi olvasás is képes 68 százalékkal csökkenteni a stressz-szintet. Mi ez, ha nem csodaszer? Amellett pedig, hogy nyugtatóként hat az idegeinkre, még okosodunk is az olvasástól, fejleszti a kreativitást, szókincset és tágítja a látókörünket. És persze a műveltség alappillére a rendszeres olvasás, úgyhogy tulajdonképpen nem lehet egy kifogást sem találni ellene. Manapság pedig, az e-bookok világában könnyebb és olcsóbb is ez a hobbi, mint régebben, amikor a sok könyv vásárlásával együtt a könyvespolcokat, és végül a lakás méretét is bővíteni voltunk kénytelenek.

Mozogj a testi-lelki egyensúlyért!

Bizony, a testmozgásból is lehet hobbi, mégpedig az egyik legjobb hobbi, amit csak találhatunk! Nem kell rögtön arra gondolni, hogy holnaptól órákon keresztül nyomni kell a fekvőtámaszokat és kellemetlen gyakorlatok sorát véghez vinni mellé. A lényeg ugyanis nem azon van, hogy hatalmas izmokat növesszünk, hanem hogy a mozgás testre és lélekre gyakorolt jó hatásait kihasználjuk úgy, hogy közben remekül érezzük magunkat. Ehhez első lépésként szükségünk lesz arra, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvesebb mozgásfajtát, ám ha csak addig jutunk, hogy elmegyünk sétálni naponta 15 percet, már fejlődik a koncentrációnk és csökken a stressz jelentős mértékben.

Ahogy a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ írja a rendszeres testmozgásról: „Erős bizonyítékok támasztják alá, hogy a kevésbé aktív életet élő emberekhez képest azoknál, akik rendszeresen mozognak, alacsonyabb a kockázata a korai halálozásnak, valamint a koszorúér-betegségek, a magas vérnyomás, az agyi érkatasztrófa, a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, illetve a vastagbél- és emlődaganat kialakulásának. Az aktív életet élőket kevésbé sújtja a depresszió és kevésbé veszélyeztetettek csigolyatörés szempontjából. A megfelelő minőségű és mennyiségű fizikai aktivitás fokozza az izomerőt és az állóképességet, jó hatással van a csontok egészségére és a szervezet anyagcseréjére, emellett segíti a testtömeg fiziológiás határok között tartását(4). A rendszeres testmozgás csökkenti a stresszérzékenységet, növeli a stressztűrő képességet és fokozza az alvás minőségét.”

Mielőtt edzés választanál, irány a labor!

Ha nem csupán sétálnál, hanem olyan mozgásformát szeretnél végezni, ami komolyabb megterhelést jelent a szervezetednek, érdemes előbb egy általános laborvizsgálatra elmenni, hogy felmérd az egészségügyi állapotodat.

Sütés-főzés

Végre egy hobbi, aminek az egész család örülni fog, mert csupa finomság kerül miatta az asztalra, és még mi is kisimulunk tőle idegileg. A sütés-főzés stresszcsökkentő és szorongásoldó hatását már a pszichoterápiákban is használják jó ideje, egyre népszerűbbé válik a terápiás főzés – más néven kulináris művészetterápia –, melynek során a konyhai munkálatokkal segítenek mentális betegeken.

A depressziótól kezdve egészen a komoly függőségekig bizonyították a főzés jótékony, gyógyító hatását, egész egyszerűen azért, mert az alapanyagokkal való munkálkodás során teljesen kikapcsol az agyunk, és elkaphat a flow-élmény, ami elfújja a negatív gondolatokat és annyira bele tudunk merülni a tevékenységbe, hogy megszűnik számunkra a külvilág. Így a főzés folyamatán keresztül elérhetővé válnak azok a lelki egészségjavító hatások, melyekre nagy szükségünk van. Meditáció ez a javából, amelyből ráadásul olyan kézzelfogható, megehető, elfogyasztható eredmény születik, hogy nemcsak mi, de a környezetünk is boldogabb lesz tőle.

Források: Association of Enjoyable Leisure Activities With Psychological and Physical Well-Being; What are the benefits of mindfulness; Everyday creative activity as a path to flourishing; A Preliminary Study on LEGO®-Based Workplace Stress Reduction; Reading for Stress Relief; Physical Activity and Brain Health; Psychosocial Benefits of Cooking Interventions: A Systematic Review

Erősítsd az immunrendszert!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top