nlc.hu
Tabuk nélkül

Változókori pozitív változások

Változókori pozitív változások

Nem, még nem jött el a világvége a változókorral. Önsajnálat helyett inkább használjuk ki a korral és az új helyzettel járó lehetőségeket. Vegyetek példát Enikőről!

A változókor általában a negyvenes évek második felében kezdődik. Ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron, majd az ösztrogénhormon szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más, kellemetlen tünetek is megkeseríthetik a nők mindennapjait.

A legtöbb változókorba lépő nő szembesül a következő kellemetlen tünetekkel:

  • szabálytalanná váló menstruációs ciklus
  • hőhullámok
  • verejtékezés
  • alvászavarok
  • fejfájás
  • súlygyarapodás
  • bőrszárazság, ritkuló haj
  • hüvelyszárazság

„Ott voltam 45 évesen, egy rossz házasságban, boldogtalanul. Úgy éreztem magam, mint egy szürke kisegér. A gyerekeim kirepültek, úgy éreztem, nincs rám szükségük, ráadásul a változókori tünetek is jelentkeztek: ingerültség, hőhullámok és hangulatingadozás. Tudtam, itt a menopauza, azaz a világvége. Aztán egy nap minden megváltozott: megismertem Balázst, akivel egymásba szerettünk. Elváltam a férjemtől és új életet kezdtem. Egy pár hónap elteltével azt vettem észre, hogy egy magabiztos nő néz vissza rám a tükörből, aki remekül érzi magát. Kiegyensúlyozott voltam és boldog, aminek köszönhetően a változókorral járó tüneteimet is – amelyek természetesen nem szűntek meg – lényegesen jobban kezelem. Túlléptem, elfogadtam ezt az állapotot, és ma már az én kezemben van az irányítás. Balázzsal társastáncra is járunk, ami csak tovább növeli az önbizalmam, ráadásul rengeteg új barátot is szereztem. Remekül érzem magam. Bár óriási közhely, mégis kimondom: sosem késő változtatni, csak merni kell. Nekem bejött” – mondta Enikő.

Változókor nem tragédia

Fotó: Getty Images/shurkin_son

Tény, hogy azok a nők, akik nem tragédiaként élik meg az átalakulást, hanem inkább új életszakaszként tekintenek rá, nyugodtabban viselik a klimaxot, és könnyebben dolgozzák fel ezt az időszakot. Sokan közülük tudatosan új hobbit választanak, de vannak, akik akár hivatást, szakmát is ilyenkor váltanak.

Mit tehetünk még?

  • Fontos, hogy valamilyen módon pótoljuk az éjszakai alváshiányt! Akár úgy, hogy több részletben alszunk, vagy úgy, hogy megpróbálunk elegendő időt szentelni a pihenésnek.
  • A testi-lelki tünetek kezelésére érdemes megpróbálni a gyógynövények kúraszerű használatát, például főzzünk teát orbáncfűből, használjunk gyógynövénytartalmú készítményeket.
  • Nagyon fontos a rendszeres testmozgás is: válasszunk olyan mozgásformát, amiben örömünket leljük, ami feltölt. Ilyen lehet a jóga, a tánc vagy a csapatsportok.

„Nagyon rosszul viseltem, hogy a változókorba léptem. A hőhullámok, az állandó hangulatingadozás, az alvászavar teljesen kikészített. Szerencsére fantasztikus családom van, akik mindenben támogatnak, segítenek a mai napig. A férjem és a gyerekeim is maximálisan elfogadták és megértették, hogy nehéz időszakot élek meg mind testileg, mind lelkileg. Igazodtak hozzám és a változó igényeimhez. Gondolok arra, hogy korábban nyáron a tengerparton süttettük a hasunkat, most inkább az erdőket-hegyeket jártuk a skandináv országokban. Sokkal jobban bírtam ezt a fajta kirándulást, hiszen a hirtelen rám törő, folyamatos izzadást, a hőhullámokat a hegyi levegőn jobban viseltem, mint a kánikulát. Kompenzációként azért a tengerparti családi nyaralások sem maradnak ki, de ide évek óta késő ősszel járunk. Ezenfelül felértékelődtek az életemben a barátok, a társasági élet: szeretem összehívni a barátnőimet, óriási kártyapartikat csapunk, a férjeinkkel pedig filmklubos összejöveteleket tartunk a téli estéken. Úgy érzem, maximálisan megtettem és megteszek mindent, hogy alkalmazkodjak a változókorhoz. Legalábbis egész jól megbarátkoztunk” – mondta Anna.

  • Merjünk beszélni a problémáinkról, ne szégyelljünk szakemberhez fordulni, ha egyedül nem boldogulunk.
  • A klimax egyik rettegett velejárója a hüvelyszárazság. Mit tehetünk? A száraz, esetleg sérült hüvelyhám regenerálására, a hiányzó nedvesség pótlására különböző lehetőségek közül választhatunk. Amennyiben ösztrogénhiány okozza a problémát, kézenfekvő lehet a hormontartalmú, helyi készítmények alkalmazása. Sok esetben azonban a hormonkezelés valamilyen okból ellenjavallt. Ilyenkor célszerű ápoló, nedvesítő összetevőket tartalmazó kombinált készítményt használni.

Fontos! A család támogatása sokat segít a változókorban lévőknek abban, hogy a nehézségeken túljussanak. Az őszinte beszélgetések után a klimaxot átélők környezetében élők is jobban alkalmazkodnak majd a helyzethez, és emberi kapcsolataik is javulhatnak. A pozitív légkör kialakítása a tünetek mérséklésének egyik alappillére.

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság tünete, az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top