Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Tünetek, amelyek jelzik, hogy téged is elért a változókor

Zsófi minden évben meghívja egy hétvégére a barátnőit a balatoni nyaralójukba. A legutóbbi kiruccanás heves vitával indult, kiderült, Ági hangulatingadozásai mögött a klimax áll.

A balatoni nyaralónk minden évben egy hétvégére csak a miénk, csajoké. Ilyenkor levonulunk a barátnőimmel, és két napon keresztül strandolunk és bulizunk. Mióta a gyerekek kirepültek, néha duplázunk is, nyár elején és végén is lejutunk. Általában ilyenkor én már péntek reggel elindulok, kicsit rendbe teszem a nyaralót, a csajok pedig délután, munka után érkeznek, többnyire egy autóval, hiszen pont beférnek öten. Éppen végeztem a terítéssel a teraszon, amikor hallom, hatalmasat fékez az autójuk a kapu előtt, és kivágódik az anyósülés ajtaja.

– Elegem van belőled Klári! Elegem van! Add ide a bőröndömet, megyek is vissza vonattal Pestre! – robbant ki a kocsiból Ági.

Akárcsak én, a többiek is szinte teljesen értetlenül néztük Ágit, aki miközben Klárival kiabált, csapkodott, és a bőröndjét is a földhöz vágta. Majd mintha elvágták volna, zokogva berohant a házba.

– Ezt meg mi lelte? – tettem fel a kérdést a többieknek, akik szóhoz sem jutottak a döbbenettől.

– Becsszó Zsófi, fogalmunk sincs! Csak arról beszélgettünk, mennyire egészségesek a növényi tejek, jobbak-e a tehéntejnél. Ártatlan téma volt. Nem értettünk mind az öten egyet, nem voltunk egy véleményen, de intelligensen beszélgettünk a témáról, ő meg egyszer csak felkapta a vizet, és így kiborult.

– Nem lehet, hogy a klimax? – kérdeztem rá, mert nagyon ismerős volt ez a viselkedés.

– Gondolod? Mondjuk ez megmagyarázná Ági extrém hangulatingadozásait – mondta Klári.

– Beszélek vele! – vettem magamhoz az irányítást. Házigazdaként szerettem volna, ha ez a hétvége jól alakul.

Ági ott zokogott a nappaliban, odamentem hozzá, megsimogattam, és megkérdeztem, jól érzi-e magát.

– Nem, egy ideje nagyon nem! Mintha kivetkőztem volna önmagamból, a gyerekeimmel, a férjemmel is csak veszekszem… – kezdett bele.

– Én tudom, mi lehet a problémád! – mondtam nyugodtan.

– Valóban? – nézett rám Ági csodálkozva.

– Persze, mindannyian átmentünk ezen: változókornak hívják, drágám. Vannak más tüneteid is?

– Mikre gondolsz? – kérdezte, kicsit megnyugodva.

– A klimax kezdetének leggyakoribb tünetei a hőhullámok és az éjszakai izzadás. De az is árulkodó jel, ha álmatlanság gyötör, nappal meg a kialvatlanság miatt ingerült és feszült vagy – soroltam. – Szinte észrevétlenül kúsznak ránk a fránya plusz kilók, később meg jön a hüvelyszárazság is…

klimax, valtozokor, nok

– Tényleg, egy ideje akármennyire figyelek az étkezésemre, egyre többet mutat a mérleg,  és igen, néha patakokban csorog rólam a víz, hiába vásároltam össze mindenfélét a drogériákban… – mondta Ági. Ekkor nyitott be Klári, akivel Ági az előbb még hevesen veszekedett, és a tapasztaltak együttérzésével mosolygott. Arra biztatta Ágit, keresse fel a nőgyógyászát, és higgye el, a legtöbb problémájára lesz megoldás, a klimax tünetei jól kezelhetőek.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top