Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Orrcsepp-függőség? – Így kerüld el!

Egyáltalán nem jó ötlet azonnal az orrspray után nyúlnod, amikor nem kapsz levegőt! De akkor mitévő légy? Adunk pár tippet!

Ha nem kapunk levegőt az orrunkon keresztül, az nemcsak kényelmetlen érzés, de a szánk és a torkunk is kiszárad tőle.

Kezdjük az elején: miért dugul el az orrunk?

Szervezetünk fokozott váladékképződéssel reagál, hogy megakadályozza a megfázás vagy más légúti fertőzés következtében az orrjáratokba jutó kórokozók megtelepedését. Ilyenkor nemcsak a nyáktermelés fokozódik, hanem a váladék összetétele is megváltozik. Ha a légutakban pangó váladék van, az tovább irritálja a nyálkahártyát és akadályozhatja a megfelelő légáramlást, ezért fontos a váladék eltávolítása, a légutak mielőbbi felszabadítása!

Kerüld el az orrcsepp-függőséget

Fotó: getty

A téli időszak után sokan nem lélegezhetnek fel!

Nemcsak a téli időszakban, de tavasszal és nyáron is eldugulhat az orrunk, amikor kezdetét veszi a hosszú hónapokon át tartó allergiaszezon. Tavasszal elsősorban a fák, például a mogyoró, nyír, éger, kőris, tölgy, majd később a nyárfa virágpora a legfőbb allergén. Nyáron többnyire a pázsitfüvek, augusztusban és szeptemberben pedig a gyomok, köztük a parlagfű okozhat allergiás reakciókat. Az orrdugulás mellett a légúti allergia legismertebb kísérő tünete az orrfolyás, a tüsszögés, illetve a vörös, állandóan égő, viszkető szemek. A lakáson belüli allergének közül a poratka, a háziállatok szőre, tolla okoz leggyakrabban egész éves légúti allergiát.

Való igaz, segít az orrspray, de be kell tartani a szabályokat!

Az orrnyálkahártya gyulladása az orrcseppekkel és orrspraykkel gyorsan és hatásosan kezelhető. Az ezekben lévő kémiai hatóanyagok összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, és elősegítik, hogy visszaálljon az orrnyálkahártyánk normális nedvességtartalma és működése.

Ha viszont nem a betegtájékoztatóban leírt módon vagy ideig használjuk ezeket a készítményeket, akkor könnyen ördögi körbe kerülhetünk: az orrspray túlzott használata miatt egyre többet fújunk vagy csepegtetünk az orrunkba, vagyis előbb-utóbb teljesen függővé válhatunk. Ha ez a folyamat hosszabb időn keresztül fennáll, akkor már nemcsak a szinte állandó orrdugulással kell szembenéznünk, hanem az orrnyálkahártya károsodásával is! Tartsuk be tehát az orvos utasításait, illetve mindig kövessük a betegtájékoztatóban leírtakat, és így az orrspray-függőség is elkerülhető!

Mi segíthet az orrspray-ken és orrcseppeken túl?

Eukaliptusz

Az eukaliptuszolaj többféle módon is segíthet az eldugult orron: használhatjuk például párologtatóban, de még hatékonyabb lehet, ha gőzölünk vele. A módszer lényege, hogy a kellemesen meleg, de még nem forró gőz belégzése feloldja a légutakban megtapadt váladékot. Ehhez körülbelül tíz percen át, törölköző alatt, 30-40 centiméter távolságban kell egy liter gőzölgő víz fölé hajolni, amibe hat-hét cseppnyi eukaliptuszolajat tettünk.

Gyömbér, citrom és méz

A gyömbér az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód, ha az eldugult orrban szeretnénk szabaddá tenni a levegő áramlását. Különösen hatásos, ha mézzel és citrommal kombinálva fogyasztunk el egy ujjnyi friss, reszelt gyömbért.

Menta

Tehetünk összetört mentaleveleket forró vízbe, és így inhalálhatjuk a frissítő mentagőzt.

Almaecet

Két evőkanál almaecetet keverjünk el két deci meleg vízben, és adjunk hozzá egy kevés mézet is. Ezt igyuk naponta kétszer vagy háromszor pár napon keresztül – segít megszabadulni a felgyülemlett váladéktól.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top