Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A változókor változatos tünetei

Nem elég, hogy a változókor akár 10-15 évig is eltarthat, hanem a kellemetlen és rendkívül változatos tünetekkel szemben is fel kell vegyük a kesztyűt...!

A változókor a 40-es évek második felétől kezdődik. A menopauzáig, vagyis az utolsó menstruációs vérzésig terjedő idő hossza változó, de általában 3 év. Ez idő alatt az ösztrogénszint folyamatos csökkenésének következtében a menstruáció rendszertelenné válik, majd végleg elmarad.

Fotó: getty

Fotó: Getty

A hormonok csökkenéséhez társuló tünetek meglehetősen változatosak, intenzitásuk is széles skálán mozog, sőt előfordulhat, hogy egy-egy tünet időszakosan felerősödik, majd teljesen eltűnik. A megváltozott hormonháztartáshoz való alkalmazkodás egyénenként változó ideig, akár 5-10 évig is eltarthat.

 Jól ismert tünetek többek között:

  • izzadás, kivörösödés,
  • hőhullámok,
  • a nyugtalanság és az alvászavarok,
  • súlygyarapodás,
  • hüvelyszárazság és ahhoz társuló tünetek – száraz, feszülő érzés az intim tájékon, közösüléskor érzett fájdalom –, vizelettartási nehézség (inkontinencia), húgyúti fertőzések. A fájdalmas aktus akár a szexuális életről való lemondást is eredményezheti, ami sem a női testnek-léleknek, sem a párkapcsolatoknak nem tesz jót.

Egyszóval a nők ebben az időszakban sokszor azt tapasztalhatják, hogy nem ők irányítják az életüket, hanem a hormonjaik. Ezek a felelősek a hangulatingadozásokért, az ingerlékenységért, fáradtságért, szorongásért és akár a depresszió kialakulásáért is.

Társulhat még:

– csontritkulás, következményes csonttörések – de az aktív életmód, a rendszeres mozgás sokat segíthet a csontritkulás megelőzésében.

– libidó csökkenése: a nők közel felét érinti menopauza alatt a szexuális vágy csökkenése, ami komplex jelenség, nem lehet érte kizárólag a hormonális változásokat felelőssé tenni, mivel pszichológiai tényezők is fontos szerepet játszanak benne, ahogyan a stressz, a fáradtság, a kapcsolatból kivesző intimitás, a családi élet változásai is.

Tudtad? Magas vérnyomás és cukorbetegség is nagyobb valószínűséggel jelentkezik változókorban.

– fogak romlása és elvesztése: emiatt fontos a naponta legalább kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel, a fogközök tisztítása speciális kefével vagy fogselyemmel, valamint a cukros élelmiszerek helyett zöldségek, gyümölcsök fogyasztása. A tünetként jelentkező szájszárazság miatt többet kell inni.

A hétköznapok nehezebbé válhatnak a szokatlan, sokszor kellemetlen tünetek miatt, ezért az sem mindegy, ki hogyan fogadja, és ki mennyire készül fel a teste átalakulására!

„Tudtam, hogy egyszer engem is elérnek a változókor tünetei. A hőhullámok rendkívül kellemetlenek voltak, az alvászavartól pedig nagyon kikészültem. Állandóan ingerlékeny és türelmetlen voltam, egy igazi sárkány. Végül a legjobb barátnőm tanácsára vettem egy nagy levegőt, és felkerestem egy pszichológust. A fordulópontot ez hozta meg nálam: végre tudtam és mertem beszélni a gondjaimról! A szakember javasolta a rendszeres testmozgást, ezért a férjemmel beiratkoztunk társastáncra. Nagyon jó döntés volt, jót tett a kapcsolatunknak is, ami ezáltal új szintre lépett. Amit megtanultam: a változás alapvetően nem rossz dolog, de rajtunk áll, hogyan éljük meg. Én inkább a „napos” oldalát választottam ennek az állapotnak” – mesélte Gizella. 

Fő a tudatosság!

  • A testi-lelki tünetek kezelésére érdemes kipróbálni a gyógynövények kúraszerű használatát, például főzzünk teát orbáncfűből.  
  • Nagyon fontos a rendszeres testmozgás is: válasszunk olyan mozgásformát, amiben örömünket leljük, ami feltölt. Ilyen lehet a jóga, a tánc vagy a csapatsportok.
  • És ami talán a legfontosabb: merjünk beszélni a problémáinkról akár a családtagjainkkal, akár szakemberrel.

(Nyitókép: Getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top