Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Allergiás tünetek nyáron? Elmondjuk, hogyan vészeld át!

Az idei tavasz után a nyári időszak is tartogathat egy sor kellemetlen meglepetést. Melyek a leggyakoribb allergiás tünetek nyáron? Mit csináljunk?

Szemviszketés, orrdugulás, könnyezés, nehézlégzés, alvászavarok: aki allergiában szenved, az tudja, mennyi minden befolyásolhatja negatívan a közérzetét. Rossz hír, hogy ami az allergiás panaszokat illeti, a tavasz után a nyár sem hoz enyhülést, sőt!

Szénanátha és a nyár

Tavasz végén, nyár elején virágzik a nyír, a kőris, illetve a pázsitfűfélék, míg nyár közepétől a rendkívül allergénnek számító parlagfű, valamint a fekete üröm okoz panaszokat. Ilyenkor különösen erősek a szénanátha tünetei: az orr, a száj, a torok és a szem viszketése, orrfolyás vagy orrdugulás, gyakori tüsszögés, kivörösödött, könnyező szem.

Allergiás tünetek

Fotó: getty

Javaslat: A szénanátha könnyen tönkreteheti a nyarunkat, ezért a problémával érdemes orvoshoz fordulni. Az antihisztamin-tartalmú készítmények a legtöbb esetben segítenek a szénanátha ellen.

Tudtad? A nyári allergiák leküzdésében jelentős szerepet kaphat a sportolás. Az intenzív testmozgás javítja és oxigénnel dúsítja a vérkeringést, így a szervezet könnyebben szabadul meg a felgyülemlett allergén anyagoktól.

Napallergia

Nyáron lényegesen hosszabb időt töltünk a szabadban, ez pedig többféle nyári allergia forrása lehet. Ilyen például a túlzott napozás miatt kialakuló nap-eritéma vagy „napcsalán”, a bőr természetes védelmi reakciója. Égő érzéssel, heves viszketéssel, hámsérüléssel járhat, és néhány esetben maradandó bőrsérülések is keletkezhetnek.

Mit tegyünk? Inkább csak a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban menjünk a napra, és használjunk naptejet. Napozás előtt ne alkalmazzunk semmilyen kozmetikumot, testápolót, sminket, parfümöt. A gyulladt bőrre enyhítőleg hat az aloe vera, valamint a kamilla- vagy körömvirág-tartalmú kenőcsök. Ha nagy a baj, mindenképp keressük fel az orvosunkat!

Támadnak a rovarok

A rovarok közül jó néhánynak a csípése válthat ki erőteljes allergiás reakciót. Míg az egyszerű szúnyogcsípés általában csak viszkető bőrduzzanattal jár, az erre érzékenyeknél allergia, csalánkiütés és nehézlégzés is kialakulhat. Utóbbi esetében azonnal orvoshoz kell fordulni!

Tipp: Szokványos reakciók esetén egy allergiaellenes vagy nyugtató krém csökkenti a viszketést. Emellett a jeges borogatás és a hűvös fürdő is segít a tünetek enyhítésében. A súlyosabb esetek, vagy a ritkán előforduló, de életveszélyes allergiás reakciók (pl. anafilaxiás sokk) sürgősségi orvosi kezelést igényelnek!

Gyümölcsök és tengeri állatok

A friss gyümölcsök és zöldségek nagy része vitaminokban, tápanyagokban gazdag, de emellett néhányuk allergiás reakciót is kiválthatnak. Ilyen az őszibarack héja, az eper, a görög- vagy a sárgadinnye. Közvetlenül a fogyasztásukat követően előfordulhat enyhe viszketés, csalánkiütés, esetleg szemkönnyezés is. Nyári allergia a tengeri állatok miatt is kialakulhat: egyes medúzafélék vagy a tengeri bolhák csípése kellemetlen és hosszan tartó fájdalommal járhat.

Dübörög a pollenszezon? Vegyük fel a harcot jól bevált praktikák segítségével!

  • Egyáltalán nem mindegy, mikor szellőztetünk, és arra is figyeljünk, hogy a lakás és az autó ablakát pollenszezonban zárva tartsuk! Szélben, nagy melegben délelőttől a kora délutáni órákig mindig magasabb a levegő pollentartalma, ezért inkább az éjszakai órákban szellőztessünk!
  • Ha egy mód van rá, ne járjuk össze a lakást utcai cipőben, ha amúgy is irritálnak bennünket a különböző porok, mert ezeket a lábbelik talpán könnyedén behordhatjuk az otthonunkba.
  • Allergiás időszakban hetente érdemes lecserélni, sőt rögtön ki is mosni az ágyneműt, viszont nem mindegy, hogyan! Az esetleges poratkák elpusztításához legalább 90 fokon kell mosni.
  • A pollenszezon alatt mindenhova juthat a virágporból: a ruhánkra, hajunkra, a testünkre. Ha csak reggel szoktunk tusolni, akkor lehet, hogy este úgy fekszünk le, hogy tele vagyunk az allergiánkat kiváltó vagy felerősítő anyagokkal. Gondoljunk erre, és fürdjünk le, mielőtt este ágyba bújunk!
  • Ne használjunk erős vegyszereket! Ezek ugyanis irritálják az orrjáratokat, amitől súlyosbodhatnak a tüneteink. Alkalmazzunk házi praktikákat, például ecetet és szódabikarbónát, a porszívónkban pedig legyen HEPA filter, ami megszűri az allergéneket.
  • Ha van a lakásunkban légszűrő, fontos, hogy tisztán tartsuk: általában elég háromhavonta, allergiaszezon alatt viszont ennél gyakrabban, 20-45 naponta kell cserélni. Ha légkondicionálónk is van, mindenképpen tisztíttassuk ki, mielőtt a szezonban használni kezdenénk.

Olvass még többet az allergiáról az nlc.-n: 

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top